Test med digitale instrukser på arbejdsstationer hos HOUNÖ viser, at nye medarbejdere potentielt kan træde direkte ind i produktionen. Løsningen er blevet testet i et MADE Demonstrationsprojekt med Alexandra Instituttet.
Kostbar viden forsvinder, når en medarbejder forlader en virksomhed, og ligeledes er det dyrt i tid at sidemandsoplære nye medarbejdere, når produktionen skal opskaleres.
Den erkendelse har man gjort sig hos Randers-fabrikken HOUNÖ, som producerer kombiovne til blandt andet storkøkkener, hoteller, restauranter, og sygehuse.
Virksomheden, der beskæftiger cirka 120 medarbejdere, og som rummer hele værdikæden fra plade til færdig ovn, har testet et setup, hvor man instruerer medarbejderne ved hjælp af digitale projektioner på de arbejdsstationer, hvor ovnene bliver samlet. Der blev også testet med arbejdsinstruktioner via en AR-brille.
I et MADE Demonstrationsprojektet har HOUNÖ samarbejdet med specialister fra Digital Experience & Solutions Lab hos Alexandra Instituttet for at digitalisere deres arbejdsinstruktioner.
Går direkte fra CAD-model til montering
HOUNÖ og Alexandra Instituttet fokuserede på selve arbejdsinstruktions-delen. Den strategiske baggrund er bl.a., at man ikke skal bruge tid på sidemandsoplæring, forklarer Rasmus R. Hansen, der er Production Manager hos HOUNÖ:
“Vi ser det som en udfordring at oplære og onboarde nye medarbejdere, hvis vi udskifter en medarbejder eller opskalerer produktionen. Medarbejderne har rigtig meget viden, som vi er afhængige af, men som også gør os sårbare. Derfor vil vi gerne kunne tage nye medarbejdere ind og hurtigt træne dem samtidig med, at de har høj kvalitet i deres arbejde.” I praksis betyder det, at man som medarbejder kan træde direkte ind på arbejdspladsen og være kørende fra starten. Ifølge Rasmus R. Hansen vil det også kunne betyde, at de i stedet for at have fysiske tegninger og billeder af deres samlinger liggende, vil kunne gå direkte fra deres CAD-model og ud til arbejdsinstruktionerne. “Det gør, at vi kan være mere agile i forhold til ændringer på vores produkter, og samtidig så vil vores operatør med det samme have et billede af, hvordan de her komponenter skal samles,” forklarer Rasmus R. Hansen.
Næste skridt er at vurdere, om det er skalerbart HOUNÖ har været meget glade for samarbejdet. Resultatet er, at de har fået afprøvet forskellige måder at lave arbejdsinstruktion på. Det er både sket med en projektor og med en HoloLens AR-brille fra Microsoft, som de har testet på en medarbejder, som ikke har været inde i projektet på forhånd. Næste skridt er at samle op og vurdere, om setuppet er skalerbart både teknisk og ressourcemæssigt. Jens Lundgaard, der er Production Engineer hos HOUNÖ, opfordrer andre virksomheder til at teste teknologien af: “Andre kan få gavn af det her ved at se, hvad vi har lavet, og så ikke være bange for at springe ud i det. Jeg synes, vi har haft et rigtig godt samarbejde med Alexandra Instituttet, som har været skarpe til den digitale del, og så har vi forsøgt at være skarpe på den praktisk del,” forklarer han.
Klart behov i industrien for digital instruktion
Mandetimer er dyre i Danmark, og derfor er det ifølge Søren Pedersen fra Alexandra Instituttet, en kendt problemstilling inden for AR, at firmaerne kigger på måder at gøre oplæring billigere.
“Det er derfor et forholdsvist oplagt sted at reducere omkostninger, når man kan spare en mand væk, samtidigt med, at den nye medarbejder, der er i oplæring stadig får lavet noget arbejde på egen hånd,” forklarer Søren Pedersen, der er Interaction Design Developer hos Alexandra Instituttet og tilføjer:
“Digitale projektioner er jo bare én måde at gøre det på. HoloLens-brillen, som vi også fremviste hos HOUNÖ, er en anden. Vi er jo der, hvor Microsoft rent faktisk har lavet et færdigt produkt og en app, som netop kan bruges til trinvise instruktioner i en given proces. Andre oplagte steder at sætte ind er steder, hvor man f.eks. kan reducere fejl i produktionen.”
Læs mere om MADE Demonstrationsprojekter.
Hounö
HOUNÖ producerer højteknologiske industriovne til restauranter, kantiner, tankstationer, supermarkeder m.fl.
Med en cloudbaseret løsning gør de hverdagen i køkkenet nemmere for deres kunder. De udvikler og producerer combiovnene på deres fabrik i Randers på baggrund af førstehåndserfaringer fra kokke, cateringchefer, detailhandlere, bagere, slagtere og køkkendesignere. De har mere end 45 års erfaring med at udvikle ovnløsninger, som opfylder kundernes behov for fleksibilitet, driftssikkerhed og de allerbedste tilberedningsresultater.
MADE Demonstrationsprojekt
Produktionsklyngen MADE – Manufacturing Academy of Denmark tilbyder demonstrationsprojekter:
Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kroner i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.
Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter både inden for materiale og produktion.
MADE Demonstrationsprojekter er støttet af Industriens Fond.