På konferencen var der, udover Kamstrup, cases fra virksomheder som møtrikproducenten Nedschroef Langeskov og opfinderen af de kollaborative robotter, Universal Robots.
I Stilling ved Skanderborg har Kamstrup i dag en helt igennem fuldautomatisk produktion af elmålere.
Maskiner, industrirobotter og kollaborative robotter gør arbejdet med at samle og montere elmålere, mens mobile robotter kører komponenter og færdige emner rundt mellem de forskellige produktionsceller.
Den hemmelige ingrediens i Kamstrups opskrift på en velfungerende, fuldautomatisk produktion er intelligent brug af produktionsdata.
Det fortalte Flemming Møller Hansen, Global Head of Manufacturing Concepts hos Kamstrup, om, da 85 produktionsaktører fra hele landet var samlet for at få ny viden om automation og shop floor data. Det skete til den første MADE Innovationskonference i 2019 hos Teknologisk Institut i Odense.
Den danske målerproducent er gået fra manuel til fuldautomatisk produktion ved at bruge sine produktionsdata til at koble det interne ordresystem sammen med produktionsudstyret.
Det gjorde det muligt at finde ud af i detaljer, hvordan produktionen skulle opbygges, hvilke celler der skulle være, og hvordan de mobile robotter skulle navigere rundt mellem cellerne. Og det betyder, at virksomheden nu står med et produktionssetup, der er nemt at skalere op eller kopiere til andre fabrikker.
Sparsom brug af data
Innovationskonferencen tog udgangspunkt i den kendsgerning, at produktionsvirksomheder får stadig flere produktionsdata tilgængelig. Men mange har også svært ved at finde ud af, hvordan man kommer skridtet videre fra at opsamle produktionsdata til at bruge dem aktivt i sine beslutninger og planlægning.
En undersøgelse fra Teknologisk Institut viser, at en tredjedel af fremstillingsvirksomhederne slet ikke bruger data, mens en tredjedel kun bruger dem til ét formål.
– Det er ofte svært at overskue, hvor man skal starte, og mange vælger ikke at gøre noget af frygt for at spilde tiden. Men vi er et sted, hvor udviklingen bevæger sig så hurtigt, at hvis man ingenting gør, er man i hvert fald sikker på ikke at være med forrest, lød det på konferencen fra Rasmus Hasle, faglig leder hos Teknologisk Institut.
Vi er et sted, hvor udviklingen bevæger sig så hurtigt, at hvis man ingenting gør, er man i hvert fald sikker på ikke at være med forrest
Rasmus Hasle, faglig leder, Teknologisk Institut
Oplægsholdere
på MADE Innovationskonference
- Rasmus Hasle
Faglig leder, Robotteknologi, Teknologisk Institut - Kenneth Hüttel og Jesper Fugl
Hhv. Managing Director og produktionschef, Nedschroef Langeskov - Jan Jørgensen
Udviklingschef og Partner, REEFT - Anders Poulsen
Operational Excellence Engineer, Universal Robots - Arne Bilberg
Lektor, Mads Clausen Instituttet, Syddansk Universitet - Mogens Mikkelsen
Business Development Manager, Solution Selling, Arrow ECS - Flemming Møller Hansen
Head of Global Manufacturing Concepts, Kamstrup A/S
Samarbejde er svaret
På konferencen var der, udover Kamstrup, cases fra virksomheder som møtrikproducenten Nedschroef Langeskov og opfinderen af de kollaborative robotter, Universal Robots.
Alle kunne de genkende en bestemt udfordring, når det kommer til at bruge data aktivt til at optimere produktionen og tage beslutninger vedrørende eksempelvis omstillinger eller vedligehold.
– IT-afdelingen og produktionsafdelingen taler begge om teknik, software og infrastruktur. Men IT-afdelingen synes, at sikkerhed er det eneste rigtige at tale om, hvor jeg som produktionsmand synes, at oppetid er det eneste rigtige at tale om. Der har vi skullet samarbejde og møde hinanden i udviklingen af løsningerne, fortalte Flemming Møller Hansen fra Kamstrup om mødet mellem IT- og produktionsafdelingen, når det kommer til at opsamle, anvende og dele data fra produktionen.
Konferencen den 8. januar markerede samtidig åbningen af det nye Innovationsnetværket for Fremtidens Produktion, som MADE driver de kommende to år.