De kollaborative robotter finder vej ind hos flere og flere danske produktionsvirksomheder. Aske Lassen forklarer her, hvordan de kollaborative robotter rummer både fordele og udfordringer for produktionsvirksomheder.
De kollaborative robotter finder vej ind hos flere og flere danske produktionsvirksomheder.
Men med de fordele, som følger af at have små robotter til at arbejde tæt sammen med mennesker, følger også nye udfordringer for sikkerhedsarbejdet. Det påpeger Aske Lassen, projektleder hos Teknologisk Institut.
– Reguleringen er typisk en anelse bagefter innovationen. Det er også tilfældet i robotternes verden, siger han.
Det tager med andre ord tid, før standarder og regler er tilpasset nye teknologier såsom de kollaborative robotter. Det gør det svært for virksomhederne at finde ud af, hvordan nye løsninger med kollaborative robotter skal godkendes, og hvornår de overholder alle relevante sikkerhedsbestemmelser.
I videoen peger Aske Lassen på to aktuelle udfordringer for sikkerhedsarbejdet med kollaborative robotter.
Hjælp at hente for virksomheder
Når kollaborative robotter skal implementeres i en virksomheds produktion, er det essentielt, at robotterne overholder visse standarder, særligt fordi de interagerer med mennesker. Men certificering af robotter er typisk en omfangsrig og langvarig proces, der ikke altid er ligetil.
I udviklingen af standarder til robotprodukter er det derfor vigtigt at overveje, hvorvidt standarderne er simple nok til at virksomhederne kan arbejde med dem, men også at de dækker over de relevante – og ikke mindst specifikke – sikkerhedsudfordringer for virksomhederne.
Aktuelt kan danske virksomheder via projektet COVR få hjælp til at analysere, teste og validere sikkerheden af en konkret løsning med kollaborative robotter. Projektet, som er finansieret af EU’s Horizon 2020-program og gennemføres i samarbejde med Teknologisk Institut og fire andre internationale partnere, henvender sig til alle typer virksomheder, som arbejder med kollaborative robotter, og som ønsker specialisternes syn på sikkerheden i en konkret løsning.
Jo sikrere kollaborative robotter kan være, jo flere opgaver kan robotterne potentielt varetage, hvilket kan øge produktionskapaciteten og -effektiviteten hos en virksomhed. COVR kan tilbyde virksomheder et gratis toolkit, som kan hjælpe virksomhederne ved test og validering af kollaborative applikationer og komponenter. Derudover kan virksomheder ansøge om en COVR-award på op til €60.000 til brug og afprøvning af testservices.
Andet Open Call for ansøgninger til COVR-award’en er i gang lige nu, og man kan læse mere om award’en og projektet på www.safearoundrobots.com.