De spirende MADE FAST- forskere: Returpenne fra Novo Nordisk

Mød en af de spirende forskere i MADE FAST: Ph.d.- studerende Cecilie Berner Harden. Hun arbejder med værdikæder i Novo Nordisk take- back program for insulinpenne. Projektet er en del af den første af de fem strategiske indsatser i MADE FAST: ”Bæredygtige forretningsmodeller og design af værdikæder”.

Vi har sat fem spirende MADE FAST-forskere i den varme stol for at blive klogere på deres forskningsprojekter.

En af dem er ph.d.- studerende Cecilie Berner Harden, der arbejder med værdikæder i Novo Nordisk nye take-back program for engangs-insulinpenne, som går under navnet ”returpen”.

I dag lander insulinpenne ofte på lossepladser – faktisk vil op mod 12 milliarder insulinpenne ende på en losseplads over de næste ti år, hvis udviklingen fortsætter. Returpen giver forbrugere muligheden for at aflevere deres brugte insulinpen på et apotek, hvorefter materialet bliver sendt til genanvendelse og kan indgå i nye produkter.

Jeg kan nærmest ikke vente til, at jeg er færdig og kan dele mine resultater om 2 år

Cecilie Berner Harden, MADE-ph.d.

MADE FAST-ph.d. Cecilie Berner Harden arbejder med at kortlægge incitamenter for at alle parter i værdikæden i returpen programmet kan se værdien i at komme med ombord på genanvendelsesvognen – med hendes egne ord, er ph.d.’ens fokus ”So what’s in it for the stakeholders?”.

Hvad går projektet ud på?

”På baggrund af Novos take-back program undersøger jeg, hvad der skal til, og hvordan man motiverer stakeholders til at deltage i – og bruge tid og ressourcer på bæredygtige projekter, som ofte mangler en klar retning og er uden økonomiske gevinster.

For virksomheder der gerne vil implementere eller omstille deres forretning til bæredygtige løsninger, er formålet i dag meget klart. Men da løsningen ofte ligger uden for den enkelte virksomheds ekspertise og, især produktionsvirksomheder er en del af en større afhængig værdikæde, der består af flere partnere, har man brug for at samarbejde på tværs af værdikæden, for at få omstillingen til at lykkes. Så hvordan får man alle med, fra ide til reel handling?”

Hvorfor er det vigtigt?

”Alt vi planlægger, der skal ske, vil næsten altid i sidste ende komme an på personers vilje og lyst. Virksomheder kan have nok så store ambitioner og målsætninger, men de kan ikke løse dem alene. Derfor er det vigtigt at forstå, hvad der motiverer samarbejdspartnere, når målet ofte ikke er stjerneklart. Jeg håber, at resultaterne vil kunne kaste lys over den måde, man betragter den traditionelle lineære forretningsmodel – fra et single-firm-view til multiple stakeholder-view, hvilket også giver anledning til spørgsmålet: Hvordan påvirker interessent-incitamenter nye cirkulære forretningsmodeller?”

Hvad er din rolle i projektet?

”Jeg indsamler data og bidrager med viden til projektet både fra mine tidligere erfaringer og nye findings. Ved at bruge data på et akademisk niveau bidrager jeg desuden til Behavioral Economics og Pro-social behavior litteraturen.”

Projektet

  • Del af den strategiske indsats ”Bæredygtige forretningsmodeller og design af værdikæder” i MADE FAST
  • Titel: “Stakeholder behavior in Circular Economy projects: Evidence from Novo Nordisk’s take-back programme”
  • Periode: Marts 2021 – oktober 2023
  • Partnere i projektet: Novo Nordisk A/S, Copenhagen Business School.

Hvor langt er projektet, og hvad er næste skridt?

”Vi er i øjeblikket i pilotfasen, hvor vi tester tilbagetagelsesprogrammet i Kolding, Århus og København. Vi er i gang med at indsamle data fra piloten for at kortlægge erfaringer og vurdere, om noget skal gøres anderledes inden vi – forhåbentligt – skalerer projektet til resten af Danmark, som er næste skridt. Derudover er vi også i gang med at dele erfaringerne med Novo Nordisk’ internationale tilknyttede selskaber, så de kan bygge videre på læringer og implementere tilbagetagelsesprogrammet.”

Hvad betyder det for dig at være med i MADE FAST?

”Det er så fedt – kort fortalt. For mig giver det så god mening at arbejde i tværfeltet mellem den akademiske verden og industrien. Når de to verdener spiller sammen, og al den unikke viden og så mange dygtige mennesker fra hvert felt samles, betyder det, at her giver 1+1=3. At kunne teste noget af i praksis og så gå tilbage til skrivebordet og analysere med data og teorier der kan resultere i konkrete resultater, giver rigtig god mening. Det er et privilegie at føle, at de ting jeg sidder og arbejder med, vil kunne skabe nytte i praksis – og ja, jeg kan nærmest ikke vente til, at jeg er færdig og kan dele mine resultater om 2 år.”

Hvordan skal projektet hjælpe industrien?

”For det første skal projektet vise, at det godt kan lykkes for en stor international virksomhed at gå fra en lineær til en cirkulær økonomi. Dernæst kan erfaringerne benyttes i andre virksomheder til, hvordan man implementerer et tilbagetagelsesprogram samt bidrage med viden om, hvordan man motiverer sine samarbejdspartnere i værdikæden til at deltage, så vi sammen kan nå det fælles mål.”

Andre nyheder

Video
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel