Startup sparer 10 mio kr. til måleudstyr til røntgenspejle via MADE-projekt

Fra rumfart til røntgenstuer: CHEXS har succes med sine røntgenspejle hos Den Europæiske Rumfartsorganisation (ESA). Nu skal teknologien forbedre hospitalernes røntgendiagnostik. Et MADE Materiale Demonstrationsprojekt har hjulpet den lille startup med måling af kvaliteten i Tyskland, så man undgår millioninvesteringer i eget måleudstyr i Danmark.

100.000 røntgenspejle.

Så mange spejle skal sidde i en linsestruktur i et nyt, kæmpe røntgenteleskop, som Den Europæiske Rumfartsorganisation (ESA) vil udforske sorte huller med i rummet. Virksomheden CHEXS, som udspringer af DTU Space, har assisteret ESA i udviklingen af røntgenspejle og er konsulent for ESA i den industrielle produktion af de mange spejle.

Nu er CHEXS, som er en forkortelse for Center for High-Energy X-ray Systems, i gang med at udvide sin forretning til optik til medicinske røntgenbilleder. 

”Vores røntgenspejle skal fjerne unødige bølgelængder i røntgenstrålingen, så patienten udsættes for mindre stråling, samtidig med at de forbedrer røntgenfotoets kvalitet,” forklarer Sonny Massahi, ph.d. og CEO for CHEXS.

CHEXS

CHEXS er en forkortelse for Center for High-Energy X-ray Systems.

Startup-virksomheden er en spin-off fra DTU Space og er specialiseret i røntgenoptik. De tre forskere, som grundlagde CHEXS, har videreudviklet en rumteknologi til at fremstille røntgenoptik med højere effektivitet og opløsning end eksisterende teknologier. Den er baseret på tynde filmbelægninger, der reflekterer røntgenstråling.

Den Europæiske Rumfartsorganisation (ESA) benytter teknologien fra CHEXS, og nu arbejder virksomheden på, at den også skal anvendes til medicinske røntgenbilleder.

To af CHEXS’ røntgenspejle. Spejlene er tyndfilm på en meget tynd, fleksibel base.

Fra rumteknologi til medicinsk billeddannelse

Rejsen fra rumteknologi til medicinske billeder kræver ændringer i CHEXS’ produktionsopsætning. Det betyder også nye krav til test og validering af produktionsmetoderne og de fremstillede spejle.

CHEXS ville skulle investere 10 mio. kr. i nyt udstyr for at verificere, at de fremstillede spejle har den nødvendige optiske kvalitet til de nye anvendelser, men i et MADE materiale demonstrationsprojekt identificerede CHEXS og FORCE Technology en alternativ valideringsmetode, der involverede målinger på en international forskningsfacilitet.

Tysk kvalitetstjek viser ydeevnen

CHEXS målte deres spejle på PETRA III-anlægget ved DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) i Hamburg.

PETRA III er en synkrotron – dvs. en facilitet, hvor elektroner accelereres i en cirkel med en omkreds på omkring 2.300 meter ved næsten lysets hastighed. Elektronerne udsender super kraftige røntgenstråler – præcis dét, der er nødvendigt for at validere røntgenspejle.

Målingerne udføres med en teknik kaldet røntgenreflektometri, hvor røntgenstrålerne reflekteres på overfladen af spejlet. Den reflekterede stråle måles med en nøjagtighed på 1/1000 grader, og dataene fra målingerne demonstrerer spejlenes ydeevne.

Vores røntgenspejle skal fjerne unødige bølgelængder i røntgenstrålingen, så patienten udsættes for mindre stråling, samtidig med at de forbedrer røntgenfotoets kvalitet.

Sonny Massahi, ph.d. og CEO for CHEXS.

Millioner sparet på laboratorieudstyr

Metoden gav valideringsdata af enestående kvalitet. Den fjernede også behovet for, at CHEXS skulle anskaffe sit eget udstyr, hvilket reducerede tiden til produktvalidering og sparede den lille startup for investeringen på 10 mio. kr.

”De præcise data har efterfølgende gjort det muligt at overføre resultaterne til et mindre avanceret setup i Danmark, hvor vi fremover kan udføre målingerne og derved spare yderligere ressourcer,” siger Sonny Massahi.

Efter at have leveret specialiseret udstyr til ESA-satellitmissioner i årevis er CHEXS nu et skridt nærmere i sin rejse med at overføre den avancerede rumteknologi til jordnær anvendelse på røntgenstuerne.

MADE Demonstrationsprojekt

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kr. i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.

Ved at blive koblet op sammen med Teknologisk Institut, FORCE Technology, Alexandra Instituttet og DAMRC får man adgang til de teknologier, den viden og de kompetencer, som er nødvendige i forhold til at løse den konkrete udfordring i virksomheden.

Det kan både være inden for materiale eller produktion.

Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter. Næste frist er 1. december 2023.

MADE Demonstrationsprojekter er gjort muligt med støtte fra Industriens Fond og medfinansieret af den Europæiske Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Video
Artikel