Podcasts

Hvordan kan skrot blive til en guldmine?

Hvordan kan vi tjene penge på affald og på at producere færre nye produkter? I podcasten Industriens Genbrugsguld bliver vi klogere på svarene, der kan lede til nye forretningsmodeller og fremtidens bæredygtige produktion.

Kan også afspilles via

”Man får ca. fem gram guld ud af et ton guldmalm. Hvis du til sammenligning tager et ton printplader – om det er fra telefoner eller computere eller andet elektronik – hvis du tager et ton, kan du få 575 gram guld ud af printplader,” fortæller professor på DTU Tim McAloone i podcaststudiet og understreger: 

”Det vil sige, at du kan få 115 gange så meget guld ud af skrot, end du kan af jomfruelig guldmalm”

I første afsnit af podcastserien ’Industriens Genbrugsguld’ dykker vi sammen med eksperter ned i, hvad cirkulær og bæredygtig produktion er – og hvordan dansk industri kan tjene penge på det.

Du kan få 115 gange så meget guld ud af skrot, end du kan af jomfruelig guldmalm

Tim C. McAloone, Professor ved Institut for Mekanisk Teknologi på DTU

I første afsnit af podcastserien ’Industriens Genbrugsguld’ dykker vi sammen med eksperter ned i, hvad cirkulær og bæredygtig produktion er – og hvordan dansk industri kan tjene penge på det.

Nye love om affald på vej

En udfordring er barrierer for at genanvende affald i lovgivningen. I podcasten fortæller underdirektør i Dansk Industri Karin Klitgaard om barriere i EU- og dansk lovgivning i dag, og hvilke nye lovkrav til bæredygtighed produktion, der er i sigte.

Industriens Genbrugsguld

I podcastserien ’Industriens Genbrugsguld’ gør eksperter os klogere på, hvad cirkulær og bæredygtig produktion er – og hvordan vi kommer derhen. Derudover besøger MADE Podcast danske produktioner for at se deres svar på, hvordan en produktion kan blive cirkulær og bæredygtig. 

Blandt andet ser vi nærmere på EU’s 2020 handlingsplan for cirkulærøkonomi, hvad EU kommissionen brygger på af ændringer i forhold til transport af affald, og hvordan vi i fremtiden skal sortere affald i Danmark.

En smagsprøve på mulighederne

Slutteligt løfter MADE Podcast på låget til en af de produktionsvirksomheder, der afprøver cirkulære løsninger i praksis. I startuppen REXCON er man gået i gang med at bygge huse med genanvendelige legoklods-lignende træmoduler.

REXCON er i gang med at udvikle en forretningsmodel til at kunne tage deres træ-moduler tilbage. Til det får de hjælp i Horizon 2020 projektet C-VoUCHER, som støtter SMV’er i at finde cirkulære løsninger, og som MADE er dansk partner i. Målet med C-VoUCHER er at definere og skabe eksempler på en række forskellige cirkulære forretningsmodeller, der kan inspirere bredt på tværs i industrien.

Besøget hos REXCON og andre danske bud på bæredygtige løsninger vil blive udfoldet i de kommende afsnit af podcastserien ’Industriens Genbrugsguld’.

C-VoUCHER

C-VoUCHER er støttet af EU Horizon 2020 og står for Circularize ValUe CHains across European Regional Innovation Strategies. Formålet er at hjælpe SMV’er i Europa med at udvikle forsyningskæder baseret på cirkulær økonomi.

12 udvalgte MV’er har i projektet udviklet og afprøvet nye cirkulære løsninger. Disse løsningerne udbredes til 42 SMV’er med lignende ønsker om at indføre cirkulære økonomi. Læs mere og ansøg om at blive del af replikationsprogrammet (frist 31/10-2020).

MADE, Vejle Kommune, Green Ship of the Future, Lifestyle & Design Cluster er danske projektpartnere.

Projektet løber til 1. marts 2021.

Læs mere om C-VoUCHER og om MADE’s internationale engagement.

Medvirkende:

Tim McAloone, Professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).


Merete Nørby, International chefkonsulent i MADE


Karin Klitgaard, Underdirektør i Dansk Industri (DI)


Jesper Sørensen, Ejer og stifter af REXCON


Julie Lykke-Nedergaard, Vært

MATChE

MATChE står for Making The Transition to Circular Economy og er støttet af Industriens Fond.

Formålet er at udvikle en metode, så danske produktionsvirksomheder, på tværs af sektorer, bliver i stand til at identificere og implementere de muligheder, der ligger i cirkulær økonomi.

Danmarks Tekniske Universitet er projektejer.

Læs mere om MATChE

Musik:

  • Jingle soundtrack: “Princess” af Ramzoid
  • Baggrundsmusik: “Hope” af Morten Peetz Andersen

Relaterede podcasts

Podcast
Podcast
Podcast
Podcast
Podcast
Podcast