Oplev MADE's tur til Irland: Giganten, underleverandøren og universitetet, der løser virksomhedernes største problem

Se stemningsvideo fra årets studietur for MADE-medlemmer til Dublin.

I slutningen af oktober tog MADE sine medlemmer med på halvanden dags tur til Dublin i Irland. Målet var at besøge virksomheder, få indblik i landets indsatser inden for digitalisering og Industri 4.0 og ikke mindst for at netværke og opbygge relationer med de irske virksomheder, forskere og specialister.

Her kan du opleve eller genopleve turen og udbyttet, fortalt gennem billeder og tekst.

23/10 Klokken 09.54 – Underleverandøren

Bussen, med et dusin danske repræsentanter fra forskellige små og store virksomheder samt GTS’er, bliver kastet igennem svingene på de små landeveje et godt stykke uden for Dublin.

Flokkene af køer og får på de bakkede, efterårsfarvede græsmarker skal tælles i mange hundreder, lige indtil den lille by Castlepollard pludseligt dukker op for enden af de snoede veje.

Med sine godt 1000 indbyggere er det ikke umiddelbart herfra, at man forventer, at virksomheder som Toyata, Tesla, BMW, Bosch, Hitachi og Abbott får produceret komponenter til sine produkter.

Virksomheden Mergon har både produktion og sit hovedkvarter her i Castlepollard knap 100 kilometer uden for centrum af Dublin. Mergon producerer plastemner til både bil-, mediko- og fremstillingsindustrien, eksempelvis luftkanaler til biler.

Det kræver fokus på både innovation, automation og fleksibilitet at have produktion i Irland og samtidig levere til så store virksomheder i forskellige sektorer.

Lige inde bag mødelokalet, hvor vi får en præsentation af virksomheder, kører enorme industrirobotter og sprøjtestøbemaskiner på fuld drøn og for øredøvende larm. Imens fortæller virksomhedens repræsentant om, hvordan den skal kunne håndtere en række kvalitetssystemer og -standarder samt de helt uensartede procedurer i forskellige sektorer.

– I bilindustrien er der et fokus på løbende produktivitetsforbedringer og at få omkostningerne ned hvert eneste år. I sundhedsindustrien derimod, validerer du processerne, og så bliver de ellers ikke ændret, lyder det blandt andet, før der bliver tid til rundvisning i den fascinerende og automatiserede produktion.

Fra platforme oven over produktionen er der udkig til de mange robotter i produktionen hos Mergon.

23/10 Klokken 11.55 – Teknologicentret

– Jeg var nede i byen og kunne ikke finde et sted at få kaffe, men fandt 11 pubs, fortæller buschaufføren om Castlepollard, da bussen igen kører fra den irske landsby.

Næste stop er byen Mulligar, et stykke vest for Dublin. Her har samarbejdsorganisationen Irish Manufacturing Ireland (IMR) et teknologicenter i den nationale videnskabspark.

IMR har tilknyttet over 100 virksomheder og 35 forskere, som samarbejder i en række aktiviteter og projekter. Formålet er – ligesom med MADE i Danmark – at løse fælles udfordringer og styrke produktionsvirksomhederne i Irland inden for bestemte teknologiområder.

I teknologicentret, der er åbent og lettilgængeligt for virksomhederne, arbejdes der blandt andet med 3D-print, og en stor hal til at intensivere aktiviteterne inden for kollaborative robotter er ved at blive bygget op.

Andrew Lynch er Chief Innovation & Network Officer hos IMR og dermed ham, som koordinerer og faciliteter samarbejderne gennem IMR, herunder også de internationale projekter.

I forbindelse med besøget fra Danmark har IMR inviteret nogle af sine innovative SMV’er med for at præsentere deres virksomhed og knytte bånd til og undersøge samarbejdsmulighederne med de danske gæster.

Vi møder virksomheder som Croom Precision Medical, der blandt andet arbejder med metal 3D-print af medicinaludstyr, samt Dromone Engineering, som udvikler teknologiske løsninger til eksempelvis traktorer og gravkøer.

Et fællesfoto og udveksling af en stribe visitkort senere går turen videre tilbage mod Dublin og dagens sidste stop.

Teknologicentret hos IMR er i øjeblikket ved at udvide med en stor hal til arbejdet med at udvikle automationsløsninger med kollaborative robotter.

23/10 Klokken 16.17 – Medicinalgiganten

Med over 3300 ansatte spredt på seks forskellige faciliteter i Irland er det en af de største virksomheder i landet, som runder dag ét af.

Lidt uden for Dublin, i industriområdet Grange Castle, har Pfizer en af sine førende fabrikker i verden. Hos Pfizer Grange Castle produceres blandt andet børnevaccinen Prevenar og lægemidlet Enbrel mod gigtsygdomme og psoriasis, og det hjælper over 1000 medarbejdere med til.

– Det her er en af de første storskala biotek-fabrikker i Irland, fastslår Pfizer på et kort oplæg, der også kommer ind på den svære balance mellem at optimere processer og bevæge sig i retning af Industri 4.0, samtidig med at man befinder sig i en branche med skarpe regulative standarder og godkendelsesprocedurer.

Den efterfølgende rundvisning på Pfizer Grange Castle kommer af naturlige grunde kun forbi en minimal del af de enorme produktionsfaciliteter.

Laboratorier ligger side om side med produktionsfaciliteter, der mest af alt ligner opgraderede hospitalsstuer fyldt med slanger og rør, der forbinder pumper, elektronik og store beholdere.

Vi hører om, hvordan celler fra æggestokkene hos kinesiske hamstre bruges og opfostres i produktionen af medicin. I helt fastlagte trin dyrkes celler i gradvist større beholdere på op til 12.000 liter, før filtreringsprocessen går i gang og i sidste ende sikrer det stof, som skal bruges i medicinen.

24/10 Klokken 09.15 – Innovationssamarbejdet

Dag to starter på IMR’s hovedkontor i et industriområde sydvest for Dublin. MADE-delegationen får en introduktion til de samarbejder, der er i Irland inden for produktion, teknologi og Industri 4.0, heriblandt forskningssamarbejdet I-Form Advanced Manufacturing Research Centre samt IMR.

Den irske industri er kendetegnet ved at huse multinationale selskaber såsom Pfizer, Johnson & Johnson, Cisco, Intel og Glanbia. Flere af dem har endda nogle af sine førende produktionsfaciliteter placeret i Irland, og det giver helt unikke muligheder for eksempelvis at involvere nøglepersoner fra virksomhederne i innovationssamarbejdet.

I forskellige forsknings- og innovationsprojekter i IMR-regi – f.eks. med fokus på kollaborative robotter, 3D-print, virtual reality og dataanalyse – samarbejder de internationale giganter med de små, irske virksomheder samt forskere.

IMR har drevet innovations- og samarbejdsprojekter inden for alt fra 3D-print over augmented reality til softwareløsninger til at planlægge produktion og dele viden internt i virksomheder.

IMR har et åbent kontor- og innovationsmiljø, hvor der ikke er faste pladser, men hvor man blot kommer ind, sætter sig med en computer ved en ledig plads og så ellers går i gang med at udvikle nye idéer og løsninger i fællesskab med øvrige virksomheder og specialister.

Til sidst bliver der vist demonstrationer på IMR-projekter, bl.a. omhandlende energieffektivisering og softwareløsninger til produktionsplanlægning.

24/10 Klokken 11.10 – Det historiske universitet

“The Long Room” i det gamle bibliotek på Trinity College er fra starten af 1700-tallet og sammen med “Book of Kells” en fast del af rundvisninger i de historiske dele af universitetet.

Hele studieturen til Dublin tager sin afslutning på det kendte universitet Trinity College, hvor man også finder nationalbiblioteket og nationalskatten “Book of Kells”.

Trinity College har et stærkt fokus på innovation og på samarbejde med erhvervslivet. Også store IT-virksomheder som Facebook og Google samarbejder med universitetet, og det er der en helt specifik grund til, lyder det:

– Hovedårsagen til, at de kommer til os, er, fordi vi har de folk, de mangler.

Især specialister inden for software og computer science er en mangelvare hos de store IT-virksomheder. Blandt andet derfor kommer de til Trinity College for at finde forskere og studerende at arbejde med på flere niveauer og i forskellige type projekter.

Alene i perioden 2013-2018 har universitetet indgået 581 samarbejdsaftaler med virksomheder og stået bag 21 spinouts, altså nystartede virksomheder som er udsprunget af universitetet.

24/10 Klokken 13.04 – Årets studietur er slut, og turen går tilbage til Danmark

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video