Ved hjælp af en digital kortlægning kan produktionsvirksomheder finde vej til flaskehalse og digitale kløfter i fabrikken. I MADE Klyngeprojektet Smart Produktion har fire virksomheder fået indsigt i, hvordan de kan digitalisere og dermed forbedre deres produktion med en konkret køreplan.
Det kan være svært for små- og mellemstore fremstillingsvirksomheder at komme i gang med at digitalisere deres produktion. Hvor begynder man? Og hvor er der svage områder?
Den udfordring adresserer MADE Klyngeprojektet Smart Produktion, hvor fire produktionsvirksomheder har fået sparring og input fra FORCE Technology. Via digitale kortlægninger i form af et ADMA-scan og en ’Digital Factory Mapping’ kan de nu finde vej til flaskehalse i produktionen – og undgå dem fremover.
I projektet har vi kun set på processen for ét specifikt produkt – mulighederne er mange, rigtig mange, for at kunne digitalisere vores forsyningskæde
Thorbjørn Høyer, Director, Supply Chain Operations hos Louis Poulsen
Deltagende virksomheder
- Louis Poulsen – lampe og design-virksomhed
- LPM Production – arbejder med CNC-drejning
- PE Redskaber – udvikler gymnastikredskaber
- Stenhøj Holding – leverer kvalitetsløftere og kompressorer til bilværksteder
“Potentialet ved de digitale løsninger er enorme. Det er ofte svært for virksomheder at finde ud af, hvor de skal begynde. Det er derfor en stor fordel at vide, hvor man skal fokusere, og hvor flaskehalse og digitale huller er, og hvordan man kan bygge sin egen strategi for digital transformation. Vi hjælper dem med at skitsere en køreplan med veldefinerede projekter,” forklarer Michele Colli, Industrial IoT Specialist ved FORCE Technology.
Fra forskning til viden i produktionen
Michele Colli forsvarede for nylig sin MADE-ph.d. ved Aalborg Universitet og bruger meget af denne viden i klyngeprojektet, som han leder sammen med Morten Wagner, Department Manager ved FORCE Technology.
Projektet er bygget op om et analytisk værktøj, der fungerer som en slags kompas for virksomhederne, så de kan nå næste niveau i deres digitale omstilling og navigere hen til de mest værdifulde digitale farvande. På baggrund af en fysisk og digital analyse, giver metoden bud på, hvilke projekter, der kan løse problemerne og give vind i sejlene.
Et eksempel på en udfordring kan være brugen af fysisk papir:
”Det kan være en flaskehals at bruge en papirbaseret tilgang til at håndtere ordrer på tværs af produktionen, hvor et stykke papir følger forskellige arbejdsstationer, som operatørerne skal læse og give videre til næste station. Det er spild af tid. Hvorfor ikke gøre informationsstrømmen digital, da alle stationer I forvejen henter data fra samme kilde?” spørger Michele Colli retorisk.
Fremtidens fabrik for øje
Én af de fire involverede virksomheder er den danske belysningsvirksomhed Louis Poulsen, der blev MADE-medlem i 2020 for at tage del i den ’spændende udvikling’.
Produktionsvirksomheden fra 1847, der står bag den ikoniske PH-lampe, har i mange år oplevet vækst, men har ikke haft en strategisk tilgang til investeringer i ny teknologi eller digitale opgraderinger til forsyningskæden.
”Vi valgte at blive en del af klyngeprojektet for at give os selv den læring at kunne se vores processer og give dem en digital tilgang, når de skal optimeres. FORCE Technology gav os indsigt, så vi nu kan tænke i Factory 4.0 og har kendskab til, hvilket løft der skal til for at nå det niveau. Det var utroligt godt,” fortæller Thorbjøn Høyer, Director, Supply Chain Operations hos Louis Poulsen.
I MADE projektet blev der lagt vægt på én bestemt proces – nemlig frembringelsen af en overskærm til en PH5-lampe, som er Louis Poulsens mest solgte produkt.
Lampe-firmaet fra København havde inden MADE Klyngeprojektet igangsat initiativer for at få kortlagt huller i den digitale fabrik, og det gav et godt rygstød for yderligere tiltag.
”Louis Poulsen var allerede på vej i den rigtige retning. Vi gav dem et mere solidt fundament, så de kan bygge en strategi for deres digitale transformation. Vi har givet dem indsigt i, hvor meget de kan optimere, og hvor store deres udfordringer er, og hvor mange penge kan de spare,” siger Michele Colli.
Bag om ADMA
- ADMA står for ‘Advanced Manufacturing support for SME’s
- ADMA finansieres af European Commission’s Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (EASME)
- Ideen er at oprette et netværk af støttende partnere, der kan fungere som rådgivere for EU’s SMV’er
- Et ADMA-scan referer til et spørgeskema, som virksomheder kan tage for at få svar på, hvilke områder der kan fobedres
- Formålet er at transformere virksomhederne i retning af næste-generation fabrikker med mere konkurrencedygtig, moderne og bæredygtig produktion. Med andre ord: Udnytte mulighederne i Industri 4.0.
Læs om flere IOT-projekter
Hvor meget kan I spare?
”Resultatet var først og fremmest læringen om at digitalisere processen også uden at det behøver at være omkostningstungt samt det at kunne dykke ned og finde de optimeringsopgaver der gav det bedste resultat for os,” siger Thorbjøn Høyer.
I projektet blev der lagt vægt på én bestemt proces – nemlig frembringelsen af en overskærm til en PH5-lampe, som er Louis Poulsens mest solgte produkt.
”Undersøgelsen har vist, at vi vil kunne optimere fra en helt manuel tilgang til en semi-automatisk/automatisk produktion, hvilket ville give en ret stor besparelse. I projektet har vi kun set på processen for ét specifikt produkt – mulighederne er mange, rigtig mange, for at kunne digitalisere vores forsyningskæde,” vurderer Thorbjørn Høyer, Director, Supply Chain Operations hos Louis Poulsen.
Stenhøj sparer tre timer og en regnskov
SMV’en Stenhøj Holding fra Midtjylland, der leverer alt til bilreparationer, har også fået gavn af kortlægningen.
”På vores fabrik i Vejen producerer vi hovedparten af vores udstyr, og det er en aldrende fabrik, hvor vi løbende har tilføjet nyt maskineri. Vi kæmper med mange manuelle processer, der giver ekstra lang arbejdstid. Vi mangler overblik over, hvor langt vi er med opgaverne, og vi får ikke fuldt udnyttet vores systemer,” forklarer Henrik Berg Jepsen, der er ansvarlig for Stenhøjs digitale transformation.
Den digitale kortlægning hjalp på vejen mod at sikre gennemsigtighed på fabriksgulvet. Analysen viste nemlig, at virksomheden havde gode værktøjer og systemer til rådighed, men anvendelsen og samspillet var ikke optimalt. Og så ønsker de at gå fra en papirbaseret til en digitalt baseret tilgang:
”Det var lidt en øjenåbner for os. Vi skal have lukket de sidste huller og udbredt løsningerne på hele fabrikken. I dag har vi stadigvæk på produktionsordrer 500 ark papirer om dagen, der skal printes og leveres manuelt til operatørerne. Det tager én produktionsplanlægger ca. tre timer hver dag at printe og aflevere papir. Det er en del tid, der kan spares,” siger Henrik Berg Jepsen.
Nu skal ideerne opskaleres
MADE Klyngeprojektet er afsluttet, men arbejdet med at udnytte Industri 4.0-teknologier fortsætter hos de deltagende virksomheder.
Louis Poulsen er klar til at arbejde videre med de nye værktøjer i bagagen.
”Med den digitaliseringstilgang vi har lært, kan vi løfte vores forsyningskæde og gøre den endnu stærkere. Specifikt vil vi bruge vores læring i implementeringen af vores nye strategi, og vi er sikre på at kunne understøtte den rigtig meget med vores læring fra MADE Klyngeprojektet,” vurderer Thorbjøn Høyer.
Samme melding kommer fra Stenhøj, der har fået indsigt i, hvordan de kan forbedre deres eget digitale system ved navn Reeft.
”Vi har fået et ekstra lag af indsigt på digitaliseringen, der rækker ud over et traditionelt LEAN-synspunkt. Vi vil fortsætte med tankegangen og metoden, fordi det giver os god værdi. Med kortlægningen på plads kan vi se på, hvad vi mangler for at få komme i mål med vores projekt. Vi kan også bruge kortlægningen i andre forbedringsprojekter – og på tværs af projektgruppen,” vurderer Henrik Berg Jepsen, der er ansvarlig for Stenhøjs digitale transformation.
FORCE Technology ser frem til at give sig i kast med nye opgaver, der kan skabe værdi.
”Vi har set, hvor værdifuld og effektiv en digital kortlægning er. Overskriften for mig er: ’Tænk stort’. Det her kan hjælpe mange SMV’er,” konkluderer Michele Colli.