Nemt fra gulv til sky: ”Det er et statement til hele Produktionsdanmark”

Det behøver ikke være så svært at få data fra fabriksgulvet – uanset hvad du fremstiller - op i skyen og spille sammen med alle produktionssytemer. Det er konklusionen på et MADE FAST projekt, hvor en KUKA-robot succesfuldt har testet en IoT-løsning i en produktionscloud sammen med The LEGO Group, Danfoss og B&R Industrial Automation. En universel model kan være en åbenbaring for Produktionsdanmark, lyder det fra parterne.

Fra gulv til sky.

”Da Industri 4.0 startede for 10-12 år siden, havde alle en forventning om, at hvis de kom først på markedet, fik de verdensherredømmet, men det viste sig hurtigt, at hvis alle skulle levere deres egen cloudløsning, ville det blive et helvede.”

Sådan forklarer Kim Reeslev, Sales Manager Nordic & Baltic hos KUKA, baggrunden for et tværfagligt samarbejde i MADE FAST, hvor Aalborg Universitet, The LEGO Group, Danfoss Drives, KUKA og B&R Industrial Automation sammen opfinder morgendagens løsninger.

En succesfuld test, hvor en robotcelle pakker LEGO-klodser ud fra kundernes ønske og sender data til skyen, kan vise sig at være en åbenbaring for Produktionsdanmark:

”Den succesfulde test er et statement til hele Produktionsdanmark. Budskabet var klart fra alle parter i projektet: Det er virkelig nemt. Det behøver ikke være så svært at forbinde fabriksgulvet med skyen,” siger Kim Reeslev og tilføjer om den åbne IoT-løsning:

”Vi forbinder nu alt fra fabriksgulvet og hele vejen op i skyen og ERP-systemet. Det har vi testet med en KUKA-robot, hvor data fra vores system bliver sendt videre gennem The LEGO Group’s cloud. Fra deres cloud får vi adgang til relevante data i vores cloud, så vi kan analysere data og sende resultatet retur. Det kan eksempelvis handle om at forudsige vedligehold – det er noget, alle taler om,” forklarer han.

Alle vil have en universel fjernbetjening

IoT-løsningen virker på tværs af produktionssytemer – og det er dét, der er det unikke – for dataopsamling er ikke noget nyt, og platformen er bygget op omkring standardmoduler for kommunikation og data.

”Uanset produktionsudstyr kan det kobles op til skyen. Lige fra The LEGO Group’s plastikstøbeforme til VOLA’s armaturer. Det gavner alle at få adgang til det her,” forklarer Kim Reeslev.

Den åbne platform, der er udviklet i fællesskabet Open Industry 4.0 Alliance, består af et gatewaysoftware, så virksomheder kan samle data op fra et hav af forskellige ressourcer fra fabriksgulv og streame det op til hvilken som helst cloudløsning. Du er med andre ord ikke låst til f.eks. en KUKA-cloud eller Microsoft Azure-cloud. Virksomheder kan ikke have en IoT-sky til hver enkelt komponent, så derfor er der et stort behov for at samle det ét sted, lyder det fra ekspert på Aalborg Universitet:

”Dataopsamlingsløsningen er en slags universel fjernbetjening, der bruges til alle IoT-løsninger. KUKA kan levere en datakomponent, som passer til det her åbne setup. Den trækker data fra KUKA-robotten og op i skyen. Det gør det nemmere at sætte et datasystem op,” forklarer Casper Schou, adjunkt inden for robotter og automation på Aalborg Universitet.

Før, hvor mange IoT-enheder skulle kodes og forbindes til forskellige skyer, var det lidt som at indstille kanalfrekvensen på et gammeldags tv. Med løsningen her vil situationen være en anden, for når man tænder tv’et, så er kanalerne automatisk indstillet – altså det, der svarer til datapunkter på en maskine.

”Kanaler er her datapunkter, hvor man på et sølvfad får serveret relevante datapunkter. Alle kan trække et eller to datasæt ud, men de fleste drukner i at blive præsenteret for 500 forskellige datapunkter fra en maskine og finde hoved og hale i, hvad det egentlig er, de skal bruge,” siger Casper Schou.

Fordelen ved den netop afprøvede nye løsning er, at det er leverandøren af maskinen der specificerer, hvilke data der skal trækkes ud, så derfor skulle det gerne være nemmere at forbinde dataopsamlingssystemer.

IoT-løsningen, der er blevet testet, udgør en væsentlig del af en digital tvilling, da man med en digital tvilling har en digitalisering og en simulering kørende parallelt med produktionen.

Læs mere om, hvordan The LEGO Group udvikler digitale tvillinger for at kunne forudsige fejl og se skader på komponenter, før de finder sted.

Lille test giver stor værdi

Der er altså proof of concept på løsningen – og selvom det blev gjort i en lille produktionslinje, så kan det skabe meget stor værdi:

”Løsningen giver overblik over, om maskinerne kører optimalt. Det giver kunderne en merværdi, når The LEGO Group eller andre kan planlægge, hvornår robotterne skal til service frem for, at vi én gang om året servicerer alle maskiner. Måske viser data, at service kun er nødvendigt hvert halvandet år, så det sparer virksomheder både tid og penge – for når robotten bliver serviceret, så kører den ikke produktion. Det er rigtig, rigtig mange penge, vi taler om,” vurderer Kim Reeslev, KUKA’s Sales Manager Nordic & Baltic.

Den nye cloudbaserede dataopsamling skal samtidig være med til at styrke videndelingen på tværs i virksomheder, hvor der ofte er en klassisk opdeling mellem OT (Operation Technologys) og IT.

”At få dem til at snakke sammen kan være en udfordring. Det handler om at nedbryde siloer og finde den hellige gral, hvor både OT og IT nikker,” vurderer Kim Reeslev.

De store skal med, hvis momentum skal fastholdes

Hvornår kan løsningen tages i brug? Og står virksomhederne på spring? ”Alle vil gerne have en universel fjernbetjening til at samle data op. Det er klart, at både store og små virksomheder gifter sig ikke med ethvert nyt system, der kommer,” forklarer Casper Schou, adjunkt på Aalborg Universitet.

Han pointerer, at det er vigtigt at fastholde momentum, hvis løsningen skal komme i bred anvendelse:

”Hvis det lykkes at få store virksomheder med ombord på platformen og levere softwarekomponenter, så har du et gigantisk potentiale. Det bliver en plug and play-løsning, hvor virksomheder automatisk kan trække al den data, de har behov for. Der er et gigantisk potentiale i forhold til at opsætte en IoT-løsning, og gør det super nemt at sætte en meget kompliceret dataopsamling op,” vurderer han.

Meldingen fra KUKA er klar, når der spørges ind til næste skridt:

”Vi skal have første live setup i en produktion hos Danfoss, og The LEGO Group arbejder også på at finde en case. For at det skal give værdi, så skal vi ud i den fysiske verden og arbejde med rigtige produktionsdata. Det kommer til at ske i år,” fastslår Kim Reeslev.

Læs KUKA’s egen pressemeddelelse om den succesfulde IoT-test (på engelsk).

Om projektet

I projektet har Aalborg Universitet, The LEGO Group, Danfoss Drives, KUKA og B&R Industrial Automation samarbejdet

Formålet var at teste den åbne IoT-løsning som er blevet udviklet i fællesskabet Open Industry 4.0 Alliance for at se, om løsningen kan bruges på tværs af produktionssystemer

Løsningen er blevet succesfuldt testet med en KUKA-robot koblet i en lille produktionscloud

Projektet er en del af indsatsområdet ’Agile produktionssystemer’ i forsknings- og innovationsplatformen MADE FAST.

Om MADE FAST

MADE FAST (2020-2024) – står for der står for Flexibility, Agility, Sustainability og Talent.

MADE FAST hjælper danske produktionsvirksomheder med at reagere hurtigt på nye kundekrav, få viden om råmateriale, implementere nye løsninger og øge produktiviteten på en bæredygtig og effektiv metode

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel