Universet skal indtages med robotter – dansk SMV eksperimenterer med ny teknologi

En lille virksomhed i Odense har ambitioner, der rækker højt op over skyerne. Test med robotter har vist, at emner til rumfartøjer kan produceres billigere i fremtiden. Space Composite Structures Denmark har været gennem et MADE Demonstrationsprojekt med Teknologisk Institut som partner, og virtual reality kan også komme danske virksomheder i andre brancher til gavn.

For at gå i bane om Jorden skal et rumskib eller satellit op på 28.000 km/t.

Det kræver særlige materialer. De skal både være stærke og lette, men samtidig ikke for dyre at producere.

For at løse udfordringen har den fem mand store virksomhed Space Composite Structures Denmark (SCSDK) i et MADE Demonstrationsprojekt testet mulighederne for at anvende en ny robot-metode til at fremstille nye, avancerede kompositmaterialer via virtual reality med henblik på at fremstille unikke designs i små enheder. Det skete i samarbejde med Teknologisk Institut.

”Vi udvikler, verificerer og producerer strukturer til satellitter – altså selve skelettet, der holder ting på plads. Demonstrationsprojektet viste os fremstillingsteknologi, som vil kunne rykke vores designs hen til et stadie, som vi ikke er på i dag. Det giver mulighed for at skabe langt mere komplicerede emner, end vi gør i dag,” forklarer Damir Ljubicic, CEO hos Space Composite Structures Denmark (SCSDK).

Hvis vi fremover kan benytte en robotarm, så vil elementerne blive lettere, mere præcise og billigere. Vi ville være absolut unikke inden for rumfartsindustrien

Damir Ljubicic, CEO hos Space Composite Structures Denmark

Space Composite Structures Denmark (SCSDK)

  • Stiftet i 2017 af Damir Ljubicic
  • Er en teknologibaseret virksomhed inden for mekaniske og statiske strukturer til rumfart. De udvikler, fremstiller og verificerer emner i specialfremstillet materiale, der er så hårdført og let, at det kan anvendes til en bred vifte af rumfartøjer
  • Har anvendt virtual reality for at eksperimentere med en robotløsning til fremstilling af komplicerede emner til brug i rumfartsindustrien
  • Ved hjælp af termiske test sikrer SCSDK, at emnerne kan klare temperaturer fra -218 grader til +180 grader
  • Virksomheden har kontor i Odense
Space Composite Structures fremstiller emner til brug i rumfartsindustrien ved hjælp af filamentvikling. Med komposit bliver elementerne stærke og samtidig fleksible.

Vi tør ikke drømme om det

SCSDK anvender filamentvikling som den primære fremstillingsmetode, og i projektet simulerede de en robotoverbygning gennem virtual reality. Her gjorde simuleringen dem i stand til at træde ind i en verden, hvor de kunne lære robotten mønstre og bevægelser. Så er det slut med dyre, ustabile manuelle indgreb:

”Robotten kan fremstille mønstre og former, som vi slet ikke kan drømme om at producere i dag. Hvis vi fremover kan benytte en robotarm, så vil elementerne blive lettere, mere præcise og billigere. Vi ville være absolut unikke inden for rumfartsindustrien,” vurderer Damir Ljubicic med et smil, der lyser hele Dronecentret i SDU ved lufthavnen i Odense op.

SCSDK bor i det nye dronecenter, hvor de har produktions- og testfaciliteter til at kontrollere, at produkterne lever op til de mange krav, som rumfartsindustrien stiller.

Demonstrationsprojektet viste, at det kan reducere omkostningerne, når robotter bliver en del af produktionen, og det vil højne konkurrencedygtigheden. Helt konkret ville SCSDK f.eks. kunne fremstille stærke antenneparaboler yderst konkurrencedygtigt, såfremt robotarmen blev implementeret.

SCSDK bor i det nye dronecenter i SDU i Odense, hvor de har produktions- og testfaciliteter til at kontrollere, at produkterne lever op til de mange krav, som rumfartsindustrien stiller.

Hvorfor virtual reality?

Uden de helt store investeringer, kan man afprøve, hvad man har gang i. Som direktør vil jeg gerne se beviset på noget, inden jeg kaster penge efter det, og så er det markant billigere gennem virtual reality,” forklarer Damir, der finder det ’overvældende’ pludselig på den måde at træde ind i programmet.

Space Composite Structures Denmark vækster med næsten raketfart, da den befinder sig på et internationalt marked, hvor potentialet er stort. Techfirmaet har på under to år landet en millionopgave hos Airbus, rumfartsagenturet ESA og flere andre kontrakter, og forventningen er, at den billige automatiseringsløsning kan anvendes i danske produktionsvirksomheder – også uden for rumfart.

”For andre danske virksomheder vil den største effekt sikkert være ved udvikling af nye projekter, hvor løsninger kan visualiseres og inspiceres før de bygges fysisk. Herved er det muligt at detektere eventuelle fejl i design af det geometriske setup. Det vil også være muligt at lave analyser af forventede cyklustider,” siger Karsten Thornø Ahrentsen, seniorkonsulent i afdelingen for Produktion og Innovation ved Teknologisk Institut, der var en del af demonstrationsprojektet.

Og anvendelsen af simuleringer med robotarme sparer ikke kun penge, men også tid:

”Robotter er i dag et oplagt værktøj til udførelse af produktionsprocesser, og med avancerede softwareløsninger er det nu muligt at omsætte 3D-geometrier til robotbevægelser, således at små stykserier kan produceres uden brug af en masse programmeringstid,” forklarer Karsten Thornø Ahrentsen.

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video