Podcasts

Kan Danmarks sidste og eneste cementfabrik blive grøn?

Ovnene rasler over hovederne på os, imens Group Sustainability and R&D Director Jesper Sand Damtoft guider mig igennem cementfabrikken, der slog rødder i det nordjyske tilbage i 1889. I dag er fabrikken mødt af et stort pres for at omstille til en grøn produktion, men hvordan skifter en så CO2-tung dame kurs?

Kan også afspilles via

”Det er fuldstændig nødvendigt, at vi reducerer vores udledning,” konstaterer Group Sustainability and R&D Director Jesper Sand Damtoft imens han leder mig gennem en snørklet rute på den over 140 år gamle cementfabrik. En fabrik, han selv har arbejdet på siden 1985.

”Nogle ting kan man gøre, med den teknologi, vi har i dag, mens man med andre ting skal udvikle ny teknologi,” fortsætter han.

Animalsk affald og iskoldt vand

Vi tager en stålelevator op i et af Aalborg Portlands mange fabrikstårne. Herfra ses tydeligt den enorme og 40 meter dybe kridtgrav, der er dækket af klart, turkist vand. Ved siden af det store turkise vandspejl, ses store bunker af sand, kul og andre materialer så som animalsk affald.

Vandet fra kridtgraven, den overskydende varme fra ovne under os og de hvidlige bunker af kværnet knogler fra dyr og andet animalsk affald skal være med til at løfte målet om at reducere fabrikkens CO2-aftryk med 30 pct. i 2030.

Hvordan det præcis skal ske, fortæller Jesper Sand Damtoft om i første afsnit af MADE Podcast: Danmarks sidste cementfabrik.

”Det nye supersygehus, som bliver bygget her i Aalborg, de vil bruge det kolde vand, som vi har her i kridtgraven til fjernkøling. På den måde sparer man jo at installere aircondition,” fortæller Jesper Sand Damtoft blandt andet om de mange planer.

Men. Der er mange bump på vejen, før den gamle fabrik fra 1889 kan levere pæne CO2-regnskaber. I dag udleder Aalborg Portland mere CO2 end nogen anden industrivirksomhed – hele 14 gange mere end industrivirksomhed, der udleder næstmest.

Der skal derfor også tænkes i ny teknologi og ny forskning.

Hvordan kan CO2-fangst blive en god forretning?

I andet afsnit om Danmarks sidste cementfabrik, bliver vi klogere på, den mest afgørende af de teknologier. En teknologi, som du sikkert har hørt om før: CO2-fangst. Men selvom vi er mange, der har hørt om at fange CO2, er det nok de færreste, der forstår, hvordan det kan blive en del af en virksomhed i praksis.

I afsnittet hører vi om, udfordringer og muligheder i teknologien – og hvad der skal til, for en dag at kunne tage den i brug i praksis. Samtidig får vi indblik i Aalborg Portlands case og ikke mindst, hvor afgørende en rolle samarbejde med andre lokale spillere i det nordjyske har.

Udover Jesper Sand Damtoft får vi i dette afsnit besøg af MADE ph.d. Juanita Gallego Dávila, der har undersøgt CO2-fangst som business case for Aalborg Portland, og professor ved Aalborg Universitet Arne Remmen, der er ekspert i, hvordan værdikæder og lokale samarbejder kan skabe grobund for en grønnere produktion.

Rundt i Aalborg Portlands produktion – se billederne

Relaterede podcasts

Podcast
Podcast
Podcast
Podcast
Podcast
Podcast