Efter fire år med metal 3D-print: ”Det er nu, teknologien får sit gennembrud”

Danmarks hidtil største satsning inden for metal 3D-print er ved vejs ende efter fire års arbejde. Afslutningen kan samtidig være startskuddet: ”Det er nu, teknologien får sit gennembrud i Danmark,” sagde Teknologisk Instituts direktør, da indsatsen blev fejret i Aarhus med oplæg og velbesøgt åbent hus.

Når nye teknologier skal leve op til deres potentiale, er der behov for at eksperimentere og dele erfaringer med andre.

Netop derfor blev AM-LINE 4.0-projektet etableret i form af tværfaglig vidensdeling og forskning for at bane vejen for et industrielt gennembrud for metal 3D-print i Danmark.

På fire år har store og små virksomheder fået teknologien ind under huden: De har sparet tid, materialer og er blevet rustet til fremtidens produktion.

Afslutning er startskud

I november 2021 blev resultaterne fra projektet fejret hos Teknologisk Institut i Aarhus på et Afslutningsevent, hvor MADE var medarrangør. Her blev der både set frem og tilbage:

Det kan godt være, at det er afslutningen af AM-LINE 4.0 satsningen, men det er ikke slut med 3D-print i Danmark. Det er tværtimod nu, at teknologien får sit gennembrud i anvendelsen

Juan Farré, Administrerende direktør i Teknologisk Institut

”Vi har skabt et nyt økosystem i et unikt samarbejde mellem højkvalificerede partnere – og det er glædeligt, at vi har et varigt fællesskab, hvor vi kan dele viden og udfordre hinanden i den konkrete praksis. Det kan godt være, at det er afslutningen af AM-LINE 4.0 satsningen, men det er ikke slut med 3D-print i Danmark. Det er tværtimod nu, at teknologien får sit gennembrud i anvendelsen,” sagde Juan Farré, administrerende direktør i Teknologisk Institut.

Fakta om AM-LINE 4.0

AM-LINE 4.0 er et Grand Solutions projekt støttet af Innovationsfonden sammen med en række førende danske virksomheder og vidensinstitutioner fra ind- og udland.

Med et samlet budget på 88 mio. kr. er projektet den største satsning på Industriel 3D-print i Danmark nogensinde, og målet er at sikre, at danske industrivirksomheder får den nødvendige viden og kapacitet til at kunne udnytte det store potentiale i 3D-printproduktion.

I projektperioden har Teknologisk Institut introduceret over 6.000 personer til metal 3D-print via kurser, events, virksomhedsbesøg og webinarer.

Partnere: Grundfos, Danfoss, DTU, Oqton, Scada Minds, Joblife, MADE, TWI, SLM Solutions og Teknologisk Institut.

MADE har været aktiv partner i forløbet fra 2017-2020 og fortsætter med at udbrede kendskabet til 3D-print:

”Målet om at give produktionsvirksomheder ny viden, adgang til faciliteter og gode ’first-mover’ cases er lykkes godt. I MADE går vi videre med forsknings-, og samarbejdsprojekter, materiale demonstrationsprojekter og konferencer. Det her er kun begyndelsen, fordi der er et enormt potentiale,” lød det fra MADE’s direktør Nigel Edmondson.

”Målet om at give produktionsvirksomheder ny viden, adgang til faciliteter og gode ’first-mover’ cases er lykkes godt,” vurderede MADE’s direktør Nigel Edmondson ved Afslutningseventet for AM-LINE 4.0.

Tilgængelighed er nøglen

Én af barrierne for danske SMV’er er prisen på en metal 3D-printer.

”Det er dyrt for en SMV at investere i en metal 3D-printer, men over tid bliver printerne billigere, mens teknologien modnes. De allerførste papirprintere fyldte et helt rum, men med tiden blev teknologien mere kompakt, og alle virksomheder fik deres egen printer. Det samme er ved at ske med 3D-printere,” vurderede MADE’s direktør Nigel Edmondson, der i sin key note kastede lys over potentialet for de mange additive fremstillingsformer.

For netop at gøre teknologien mere tilgængelig etablerede Teknologisk Institut ”Center for industriel 3D-print” i AM-LINE 4.0, der var centrum for åbent hus ved eventet. Her fik nysgerrige deltagere set metalprinterne i aktion og mødt alle partnerne i projektet, der fremviste nogle af de bedste forretningscases fra AM-LINE 4.0 i håb om, at andre kan lade sig inspirere.

Danske virksomheder har adgang til centret og dermed en komplet produktionslinje og rådgivning fra eksperter inden for industriel 3D-print i metal – og printerne har fremstillet omkring 30.000 metalemner på fire år.

”Både store globale virksomheder og SMV’er har fået gavn af centeret, og i projektperioden er der sket en positiv udvikling i brugen af 3D-print hos danske fremstillingsvirksomheder. Ifølge Danmarks Statistik brugte 16 % nemlig teknologien i 2018, mens tallet var steget til 23 % i 2020 – og vi forventer yderligere stigninger de kommende år, nu hvor vejen er banet for det industrielle gennembrud,” forklarede Jeppe Skinnerup Byskov, der er centerchef på Teknologisk Institut og projektleder for AM-LINE 4.0.

Teknologisk Instituts Center for industriel 3D-print var centrum for åbent hus ved eventet. Her fik nysgerrige deltagere set metalprinterne i aktion.

Nye stærke og lette værktøjer

I AM-LINE har Danfoss og Grundfos udvalgt 31 business cases – både værktøjer og slutkomponenter med et meget stort potentiale.

Ved Afslutningseventet fik de omkring 100 deltagere indblik i, hvordan Danfoss har udviklet 3D-printede værktøjer, der er stærke, men samtidig så lette, at de mange løft for operatører på fabriksgulvet er nemmere.

Danfoss viste eksempler på deres nyudviklede værktøjer fremstillet via metal 3D-print.

Læs mere om Danfoss’ resultater i AM-LINE 4.0

Grundfos viste også eksempler på deres metal 3D-printede komponenter, og satte ord på, hvor vigtig teknologien bliver for dem fremadrettet:

Jeg er helt sikker på, at 3D-print er det nye sort både for Grundfos, men også for Produktionsdanmark. Teknologien er helt klar til fabriksgulvet. Næste skridt for os bliver at gøre metal 3D-print klar til høj volumen produktion,” fortalte Thorsten Brorson Otte, Senior Manager AME COE Additive Manufacturing hos Grundfos.

Den korteste vej fra tanke til virkelighed

Professor Jesper Hattel fra DTU Mekanik forklarede, hvorfor 3D-print og digitale tvillinger går godt i spænd og kan ændre hele den måde, virksomheder tester, udvikler og fremstiller emner.

Den digitale tvilling er et simuleringsværktøj – en kopi af et fysisk objekt – som kan sikre, at eksempelvis 3D-print produktion i Danmark har den nødvendige fleksibilitet, som danske virksomheder efterspørger, og i AM-LINE 4.0 var det DTU’s hovedansvar at udvikle digitale tvillinger af den fysiske produktionslinje.

Jesper Hattel forklarede, hvordan digitale tvillinger fremover vil fortælle produktionsvirksomheder, hvad der er godt og skidt og give et bud på en handleplan.

Læs mere om udviklingen af digitale tvillinger i AM-LINE 4.0

Teknologisk Instituts direktør underbyggede pointen om, at digitale tvillinger vil vende op og ned på fremstillingen:

”3D-print er ikke kun en facilitet, men også en lille konkret revolution, da mange af vores problemer nu bliver løst i kombination med simuleringer,” fortalte Juan Farré og tilføjede:

”Den korteste vej fra en tanke til en ny virkelighed er faktisk 3D-print. Vi kan udveksle tanker og filer som aldrig før – vi kan forbinde digitale simuleringer med test i virkeligheden. Det er ikke kun fremstillingsmetoden der er ny, det er en hel ny måde at designe, teste, kvalitetssikre og levetidsforlænge. Kombinationen af tanke og virkelighed åbner nye døre og helt nye vækstmuligheder for danske virksomheder: unikke konkurrencefordele. Virksomheder og vidensinstitutter skal fortsætte med at løfte hinanden i den konkrete anvendte praksis; det er nøglen til det hele,” konkluderede direktøren.

Fotos fra eventet

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video