Gode råd til startups om fremtidens 3D-print teknologier

3D-print virksomheden Damvig gav gode råd og en grundig gennemgang af velkendt og up- coming 3D-print teknologi, da startups fra MADE kom på besøg. Se en video fra besøget og læs om fremtidens 3D-print teknologi.

SAF, PolyJet, SLA, Multi Jet Fusion… Det er bare nogle af teknologierne, der er spiret frem siden den første 3D-print teknologi SLA så dagens lys i slutningen af 1980’erne.  

”Der er en skov af nye teknologier, der hele tiden kommer til – det er umuligt for en lille startup at holde øje med,” siger COO i 3D-print virksomheden Prototal Damvig, Jesper Damvig, da startups i MADE besøgte virksomheden i regi af Beyond Beta programmet MADE Manufacturing Incubator. 

Men det er vigtigt for startups at gøre sig bekendt med de mange teknologier, da 3D-print spiller en afgørende rolle i særligt prototypefasen.  

”Man kan lave en prototype, ændre en lille smule, og så lave en ny. Det er utroligt smart, når man er en startup, fordi man ikke altid har alle facit på plads,” siger CSO i Prototal Damvig Gert Pynt Andersen. 

MADE Manufacturing Incubator 

Gennem MADE’s Manufacturing Incubator, som er en del af det landsdækkende program Beyond Beta, kan startups få skræddersyet et forløb, som bl.a. kan inkludere matchmaking og vouchere til eksperthjælp. 

Beyond Beta og Manufacturing Incubator er finansieret af Den Europæiske Socialfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. 

På besøget fik deltagerne en introduktion til teknologierne, og blandt andre lyttede medstifter af Mixtery Peter Laursen opmærksomt med fra stolerækkerne.  

Mixtery er en startup, som har designet en beholder, der gør det nemmere og mere sikkert at fortynde medicin – og de skal netop til at teste deres design med 3D-print. 

”Vi er i gang med nogle mekaniske test, for at se om vores prototype fungerer, og 3D-print er et vigtigt element i den proces” siger Peter Laursen. 

En rivende udvikling i materialer og teknologier 

På besøget fremhæver Jesper Damvig firmaer som EOS og Stratasys, som virksomheder man skal holde øje med for de næste skelsættende 3D-print teknologier 

”Der sker en rivende udvikling inden for 3D-print, både på materialer og på teknologier,” siger han og giver et eksempel:  

”Laser Pro Fusion er banebrydende, fordi den arbejder med en million ”laserstråler” frem for den traditionelle ene laserstråle. Man har en boome, der belyser et helt område på én gang med højenergi laserstråler, og det gør produktionshastigheden bliver meget højere, om emneprisen markant lavere.”  

Udover de nye muligheder ny teknologi skaber vækster 3D-print også enormt i disse dage, fordi 3D-print ikke længere kun tænkes som en prototype-teknologi. Den vinder mere og mere ind til brug i reel serieproduktion.  

”For 10 år siden var det omkring 80 pct. af vores 3D-print, der var prototyper og 20 pct. serieproduktion – i dag er udgør prototyper kun ca. 40 pct.,” siger Gert Pynt Andersen. 

Han uddyber, at fleksibiliteten i 3D-print især er smart i serieproduktion af mindre objekter, der er meget styret af trends og mode og derfor ofte skifter udseende – f.eks. brillestel. 

Prototal Damvig 

Damvig blev stiftet i 1995 af søskendeparret Susanne og Jesper Damvig.  

Virksomheden råder over den seneste AM-teknologi og hjælper virksomheder med at udvikle applikationsområder og finde tekniske løsninger inden for additiv produktion. 

I 2020 blev Damvig opkøbt af svenske Prototal Industries AB, som fremstiller prototyper og serieprodukter i plast inden for 3D-print. 

Fokusér på din 3D-tegning

Damvig oplever ofte, at der er et specifikt punkt, hvor startups halter, når de opsøger 3D-print virksomheden for assistance: 

”Hvis jeg skal give et godt råd til startups om 3D-print, så er det primært for det første at få fokuseret på ens 3D-print konstruktion,” siger Jesper Damvig og tilføjer: 

”Det er meget vigtigt at fokusere på, inden man fokuserer på sin fremstillingsteknik i øvrigt” 

Når det kommer til fremstillingsteknikken, peger Jesper Damvig på, at den enorme udvikling indenfor 3D-print gør det nær umuligt at holde sig opdateret. Derfor er et andet godt råd fra Jesper Damvig at ”alliere sig” med udbydere (som Prototal Damvig) og eksperter, der kan holde øje med trendsne for en.  

Oplæggene, rundturen og ikke mindst de mange samtaler mellem Damvig eksperterne og iværksætterne virker til at kaste meget håndgribelig og brugbar viden af sig til deltagerne: 

”Jeg har fået indsigt i, hvilke teknologier, vi skal fokusere på, men også hvilke materialer, der er interessante at teste vores prototype i,” siger Peter Laursen ved arrangementets slut. 

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video