Det skal være fedt at have en stor produktion i Danmark.
Det var med det perspektiv, at LINAK tilbage i starten af dette årti satte gang i et omfattende arbejde med at introducere den ene robot efter den anden i produktionen ved Guderup på Als.
For når man som LINAK også har produktion i Slovakiet, USA og Kina – hvor det alle steder er mærkbart billigere at producere end i Danmark – skal der robotter og avancerede automationsløsninger til at fastholde grundlaget for en stor, dansk produktion.
LINAK producerer lineære aktuatorsystemer – deraf navnet LINAK. Lineære aktuatorer er den elektronik, som verden over sidder i eksempelvis hæve-sænke-borde og hospitalssenge.
Det er især i produktionen af aktuatorsystemer til hæve-sænke-borde i forretningsbenet Deskline, at robotterne har gjort deres indtog. Alene de sidste fem år er der investeret i 38 industrirobotter i den del af produktionen.
På MADE Virksomhedsbesøg hos LINAK i midten af september blev deltagerne på første hånd vidne til den robotrevolution, der er sket i en lille by på Als på kun ganske få år.
FAKTA
LINAK
- LINAK udvikler, producerer og sælger lineære aktuatorsystemer til brug i eksempelvis hæve-sænke-borde, hospitalssenge, landbrugsmaskiner mv.
- LINAK har rødder tilbage til 1907, men først i slutningen af 1970’erne udvikles den første lineære aktuator, efter Bent Jensen har overtaget virksomheden fra sin bedstefar. Bent Jensen ejer virksomheden den dag i dag.
- Hovedkvarteret ligger i Guderup på Als, hvor der også er produktion.
- LINAKs årlige omsætning har rundet 3,8 mia. kr.
Hemmeligheden bag robotsuccesen
I den ene af de to iøjnefaldende, runde bygninger, som er en del af LINAKs hovedkvarter i Guderup, kører robotterne side om side i bure og båse i en så godt som fuldautomatisk del af produktionen.
Inden rundvisningen i fabrikken havde deltagerne fået serveret en del af opskriften på LINAKs succes med at bevare produktion og arbejdspladser i Danmark. Så sent som i 2017 har LINAK udvidet sine faciliteter i Danmark med en ny, rund bygning til både at huse produktion, kontorer og mødefaciliteter.
Succes med robotter handler nemlig ikke kun om at finde den rigtige robot og den rigtige leverandør. Det handler også om alt det udenom.
Projekter i lyntempo
Operational Excellence Manager Margit Søndergaard fortalte om, hvordan man har udfordret den traditionelle projektmodel og arbejdet efter en model, der halverer den tid, det normalt tager at gennemføre store projekter.
Også medarbejdernes perspektiv har været inddraget og taget med i betragtning, fortalte Senior Director Torben Levisen – hvad betyder nye robotter og store produktionsomstillinger for arbejdsmiljø og ergonomi, for behovet for information og for behovet for efteruddannelse?
Bare to dage før virksomhedsbesøget var LINAK da også blevet tildelt DIRA Automatiseringsprisen, blandt andet fordi LINAK ”har udviklet en kultur, hvor medarbejdere i mange lag stræber efter at indføre mere automation til gavn for virksomhedens produktivitet og fastholdelse af arbejdspladser”.
Arbejdet med at introducere robotter og ny teknologi er imidlertid kun lige gået i gang. Produktionsflowet bliver gjort mere digitalt, og så bliver der kørt forsøg med at implementere kollaborative robotter som supplement til de mange indhegnede industrirobotter.
Efter et omfattende sikkerhedsarbejde er den første kollaborative robot uden indhegning i dag oppe og køre i LINAKs produktion, fortalte Senior Programme Manager Martin Vejling Andersen.
Flere af den type robotter kan være på vej for at kunne automatisere produktionen af små serier og opgaver, hvor robotter og medarbejdere skal kunne arbejde tæt sammen.
Oplægsholdere
på MADE Virksomhedsbesøg på LINAK
- Egon Jensen
COO & Executive Vice President, LINAK - Arne Bilberg
Lektor & ph.d., Syddansk Universitet - Martin Vejling Andersen
Senior Programme Manager, LINAK - Ali Ahmad Malik
Ph.d.-studerende, Syddansk Universitet - Torben Levisen
Senior Director, LINAK - Margit Søndergaard
Operational Excellence Manager, LINAK - Jan Kloster Pedersen
Direktør, Akea Automation ApS