Ét projekt blev til tre: Randers
Gears fik kickstartet innovationen

Randers Gears fik på få uger en forsmag på nye teknologier til at fremstille tandhjul. De har – ligesom flere andre SMV’er – fået lyst til at indgå i længerevarende projekter i MADE i forlængelse af et kickstartprojekt. Det er afgørende for Danmarks konkurrencedygtighed, at endnu flere små virksomheder engagerer sig i innovation, lyder det fra MADE’s direktør.

Samarbejde er nøglen til innovation – også blandt de små og mellemstore produktionsvirksomheder.

”Vi bliver klogere på ny teknologi – vi kan rådgive og vejlede vores kunder bedre ift. kvalitet.
Det betyder meget at få adgang til viden, som vi ikke har. 1+1 giver mere end 2,” fortæller Lau Akstrup Jensen, CEO i Randers Gears efter at have gennemført et MADE Kickstartprojekt.

Randers Gears fremstiller tandhjul til en bred vifte af industrier, hvor f.eks. stabiliteten og energi-effektiviteten   af mekaniske   gear   har   central   betydning for kundernes konkurrenceevne, det kan f.eks. være de tandhjul, der indgår i gearkassen i skibe, i et IC3-tog eller i en vindmølle.

Randers Gears fremstiller tandhjul i en størrelse fra 25 millimeter i diameter og op til 1,4 meter i diameter.

I projektet fik virksomheden 30 timers sparring fra Teknologisk Institut til at dokumentere de afledte miljøgevinster som følger med de dyrere produktionsmetoder. Helt konkret blev det undersøgt, om den rette efterbearbejdning af tandhjul giver afledte energibesparelser hos Randers Gears’ kunder. Her galt det om at finde den rette balance i efterbearbejdningen, så der opnås tilpas reduceret friktionstab i forhold til prisen.

”Vi ville belyse, hvorvidt    de    dyrere produktionsprocesser, og den deraf afledte højere kvalitet på de producerede tandhjul kan retfærdiggøres i   en reduceret   miljøbelastning   i   slutforbruget (mindre   CO2-udledning   som   følge   af   mere   effektiv transmission),” forklarer Lau Akstrup Jensen.

Hvordan kan kvalitets tandhjul bidrage til den grønne omstilling?
Vi vil hjælpe vores kunder med at nedbringe energiforbruget i deres transmissionsløsninger – i nyudvikling og i eksisterende applikationer. Hvis man kan fjerne vibrationer og støj i f.eks. skibe, så fjerner man samtidig også noget af energiforbruget, fordi vibrationer er energi,” siger Randers Gears direktør, der på MADE Årsdag 2022 delte sine erfaringer fra projektet.

Kickstartprojekt

SMV’er kan via kickstartprojekter få en forsmag på, hvordan de i MADE kan få hjælp til at udvikle nye løsninger og implementere nye teknologier.

Kickstartprojekter er et samarbejde med de regionale erhvervshuse og vidensinstitutioner. Hør, hvordan projekter på kort tid kan gøre en stor forskel.

Kickstartprojekter sker i samarbejde med DAMRC og GTS’er, der bliver matchet med virksomhedernes konkrete udfordringer.

Kickstartprojekter er medfinansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Den Europæiske Regionalfond.

Lau Akstrup (t.h.), CEO i Randers Gears, fortalte om deres innovationsrejse på MADE Årsdag 2022, hvor også MADE’s direktør, Nigel Edmondson (t.v.) var på scenen for at fortælle om netop MADE’s indsatser for at engagere SMV’er i innovation via bl.a. Kickstartprojekter.

Ét projekt blev til flere

Det korte kickstartprojekt har givet Randers Gears viden til at videreudvikle løsningen:

”Vi har fået kortlagt, hvordan vi kan teste det her. Vi har teorien på plads, og det er afsæt til det videre arbejde. Det primære formål er nået, og der er basis for at gå videre med projektet. Potentialet er stort, men det er for tidligt at sætte beløb på,” vurderer Lau Akstrup Jensen.

Projektet med mulige miljøgevinster er p.t. på standby, men til gengæld er der kommet fuld fart på SMV’ens lyst til at arbejde struktureret med innovation, da ét projekt nu er blevet til tre:

”Kickstartprojektet gav os lyst til at opsøge andre tilbud i MADE inden for andre emner. Nu er vi en del af to MADE Samarbejdsprojekter med DAMRC og FORCE Technology. Her undersøger vi hhv., hvordan vi kan forbedre og sikre processtabiliteten inden for metalbearbejdning, og hvordan 3D-print kan bruges til at reparere eksisterende tandhjul,” fortæller Randers Gears CEO.

Blod på tandhjulene

MADE Kickstartprojekter blev skabt i 2021 for at inspirere flere SMV’er til at søge ny viden gennem samarbejde med videnspartnere og innovationsprojekter.

Randers Gears fik netop blod på tanden efter deres kickstartprojekt ift. at søge videre i et demonstrationsprojekt, samarbejdsprojekt eller måske forskningsaktiviteter. Med andre ord involvere sig i udviklingen af fremtidens produktion. Det skal være med til at skabe en forandring for de omkring 40 medarbejdere i en af Randers’ ældste virksomheder.

Og potentialet for vækst i Produktionsdanmark er stort. En måling fra 2021 foretaget af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse viste, at kun hver femte SMV arbejder med innovation eller arbejder innovativt.

”De sidste to år har vi arbejdet benhårdt for at sikre muligheder for, at SMV’er kan engagere sig på alle mulige niveauer. Vi har lagt kræfter i at nå længere ud – gennem partnere, erhvervshuse og andre regionale og lokale spillere,” siger MADE’s direktør, Nigel Edmondson og tilføjer:

”Jeg er glad for, at vi har fået koncepter som dette der gør, at SMV’er hurtigt kan komme i gang og se fordelene ved at arbejde med innovation og videreudvikle i andre projekttyper. Hvis danske produktionsvirksomheder skal forblive konkurrencedygtige, så har vi brug for at engagere endnu flere små virksomheder og sikre nem adgang til den nyeste viden.”

MADE Kickstartprojekter har vakt stor interesse fra SMV’er landet over – siden januar 2022 har MADE i samarbejde med DAMRC startet 34 kickstartprojekter, der spænder over dataopsamling, robotter, vedligeholdelse og meget mere.

Lyder kickstartprojekt interessant for din virksomhed? Så læs mere her – vi modtager løbende ansøgninger.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Video
Video
Artikel
Artikel