Aim Robotics, Grundfos og Terma har i et MADE samarbejdsprojekt fået hjælp af Teknologisk Institut til at teste sensorer, der sikrer ensartet og kontinuerlig dispensering, hvor der f.eks. tages højde for luftbobler. Det kan være med til at revolutionere kvaliteten af dispensering.
Drilske luftbobler kan ødelægge arbejdet med at lime elektronikkomponenter sammen eller tætne en pakning i en vandpumpe.
Når dispenseringsenheder frigiver klæbemiddel eller andre materialer, så er det afgørende, at det er samme mængde der doseres, men luftbobler i udstyret kan spolere ensartetheden. Det satte tre produktionsvirksomheder og én videnspartner sig for at løse i et MADE samarbejdsprojekt.
”Luftbobler kan være en udfordring, fordi det giver en elastik i systemet, som vi ikke kan styre eller korrigere. Vi vil have konstant dispensering, så derfor fik vi hjælp af Teknologisk Institut til at teste forskellige sensorer, der går ind og mærker, om der er noget i systemet, vi skal tage højde for,” forklarer Mie Haraldsted, CEO i Aim Robotics.
Aim Robotics er en startup fra 2019, der fremstiller dispenseringsenheder til kollaborative robotter, og virksomheden fra Søborg leverer hovedsageligt til kunder inden for elektronikbranchen.
Startuppen har fået ny viden ved at samarbejde med to store globale produktionsvirksomheder:
”Gennem samarbejdet med Grundfos og Terma har vi fået nogle konkrete udfordringer at arbejde med, og de har givet os et værktøj til at fremstille vores eget udstyr meget bedre,” fortæller Mie Haraldsted.
Med de her smarte sensorer er det muligt at tage højde for lufthuller eller bobler, mens vi producerer, så vi kan køre kontinuerligt i stedet for og færdiggøre emnet første gang
Claus Bjerk Christiansen, Technical Project Manager i Grundfos
Slut med at starte forfra
Pumpegiganten Grundfos har samme udfordring med luftbobler eller lufthuller, når de dispenserer:
“Hvis der er luft i det materiale, vi sprøjter ud, så kommer der et hul i pakningen. Det betyder en utæt pakning, og indtil videre har vi detekteret det med vision, men det opfanger blot problemet, og så skal vi kassere produktet og starte forfra. Med de her smarte sensorer er det muligt at tage højde for lufthuller eller bobler, mens vi producerer, så vi kan køre kontinuerligt i stedet for og færdiggøre emnet første gang,” siger Claus Bjerk Christiansen, Technical Project Manager i Grundfos og tilføjer:
”Det kan spare produktionstid, som er noget af det mest dyrebare for os. Jeg synes det har været en fantastisk god proces at tale med andre som har lignende problemer.”
Eksperimenterne er meget lovende, lyder det fra Teknologisk Institut, der bl.a. har testet løsningen i deres Cobot-lab i Odense: ”Resultaterne fra MADE samararbejdet kan være med til at revolutionere kvaliteten af dispensering, fordi det er afgørende at kvaliteten af dispenseringen er helt i top hver eneste gang,” vurderer Martin Mølbach Olsen, Senior Specialist hos Teknologisk Institut.
Om projektet
MADE samarbejdsprojektet ’Adaptiv proceskontrol af dispensering’ forløb fra januar 2023 til november 2023.
Følgende partnere deltog: Aim Robotics, Grundfos, Terma og Teknologisk Institut.