Podcasts

Fluen på Forskeren: Rasmus jagter formlen på genbrug

Viljen og lysten er stor blandt danske produktionsvirksomheder til at genbruge og genanvende, men kun otte procent har udviklet en cirkulær forretningsmodel. I MADE Podcast følger vi post. doc. Rasmus Jørgensen, der udvikler på en universel, gamificeret guide til genbrug, som bl.a. skal hjælpe virksomheden WindowMaster med at genbruge deres udtjente motorer.

Kan også afspilles via

”Det var det rene cirkus,” fortæller Rasmus Jørgensen i MADE Podcasten ’Fluen på Forskeren’.

Han er MADE post. doc. og arbejder med at hjælpe produktionsvirksomheder i gang med at tage produkter retur for at genbruge dem eller genanvende materialerne i dem – også kaldet ’take back’. Populært sat jagter han en universel formel på genbrug.

Derfor tager han ud til virksomheder for at kortlægge udfordringer og muligheder afhængigt af brancher, materialer og meget andet.

Motivationen til at kaste sig ud i en post. doc. opstod, da han selv arbejdede med at tage hårde hvidevarer retur i sin egen tidligere startup.

”Det væltede ind med gamle vaskemaskiner, gamle tørretumblere, bulede vaskemaskiner, ødelagte køleskabe […] Men det er sådan virkeligheden er, når man arbejder med at tage ting retur,” siger Rasmus Jørgensen i podcasten og tilføjer:

”Det er ikke nemt.”

En robust værdikæde og mindre CO2

Men det er nødvendigt. Earth Overshoot Day betegner, hvornår vi har brugt ressourcer svarende til et år. I år faldt den dato i juli. Halvejs inde i året havde vi altså brugt alle de ressourcer, som Jorden kan nå at gendanne.

Rasmus Jørgensen og Karen Andreassen taler om take back løsningen hos WindowMaster.

MADE forskning

Vidensmotoren i MADE er forskningsprojekter, der udspringer af konkrete ønsker og behov hos danske industrivirksomheder. Her arbejder store- og små virksomheder, forskere fra universiteter og specialister fra vidensinstitutioner sammen om at skabe løsninger på fælles udfordringer.

MADE’s nuværende forskningsplatform hedder MADE FAST (Flexible, Agile, Sustainable manufacturing enabled by Talented employees). Platformen blev lanceret I 2020 og løber frem til udgangen af 2023.

Window-Master

WindowMaster leverer løsninger inden for naturlig-, hybrid- og brandventilation. Dette indebærer udvikling og produktion af motorer og systemer til at åbne og lukke vinduer

WindowMaster har salgskontorer i henholdsvis Danmark, Norge, Tyskland, Storbritannien, Irland, Schweiz og USA. Hovedsædet huser godt 30 medarbejdere og ligger i Vedbæk.

Oven i hatten satte corona epedimien ressourcemangel højt på dagsordenen. Ifølge en analyse fra Dansk Industri gav mangel på materialer hver tredje virksomhed i DI længere leveringstider i 2021. Take back kan være med til at skabe en mere robust forsyningskæde, da man ved, at det man sender ud – får man retur.

”Belært af forsyningskrisen under covid, ville det være smart at få sine egne produkter tilbage efter endt brug,” siger Karen Andreassen, der er Standardisation and Product Legislation Manager i WindowMaster, som producerer motorer og systemer at ventilere ved at åbne og lukke vinduer.

Men den største motivation for at indføre take back er dog en reduktion af virksomhedens CO2-aftryk:

”Det er den nemmeste måde at minimere CO2 aftrykket i vores produkter,” forklarer Karen Andreassen.

Ifølge hende er det ”det nemmest” fordi WindowMaster allerede har arbejdet med energioptimering og har svært ved at optimere på materialevalg, da de er en for lille kunde for deres underleverandører til at det kan betale sig.

Det er svært at komme i mål

Windowmaster er ikke alene om at se potentialerne i take back.

I dag har 85 procent af de danske virksomheder taget skridt i retningen af en eller anden form for omstilling til en mere cirkulær økonomi med genanvendelse og/eller genbrug af produkter og materialer.

Dog har de fleste rigtig svært ved at føre de cirkulære ambitioner ud i livet og kun otte procent er i mål med en egentlig cirkulær forretningsmodel viser en undersøgelse foretaget i august 2022 af Dansk Design Center og Dansk Industri.

Værdien af skrot

I podcasten fluen på forskeren hører vi om alle udfordringerne undervejs. Blandt andet ved WindowMaster ikke, hvilke komponenter der kan genanvendes i deres produkt efter endt brug. Hvilke dele er for slidte, og hvilke kan leve videre? Her får de hjælp fra MADE’s tætte videnspartnere FORCE Technology, som tester, hvor slidte komponenter i motorerne er efter endt brug.

Prototype på Rasmus’ take back spil.

En anden udfordring er spørgsmålet om, hvorvidt de kan skabe motivation for at samle de gamle produkter ind – og at produkterne ikke når at blive solgt på et gråt marked inden da. Her kommer Rasmus Jørgensen ind i billedet ved at stille de rigtige spørgsmål og agere sparringspartner.

Hør podcasten øverst i artiklen eller find den der, hvor du hører dine podcasts.

Glæd dig desuden til at høre meget mere om udviklingen af nye take back programmer og nye tendenser for cirkulær økonomi på MADE Årsdag 17. maj 2023.

Medvirkende:

  • Rasmus Jørgensen, post doc ved Copenhagen Business School (CBS).
  • Karen Andreassen, Standardisation and Product Legislation Manager i WindowMaster
  • Julie Lykke-Nedergaard, vært

Lyd:

  • Jingle soundtrack: “Princess” af Ramzoid
  • Baggrundsmusik: “Wierder Stuff” af Geographer
  • Lyd af flue: Benboncan

Rasmus Jørgensen

Postdoc

Mobil: +45 2760 8687
Mail rj.si@cbs.dk

Julie Lykke-Nedergaard

Digital kommunikationskonsulent

MADE

jlnedergaard@made.dk

Relaterede podcasts

Podcast
Podcast
Podcast
Podcast
Podcast
Podcast