Ny CO2-beregner styrker bånd til kunder: ”Vi bliver en samarbejdspartner”

Dokumentation for CO2-aftryk – lyder det bekendt? Det har RC Plast fået styr på med et nyt beregningsværktøj udviklet i et MADE Demonstrationsprojekt, så SMV’en fra Varde kan imødekomme kundernes krav. Det nyudviklede værktøj kan tilmed knytte kunderne tættere til den lille virksomhed.

Vores genbrugsplast udleder mindre CO2 end nyproduceret plast – eller gør den?

Det spørgsmål har blæst i vestenvinden hos RC Plast i Varde, som afhenter produktionsspild og forarbejder det til granulater til plastindustrien i Skandinavien og Europa.

”Tidligere har vi produceret uden at dokumentere, at der er en CO2-gevinst. Men den dokumentation bliver i stigende grad efterspurgt af vores store kunder – ligesom vi selvfølgelig også selv ønsker den indsigt,” siger Dennis Lyhne, udviklingsingeniør hos RC Plast.

Den udvikling bekræfter Mirko Miseljic, LCA-specialist hos FORCE Technology.

”Det er en udfordring for mange mindre virksomheder, at de bliver mødt med krav om at kunne dokumentere klimabelastningen fra det, de producerer. Frem mod 2030 vil de krav kun blive større, så det er vigtigt at komme i gang,” konstaterer han.

”Fantastisk værktøj”

RC Plast er nu i fuld gang, for i et MADE Demonstrationsprojekt har de fået hjælp af FORCE Technology til at udvikle et fleksibelt værktøj i Excel til at beregne CO2-aftrykket fra virksomhedens plastgranulater.

Baseret på databaser og data fra RC Plast kan værktøjet vise CO2-aftrykket fra et givent granulat, når man medregner al CO2-udledning fra forarbejdning og transport. Det er ikke en komplet livscyklusvurdering (LCA), men en LCA på screening niveau.

”Det er et fantastisk værktøj for os. Ikke alene kan vi dokumentere over for kunden, at vores genbrugsgranulat udleder mindre CO2 end nyproduceret granulat. Vi kan også hurtigt sammenligne forskellige granulater, hvis kunden for eksempel siger, at det kan være hvilken som helst hvid, så længe den har det laveste CO2-aftryk,” siger Dennis Lyhne.

Samtidig kan RC Plast nu også rådgive kunder om selve transporten af deres granulat. De kan både fortælle, hvor stort et læs af et pågældende granulat kunden bør købe for at optimere transporten, og om lastbil eller tog vil give den laveste CO2-udledning.

”Dermed bliver vi i højere grad en samarbejdspartner, i stedet for at kunden – så at sige – lige så godt kan handle i Aldi som i Netto,” siger Dennis Lyhne og fortsætter:

”Desuden forventer vi, at CO2-udledning på sigt bliver et konkurrenceparameter på linje med kvalitet og pris, så vi ikke alene skal kunne dokumentere CO2-aftrykket, men at vores granulater også har et lavere CO2-aftryk end konkurrenternes.”

Seriøs samarbejdspartner

Med det nye beregningsværktøj i hånden har Dennis Lyhne desuden øjnene rettet mod de virksomheder, hvor RC Plast henter det produktionsspild, som forarbejdes i Varde.

”Lige nu handler det primært om økonomi, men det kan sagtens tænkes, at nogle virksomheder tager en strategisk beslutning om, at produktionsspildet skal bortskaffes med lavest mulig CO2-belastning. Dér vil vi så kunne anvende værktøjet til at beregne og dokumentere, at CO2-udledningen fra vores afhentning og forarbejdning er mindre end ved at transportere og brænde det af i et lokalt forbrændingsanlæg, hvor det bliver til varme og elektricitet,” siger Dennis Lyhne.

Udviklingsingeniøren hos RC Plast opsummerer:

”Nu vil vi kommunikere til vores kunder, at vi kan dokumentere CO2-aftryk, og at vi på den måde er en seriøs samarbejdspartner på klimadelen, ligesom vi allerede er på det tekniske felt. Det bliver næppe en gamechanger for salget – det er snarere et spørgsmål om at blive i gamet. At nogle af de store kunder ikke vælger os fra.”

RC Plast

RC Plast afhenter, sorterer, modificerer og compounderer alle former for produktionsspild. Den forarbejdede genbrugsplast leveres som kundespecifikke granulater til plastindustrien i Skandinavien og Europa.

RC Plast ligger i Varde i Sydvestjylland og har 26 medarbejdere.

MADE Demonstrationsprojekt

Med et MADE – Manufacturing Academy of Denmark – Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kr. i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.

Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter og næste deadline for ansøgninger er den 1. december 2021.

Ved at blive koblet op sammen med Teknologisk Institut, FORCE Technology eller Alexandra Instituttet får man adgang til de teknologier, den viden og de kompetencer, som er nødvendige i forhold til at løse den konkrete udfordring i virksomheden.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Video
Video
Artikel
Artikel