Få et indblik i produktionen hos Dolle og i virksomhedens arbejde med automation og digitalisering
Da Steen Laier og Thorkil Baattrup-Andersen underskrev hver deres første ansættelseskontrakt med Dolle, stod der for begges vedkommende 19 som de to første cifre i årstallet i datofeltet.
Allerede dengang var digitaliseringen kommet til Dolle-fabrikken i Frøstrup i det nordvestlige hjørne af Jylland. Længe før internettets gennembrud og endnu længere tid før, at begreber som digitalisering og Industri 4.0 blev de varmeste tendenser inden for produktion.
– Digitalisering og automatisering har altid været en del af vores DNA, fastslog Thorkil Baattrup-Andersen, der i dag har titel af IT & Product Development Manager hos Dolle, da MADE tog på virksomhedsbesøg hos loftstrappeproducenten fra Nordjylland.
Sammen med produktionschefen Steen Laier åbnede han dørene for cirka 40 deltagere på virksomhedsbesøget. De fik mulighed for at kigge ind i produktionen og høre om, hvordan ny teknologi aktuelt også sætter dagsorden i en virksomhed, som ellers har været gennemgående digitaliseret al den tid, som de fleste nuværende medarbejdere kan huske.
– I de godt 20 år, jeg har været her, har vi kørt papirløs produktion, men der sker noget rundt omkring nu. Vi skal til at se digitalisering i et helt andet lys. Vi skal spørge os selv, hvad den digitale fabrik betyder for os og forholde os til de nye teknologier, som ser dagens lys, fortalte Thorkil Baattrup-Andersen.
Samarbejde med AAU og UCN
Derfor kigger Dolle i dag eksempelvis på, hvordan algoritmer, sensorer og dataopsamling kan bruges til at optimere driften og forudsige vedligehold af udstyr.
Eller hvordan man kan understøtte hele sin værdikæde – fra underleverandører til produktion til forhandlerled både i form af byggemarkeder, egne salgskontorer og egen webshop – med en samlet, digital platform.
Udvikling og afprøvning af digitale løsninger sker i høj grad i samarbejde med eksterne aktører – både leverandører af teknologi, men også med lokale uddannelsesinstitutioner som Aalborg Universitet og University College Nordjylland (UCN).
Dolle har samarbejdet med både forskere og studerende ved UCN i projekter om opsamling og analyse af produktionsdata.
På den måde får forskere og studerende mulighed for at bruge og træne deres kompetencer på virkelige produktionsdata fra Dolle, mens virksomheden til gengæld får nogle nye og værdifulde indsigter fra analyserne.
Fakta
Dolle A/S
- Dolle er især kendt for sine loftstrapper, men udvikler og producerer i dag også almindelige trapper, terrasser og løsninger til loftsopbevaring.
- Virksomheden har rødder tilbage til 1951, og i 1982 rykkede den ind i fabrikken i Frøstrup, der i dag hovedsageligt laver loftstrapper.
- Udover Frøstrup i Nordjylland har Dolle produktion i Ukraine og Kina, mens der er selvstændige salgsenheder i England, Tyskland, Polen og USA.
- Samme dag som MADE’s virksomhedsbesøg fandt sted, blev det annonceret, at Dolle har købt den belgiske trappevirksomhed Sogem Group.
Vi skal til at se digitalisering i et helt andet lys. Vi skal spørge os selv, hvad den digitale fabrik betyder for os og forholde os til de nye teknologier, som ser dagens lys
Thorkil Baattrup-Andersen, IT & Product Development Manager, Dolle
Medarbejder indkører kollaborativ robot
Medarbejderne hos Dolle spiller også en hovedrolle i virksomhedens projekter inden for automatisering og digitalisering.
De er med til at forme, teste og evaluere projekterne i produktionen og får også helt konkret ansvar for at afprøve rækkevidden i nye teknologier.
– Medarbejderne ser ofte muligheder for at lave en forbedring og kom blandt andet med et forslag om at købe en kollaborativ robot. Det projekt har en af vores ansatte så selv fået ansvaret for at lede, få robotten op og køre og vurdere, hvad potentialet er i den, fortalte Steen Laier på dagen.
Udover en rundvisning i produktionen, der blandt andet kom forbi Dolles 13 industrirobotter, sluttede besøget af med oplæg fra blandt andet Aalborg Universitet med fokus på deres projekter inden for smarte fabrikker og samarbejder med virksomheder herom.