Knæk koden til teknologiernes potentiale – del viden, afgræns og simplificer

DTU var fyldt med idéer og virkelyst ved High Tech Summit, hvor MADE afholdt to konferencer. Her gav virksomheder, forskere og specialister deres bud på, hvordan Industri 4.0-teknologier med succes kan anvendes som værktøjer i produktionen.

I Glassalen på DTU bragede solen ind på deltagerne, der var mødt op til MADE’s konferencer for at se fremtidens produktion og digitale løsninger i et nyt lys.

Konferencerne blev afholdt i forbindelse med High Tech Summit, hvor over 5.500 deltagere over to dage delte viden om teknologi, forskning og innovation på tværs af industrier. Produktionsdanmark har mange af de samme udfordringer med at anvende nye teknologier – uanset om det er chokolade, cykelhjelme eller skovle, der fremstilles.

Kom i mål med 3D-print og vind tidOm formiddagen gav konferencen ’Digitale produktionsprocesser’ bl.a. indblik i Additive Manufacturing (AM) og cladding, der giver mere agil produktion og nye designmuligheder.

3D-print og laser cladding optager mange, men hvordan kan teknologien gavne produktionen – både hvad angår fejlfinding, udvikling af prototyper og nye materialer?

Det gav virksomhederne Plus Pack, Damvig og PTL Valve Services gode eksempler på. Plus Pack har via et MADE-projekt fået 3D-printede værktøjer til produktion af fødevareemballage – og de har reduceret op mod 90 % af omkostninger ved prototyper. Løsningen for dem var tæt samarbejde om afgrænsede projekter.

Damvigs specialister, der har arbejdet med 3D-print siden 1995, gav eksempler på forbedringer af produkter og udvikling af prototyper. De fortalte, hvordan teknologien giver virksomheder mulighed for at gå hurtigt fra idé til produkt uden store risici. Minimale startomkostninger, små serier, nye materialer og fleksible funktionsmuligheder er blandt de oplagte fordele ved 3D-print. Virksomheden har for nylig været med til at udvikle et billigt, 3D-printet kamera, der opererer helt trådløst og som over 300 fodboldklubber i Danmark nu benytter til at optage fodboldkampe og træning.

 

’Brug det, når det giver mening’”3D-print gør en masse fantastisk for industrien – også i Danmark, hvor der er mange gode cases. Det er kun fantasien, der sætter grænsen. Nogle gange kan man godt tænke, teknologien vil ikke ændre verden, som nogle af forskerne siger,” lød det opsummerende fra David Bue, Senior Researcher, DTU, der gav oplæg om nye produktionsprocesser inden for AM-enheder ved konferencen.

Han forklarede, at teknologien, der giver geometrisk frihed, ofte giver stor værdi i nicheproduktioner:

”Teknologien bliver f.eks. anvendt til at bygge elementer til at fremstille gasturbiner til fly. Komponenter hertil skal leve op til høje krav, da gasturbinerne drejer hurtigt rundt under temperaturer på 600-800 grader. Med 3D-printet metal er det muligt at arbejde i meget mere avancerede processer end tidligere,” sagde han.

Hvordan kommer man så i gang med at 3D-printe?
”Det kræver vidensdeling og investeringer – man skal virkelig ville det. En måde at nå det på, er f.eks. at være en del af MADE-netværket. Husk, at 3D-printeren er bare endnu et værktøj. Brug teknologien, når det giver mening og som supplement i produktionslinjen,” lød anbefalingen fra David Bue.

Sjørring fik skovlen under truende konkurs ved at fokusere og digitalisere


For få år siden var Sjørring Maskinfabrik tæt på konkurs, men gode ideer og assistance fra MADE-forsker på Aalborg Universitet viste, hvordan digitalisering kunne være med til at ændre organisationen, kundernes oplevelse og forkorte produktionstiden.

”Vi havde ingen egenkapital, og en bank, der pustede os i nakken. Vi måtte sige: ’Hvad er det, vi er rigtig, rigtig gode til?’ Der begyndte ideerne at komme. Vi er gode til at producere skovle i mange varianter, og det skal vi bare være bedre til,” sagde Klaus Kalstrup, CEO i Sjørring, ved eftermiddagens konference ’Fremtidens produktion’.

Her fortalte han om fordelene ved at have en digital forsyningskæde som SMV, og hvordan hans virksomhed arbejder med at effektivisere og udvikle skalerbare koncepter.

”Vi ville gerne have en større del af værdikæden og være inde over designdelen, men vi havde behov for proof of concept. Vi så, at når vi digitaliserer, så kan vi begynde at effektivisere i vores forsyningskæde helt ud til salgsledet,” forklarede direktøren, der fandt MADE-samarbejdet ’rigtig givtigt’.

Udgangspunkt i kundernes oplevelseEn skovl kan virke som et ret enkelt produkt, men Sjørrings kunder vil have helt unikke produkter:

”Set i lyset af, at vi laver en-to skovle om dagen, som vi aldrig har lavet før – og det sker med en leveringstid på ca. to uger – så kan vi noget unikt på markedet – og vi er faktisk Europas største læsseskovls-producent med omkring 4.000 store læsseskovle om året,” sagde Klaus Kalstrup.

Virksomheden eksperimenterede med en løsning, hvor kunden bestiller specialdesignede skovle via en konfigurator, hvor tegningen automatisk skal sendes videre til produktionen:

”Vi tænkte meget ind i forløbet, hvilke udfordringer kunden har – hvad er det, de og markedet efterspørger? At kunne konfigurere en skovl, hvor data samtidig giver mulighed for automatisering og effektivisering af andre processer i kæden, er en af vejene frem for os.”

Det viste sig at være en rigtig god idé at indtænke kundernes oplevelse som en del af en digital transformering, da leveringstiden blev forkortet.

”Digitaliseringsdelen er en del af det – og en vigtig del for os, når vi skal definere og kommunikere, hvilken rejse vi er på: Hvor skal vi være om et år eller to år?” forklarer direktøren, der påpeger, at der fortsat er mange tiltag at gøre, fordi der er et ’hav af muligheder’, når det gælder variation på en skovl og materialer.

Oplægsholdere på dagen

Digitale produktionsprocesser

  • Senior Researcher David Bue, DTU

  • Direktør Per Bak, PTL Valve Services A/S

  • Associate Professor Benny Endelt, Aalborg Universitet

  • Manager of Group Projects Bastian Fietje, Plus Pack Group

  • Researcher Sankhya Mohanty, DTU

  • 3D-print konsulent Flemming Gravesen, Damvig A/S

 

Fremtidens produktion

  • Postdoc Simon Mathiesen, SDU Robotics, Syddansk Universitet

  • CEO Klaus Kalstrup, Sjørring Maskinfabrik A/S

  • Associate Professor Murat Kulahci, DTU

  • CEO Piet Tæstensen, Aasted ApS og postdoc Martin Løkkegaard, DTU

  • Postdoc Casper Schou, Aalborg Universitet

  • CTO Jesper Mogensen, Skov A/S

Andre nyheder

Video
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel