Startup får hjælp til at gøre kampvogne usynlige med camouflage-folie 

Startuppen DECPT udvikler et camouflage-folie, der kan gøre varmeudstråling fra kampvogne usynlig. Gennem et MADE-projekt er de kommet et vigtigt skridt tættere på storskala-produktion.

Mange kan genkalde billedet fra computerspil eller hollywoodfilm. En farvelade af rødlige og gule farver afslører det termiske billede af en kampvogn, der nærmer sig.  

Startuppen DECPT har udviklet et multispektralt camouflerende folie, der kan gøre pansrede køretøjer usynlige for et termisk kamera. Folien klæbes på køretøjet og skal derfor kunne holde til bl.a. vind, vejr og svingende temperaturer. 

I et MADE Materiale Demonstrationsprojekt har de fået hjælp af Teknologisk Institut til at udvælge hvilken plast, foliet skal produceres i. 

DECPT ApS

DECPT ApS er udsprunget af virksomheden Inmold A/S, der arbejder med folier med nanostruktur. DECPT blev stiftet i 2022 og udvikler folier, der kan benyttes af Forsvaret til termisk og visuelt forsvar.

”Vi valgte et MADE-projekt fordi det passede rigtig godt, til den problemstilling, vi stod med,” siger CEO i DECPT Jeanette Hvam. 

Gennem projektet udviklede Teknologisk Institut en testprotokol og testede forskellige plasttypers reaktion på bl.a. UV, fugt og høje temperaturer for at se om bl.a. klæbeevne og nanostrukturer kunne stå distancen.  

”Resultatet blev, at vi kom frem til den plast, vi skal bruge i vores industrielle produktion,” siger Jeanette Hvam. 

Nu skal folien testes yderligere – blandt andet på pansrede køretøjer sammen med Forsvaret – før det skal produceres på industriel skala.  

Få mere viden om projektet i videoen øverst i artiklen.  

MADE Materiale Demonstrationsprojekt

Med et MADE Materiale Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed (op til 250 fuldtidsmedarbejdere) få op til 95.000 kr. i støtte til at løse en udfordring, afprøve ny teknologi eller nye materialer i produktionen.

Resultatet kan være optimering af alt fra kvalitetskontrol til produktionstid eller overfladebehandling af materialer. 

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video