Interaktive videoer skal ruste produktionen til 3D-print bølgen

Når en ny teknologi får et gennembrud i industrien, skal det gå stærkt med at ruste medarbejdere til at kunne bruge den – et eksempel er 3D-print. Her er KEA og DTU gået sammen i et MADE projekt for at udnytte digitale læringsteknologier til at skabe hurtig og effektiv oplæring.

”Det er nu, teknologien får sit gennembrud i Danmark,” sagde Juan Farré, Administrerende direktør i Teknologisk Institut om AM (Additive Manufacturing: fælles betegnelse for 3D-print teknologier) for lidt under et år siden. Samtidig har der i 2021 været en vækst på knap 20 pct. i 3D-print industrien ifølge Wholers Report 2022.

Men for at en ny teknologi kan brage ind i produktionen, kræver det, at produktionsmedarbejderne kan bruge den.

Den flaskehals vil KEA og DTU i et MADE Learning Factory projekt gøre bredere med brug af interaktive videoer, der gør det muligt at lære teknologien online, og når det passer.

Behov vokser

I Rødovre hos virksomheden Linde+Larsen bliver der produceret opbevaringsbokse og kufferter til blandt andet droner og medicinsk udstyr til industri og forsvar. Her arbejder teknisk designer Deividas Kanapinskas, og han og kollegaerne er nysgerrige på, hvad de kan få ud af 3D-print bølgen.

”Vi har for eksempel ofte projekter, hvor der er behov for små specifikke dele – det kan for eksempel være en tilpasset kabelholder. I dag bestiller vi delene fra en sprøjtestøbningsvirksomhed. Det tager 1-4 uger om at komme frem, hvor vi med 3D-printeren måske kan printe delen på 2 timer,” uddyber Devidas Kanapinskas.

Derfor har Deividas Knapinskas nyligt deltaget i et 3D-print kursus, som er udviklet allerede nævnte MADE Learning Factory projekt med KEA og DTU.

”Det var nemt blandt andet fordi det var online, og fordi det gav et godt overblik over 3D-print teknologier,” siger Deividas Kanapinskas.

MADE Learning Factory er en indsats, som skal hjælpe Produktionsdanmark med at få mest ud af online læringsværktøjer. I KEA og DTU’s projekt skal det skal ske gennem udvikling af et online videobibliotek med interaktive læringsvideoer om 3D-print og et dertilhørende kursus, hvor videoerne sættes i spil.

”Oplæring og opkvalificering skal tilpasses til AM-tendensen. Vi skal have viden, om hvordan AM kan bruges i forskellige scenarier, ind i uddannelserne,” siger Cong Liu Lektor ved KEA, som er en del af MADE projektet. 

MADE Learning Factory

I MADE Learning Factory arbejder uddannelsesinstitutioner, produktionsvirksomheder, vidensinstitutioner og teknologileverandører sammen om at udvikle højteknologiske læringsforløb til medarbejdere.

Det sker på MADE’s tre læringsfabrikker på hhv. Københavns Erhvervsakademi, Professionshøjskolen UCN og VIA University College.

MADE Learning Factory er en del af MADE’s indsats for at skabe en agil og bæredygtig arbejdsstyrke.

Et bibliotek af interaktive videoer

Senior forsker ved DTU Yang Zhang forsker i brugen af digitale læringsværktøjer og undersøgte i MADE Learning Factory mulighederne, når det kom til digital undervisning i 3D-print.

”Vi har undersøgt værktøjskassen og valgte interaktive videoer på grund af deres fleksibilitet,” siger Yang Zhang og tilføjer:

”Selvom virtual- og augmented reality aktiverer deltagere mere, er de ikke så lette at opdatere, og da AM-teknologierne udvikler sig hurtigt, har man ofte behov for at opdatere sin platform med ny information”

Ifølge Yang Zhang kan det tage måske tre måneder at opdatere et VR/AR system sammenlignet med en video, som kan opdateres på en dag. Derudover er VR/AR løsningen også en hel del dyrere end videoløsningen.

YouTube-video eller et online videobibliotek?

Men hvad er så forskellen på KEA-kurset baseret på det online videobibliotek og YouTube læringsvideoer i 3D-print?

Ifølge deltager Deividas Kanapinskas var det afgørende at kursets videoer var interaktive:

”Det engagerede mig mere end for eksempel YouTube videoer fordi der var quiz løbende og links til andre kilder, hvor man kunne læse mere.”

Netop at adskille sig fra YouTube har også været afgørende i udviklingen af det online videobibliotek.

“Vi er meget opmærksomme på ikke at blive en ”YouTuber”. Fordi vi udvikler videoerne selv, er det muligt at linke den online træning til en workshop, hvor der er mulighed for at få hands-on erfaring lige som lærere kan sætte quiz-spørgsmål ind der sikrer, at deltageren forstår de vigtigste pointer,” uddyber Yang Zhang.

Deividas Kanapinskas i færd med at prøve kræfter med 3D-print på KEA workshop.

Netop at kursister får lov at prøve kræfter med en 3D-printer på en fysisk workshop hos KEA til sidst i det online kursus var afgørende for, at den nye viden hang fast:

”Det var ret vigtigt at komme til KEA for at få en dybere forståelse af det, som jeg havde lært. Jeg er ikke sikker på, at jeg ville kunne huske det, hvis ikke jeg havde testet det hos KEA,” siger Deividas Kanapinskas.

Se nedenfor en video fra 3D-print workshoppen hos KEA:

Generaliseret oplæring i en divers 3D-print verden

Ifølge Lektor ved KEA Cong Liu er en udfordring i undervisning i 3D-print, at der er mange forskellige muligheder ift., hvordan man implementerer teknologien, og hvilken teknologi man vælger.

“Når en ny teknologi bliver implementeret af frontløbere blandt virksomheder, bliver de altid tilpasset til den specifikke case. En underviser skal kunne tilpasse og bruge teknologien, så elever kan forstå hvordan den kan bruges i mange forskellige situationer fremfor i en snæver anvendelse,” forklarer Cong Liu og tilføjer, at hvis man underviser praktikere fremfor studerende, er det også vigtigt at tilpasse undervisningen til deltagernes brug af blandt andet soft- og hardware.

Selvom Deividas Kanapinskas fik en god, bred introduktion til 3D-print teknologi, efterlyser han også et kursus til med fokus på filamentprintere, som er det, Linde+Larsen overvejer at investere i:

”Det ville være smart at bruge et lignende kursus med videoer til nye brugere, for at de fik en basal forståelse for teknologien (red. filamentprinteren),” siger han.

Næste skridt er ifølge Cong Liu netop at tilføje flere videoer til biblioteket – for eksempel om andre typer af 3D-printere. Derudover ser Yang Zhang på, hvordan videoerne kan fange deltagerende endnu bedre gennem brug af gamification.

Vil du deltage i MADE Learning Factory?

MADE Learning Factory udvikler og tester digitale læringsforløb frem mod 2024 – og du kan være med:

  • Deltag som kursist.
  • Deltag som sparringspartner på udvikling af digital læring.
  • Deltag som leverandør af læringsteknologi.

Kontakt Camilla Nellemann, hvis du ønsker at være en del af MADE Learning Factory.

Camilla Nellemann

Chefkonsulent og ansvarlig for MADE Learning Factory

Mobil: +45 60198186
Mail:
cnellemann@made.dk

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel