Der blev skabt netværk i Göteborg og inspiration til at udfordre systemerne

På MADE’s studietur til Sverige fik en række store og mindre danske produktionsvirksomheder og GTS’er inspiration til især brugen af 3D-print og AM. Der blev netværket ansigt til ansigt, og så kom deltagerne hjem med nye, vigtige samarbejdsmuligheder og viden. Her sætter fire virksomheder ord på, hvad de særligt tager med hjem fra besøget hos vores nabo mod øst.

Nye kontakter og perspektiver på konkrete udfordringer.

Det var, hvad flere af de danske produktionsvirksomheder tog med hjem fra MADE Studieturen til Sverige, hvor de fik indsigt i avanceret produktion, herunder særligt 3D-print og AM.

Det var meget vigtigt for deltagerne at netværke og skabe nye kontakter

Merete Nørby, International chefkonsulent i MADE

”På to tætpakkede dage besøgte vi universiteter og virksomheder, og det stod klart, at forskning, som er kædet tæt sammen med virksomhedernes udfordringer, var af stor interesse. Derudover var det meget vigtigt for deltagerne at netværke og skabe nye kontakter,” forklarer Merete Nørby, international chefkonsulent i MADE.

Her fortæller fire virksomhedsrepræsentanter med vidt forskellige ståsteder, hvad de fik ud af turen. Fælles for dem alle: Netværk gør en forskel.

På turen så deltagerne eksempler på, hvordan cobots kan anvendes i produktionen. Foto: Patrik Olsson.

24 deltagere besøgte

Chalmers University of Technology og EIT Manufacturing North
– Der blev vist eksempler på, hvordan virtual reality, cobots og droner kan anvendes.

Volvo Trucks
– Deltagerne blev inspireret af bilfabrikantens produktionsudstyr og digitalisering. Lastbilfabrikken viste deres nuværende produktion samt Volvos fremtidige produktionslinje og vision.

University West
– Rundvisning i universitetets store 3D-print miljø og små labs med fokus på bl.a. svejsning og cladding.

Procada
– Deltagerne så et system til styring af AM-processer, der væsentligt forbedrer processtabiliteten, og skaber en mere ensartet materialepålægning.

GE Additive
– Den svenske fabrik viste MADE-delegationen brug af metal 3D-print og gav et indblik i EBM-materialer (electron-beam additive manufacturing). 

’Inspiration til at udfordre systemerne derhjemme’

Michael Løwe Jensen, Process Engineering Lead hos Haldor Topsøe, står her som nr. to fra venstre.

Michael Løwe Jensen, Process Engineering Lead hos Haldor Topsøe – ansvarlig for at sætte retning på, hvor virksomheden skal automatisere.

Hvorfor er du med på turen?
”Vi har i Haldor Topsøe ikke stor erfaring med den svenske fremstillingsindustri. I MADE er der de store danske produktionsvirksomheder, som vi gerne vil sparre med, så det var helt oplagt for os at deltage.  Vi er i gang med at bygge en fabrik til at producere elektrolyseceller. Det er en del keramisk produktion og metalkomponenter, der skal ind i et stort produkt, der skal operere på 800 grader. Der er meget vedr. materialetolerancer og automatisering af produktionen, som vi skal have styr på.”

Hvordan var det at dele viden med små og store virksomheder på turen?
”Det er altid spændende at opleve den dynamik og forskel der er mellem store og små virksomheder. De mindre virksomheder har en anden frihed til at gøre tingene, og det giver inspiration til at gå hjem og udfordre nogle af systemerne. Vi er som en lille startup inde i et stort firma, og der har vi brug for begge tankegange.”

Hvad har været det mest spændende på turen?
”Det har helt klart været netværket. Det var dét, jeg kom for – og det har jeg fået. Det giver rigtig meget at tale med ligesindede om, hvad virker, og hvad virker ikke, når man skal lave produktion i stor skala. Besøget hos University West var meget spændende, fordi det var anvendt forskning, og det har vi brug for at få skabt et netværk omkring.

Hvad tager du konkret med hjem i bagagen?
”Jeg skal hjem og netværke videre. Der er nogle spillere her, som jeg skal sparre videre med. Vi skal lægge vores styresystemer og EMS-systemer fast, så der kommer jeg til at række ud til nogle af de tunge drenge fra turen.”

”Det betyder noget, at vi kan dele viden på tværs af størrelser”

Bjarke Buhl, Head of SPT hos Kamstrup (t.h.), var glad for at kunne dele viden på tværs af størrelser på MADE Studieturen til Sverige.

Bjarke Buhl, Head of SPT hos Kamstrup – ansvarlig for strategisk kommunikationsteknologi.

Hvordan anvender I avanceret produktion/3D-print i jeres organisation?
“Vi har manuel og automatisk produktion. I den automatiske produktion opsamler vi en masse data ift. machine learning og alle mulige andre ting. Og så har vi faktisk købt to 3D-printere som vi bruger – dog mest til prototyper, det er endnu ikke blevet industrialiseret.”

Hvorfor er du med på turen?
”Det er spændende at blive inspireret af nye input og se, hvad man gør andre steder og tale med nogle af de andre danske virksomheder. Turen har sat en masse tanker i gang.”

Hvad har været det mest spændende på turen?
”Jeg troede, det ville være det med digitaliseringen, men jeg må indrømme at input om Additive Manufacturing er det, som har givet mig mest værdi.”

Hvordan var det at dele viden med små og store virksomheder på turen?
”Det betyder noget, at vi kan dele viden på tværs af størrelser. I Kamstrup er vi 1.500 medarbejdere, og det betyder noget, at møde underleverandører som arbejder med nogle af de ting, som kan skabe innovation, som vi måske kan bruge i vores produkter.”

”Vi satser på 3D-print”

EIT Manufacturing North tager pænt i mod MADE-delegationen, der er ankommet til Göteborg. Troels Bovbjerg, Senior Engineer hos Grundfos, ses i midten af billedet.

Troels Bovbjerg, Senior Engineer hos Grundfos.

”Jeg sidder i en afdeling, der udelukkende ser på, hvordan vi kan bruge 3D-print som fremtidig produktionsmetode. Min primære opgave er at understøtte produktionsdesign og -udvikling. Vi satser på, at vi skal bruge 3D-print rigtig meget i fremtiden.”

Hvorfor er du med på turen?
”For at skabe netværk blandt de danske virksomheder og for at se, om nogle af dem vi besøger, har de samme udfordringer som os. Og få indblik i, hvordan de håndterer de udfordringer – måske har de succes med noget, som vi ikke har set endnu.”

Hvad har været det mest spændende på turen?
”Mit fokus er på 3D-print, så det mest spændende har været besøget ved University West, hvor vi så alle deres teknologier og hele deres setup: Hvordan de har indrettet deres faciliteter.”

Hvad tager du konkret med hjem i bagagen?
”Kontakten til University West og nogle af de teknologier, vi fik præsenteret. Det var teknologier, som vi ikke arbejder med i dag, men vi udelukker intet i dag. Det var også interessant at møde Procada og se, hvordan de har en meget mere kommerciel tilgang sammenlignet med University West.”

Kan vi anvende 5G i produktionen?

Jens Christian Lindof, CTO hos RTX – virksomheden leverer trådløs elektronik som telefoner og høretelefoner.

Hvordan anvender I 3D-print i jeres organisation?
”Vi 3D-printer ikke til produktionen, men til prototyper. Vi anvender robotter i produktionscellerne hos vores underleverandør, og vi udvikler både software og fiksture sammen med vores underleverandør.”

Hvorfor er du med på turen?
”Vi begyndte med robotter for fem-seks år siden, og det er et område, vi udvider hele tiden. Derfor er det interessant at se, om der er noget nyt. Vi er jo en trådløs virksomhed, så det var også interessant at høre, at Chalmers University of Technology ser på mulighederne for at anvende 5G ifm. produktionskontrol.”

Foto: Patrik Olsson/EIT Manufacturing North/Johan Stahre

Billeder fra studieturen

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel