Fra en uges nedetid til få dage: Reparation fremfor udskiftning

Ravn Industri fik i et MADE materiale demonstrationsprojekt hjælp til at udvikle en hybrid fremstillingsmetode i produktionen. 3D-print af specifikt stålmateriale gør det muligt at spare tid og omkostninger på den lange bane.

En indbygget 3D-printer i en CNC-fræser.

Det var løsningen for smede- og maskinværkstedet fra Bjerringbro, der producerer emner i rustfrit stål til fødevareindustrien, og enkeltstyks prototyper til Grundfos.

Ravn Industri stod over for en materialeudfordring i produktionen.

De ville gerne 3D-printe emner og værktøjer til deres kunder i ’Tool Steel 11’. Det er en type værktøjsstål, der er kendt for god slidstyrke.

De vidste dog ikke, hvordan de skulle gøre det.

Derfor fik de i et MADE materiale demonstrationsprojekt hjælp til at udvikle en hybrid fremstillingsmetode, der kombinerer teknologier for at få en mere effektiv produktionsproces. Det opnåede Ravn Industri gennem en 3D-printer, der både kan deponere og fjerne materiale i ét system.

Der er en masse andre ting vi kan tage fat i med 3D-print, hvor vi kan spare tid for kunden, og kroner og øre på den lange bane.

Brian Ravn, direktør i Ravn Industri

I projektet fik de hjælp af Teknologisk Institut til at udvikle printparametre til den specifikke type værktøjsstål. Baseret på disse parametre, kan virksomheden kontrollere printprocessen i deres hybridprinter og reparere værktøjer, der går i stykker i forskellige produktionsvirksomheder:

”Fordelen ved at reparere værktøjer, fremfor at udskifte dem, er en skarp minimering af nedetiden. Hvis man skal udskifte værktøj, er der oftest en nedetid på en uge, hvis ikke mere. Hvis vi kan reparere det, kan vi komme ned på dage, måske timer,” forklarer Karl F. F. Fischer, specialist og Ph.d. hos Teknologisk Institut.

Ravn Industri

Er grundlagt i 2008 og beliggende i Bjerringbro.

Har erfaring inden for fødevarebranchen og maskinindustrien, og arbejder blandt andet med reparation af jern- og metalvarer samt CNC-bearbejdning.

Projektet resulterede bl.a. i ny viden om potentialet ved 3D-print af emner:

Selvom Ravn Industri også stødte på en udfordring med, at ’Tool Steel 11’ bliver hårdt når det printes, viste resultaterne, at dette materiale alligevel er optimalt, fordi det hærdes imens det printes.

”Næste skridt, efter projektet, bliver at implementere det i firmaet og over for vores kunder, og så skal vi til at se på, hvad vi kan gøre for fremtidige projekter. Der er en masse andre ting vi kan tage fat i med 3D-print, hvor vi kan spare tid for kunden, og kroner øre på den lange bane” fortæller Brian Ravn, der er direktør i Ravn Industri.

Hør mere om, hvad Ravn Industri har opnået i projektet i videoen øverst i artiklen.

MADE Demonstrationsprojekt

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kr. i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.

Ved at blive koblet op sammen med Teknologisk Institut, FORCE Technology, Alexandra Instituttet eller DAMRC får man adgang til de teknologier, den viden og de kompetencer, som er nødvendige i forhold til at løse den konkrete udfordring i virksomheden.

Det kan både være inden for materiale eller produktion. Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter. Næste frist er 1. april 2024.

MADE demonstrationsprojekter er medfinansieret af den Europæiske Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video