Kickstartprojekt bringer Maxars tættere på banebrydende fræserobot

Kickstartprojekt leverede ny viden til design af stabilisator til Maxars værktøj, og det korte forløb har givet SMV’en mod på mere innovation. Nu er virksomheden i gang med et større innovationsprojekt for at udvikle effektive fræserobotter til vindmøllebranchen, så de mere produktivt kan levere på EU’s målsætning om meget mere havvind i 2030.

Ét lille projekt har affødt store planer.

Maxars fra Pandrup i Nordjylland, der fremstiller unikt produktionsudstyr som f.eks. valselinjer, automatiske sorteringsanlæg – men også en fræserobot til efterbehandling af svejsninger, har fået hjælp til at optimere deres nye robot, som de selv har udviklet. Og det har sat skub i mere innovation.

I et MADE Kickstartprojekt fik de 30 timers sparring af DAMRC til at gennemføre en række vibrationsmålinger på en nyudviklet maskine for at skabe stabile bearbejdningsdata. Vibrationer påvirker nemlig kvaliteten af fræsningen og levetiden på værktøjet.

”Vi fik hjælp til at designe en stabilisator, som blev monteret omkring selve værktøjet, og den har vi søgt patent på. Vi er ret sikre på, at den i væsentlig grad vil forbedre stabiliteten og dermed markant reducere risikoen for resonansvibration,” siger Morten Flatau, projektleder i Maxars, der kalder kvalificering af deres CNC-maskine for helt central for teknologiens videre udvikling.

Mod på mere innovation

Det kortvarige projekt har givet SMV’en mod på meget mere innovation – og åbnet deres blik for de mange midler som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse bl.a. sammen med EU’s Regionalfond sætter i spil gennem MADE. ”Efter gennemført kickstartprojekt undersøger vi nu et andet aspekt ved vores teknologi i et demonstrationsprojekt. Der er ingen tvivl om, at kickstartprojektet har sporet os ind på de mange muligheder i MADE og givet os en indføring i, hvordan det er at samarbejde med vidensinstitutioner,” siger Morten Flatau.

Automatiseret efterbehandling af 10 mio. meter svejsning

Demonstrationsprojektet er igangsat januar 2024, hvor Maxars samarbejder med FORCE Technology og Teknologisk Institut om at dokumentere, at robotfræseren præsterer defektfri geometrisk forbedring af svejsninger i stålkonstruktioner. Den forbedring øger svejsningers styrke med en faktor 1,5.

“Hvis alt går vel, vil demonstrationsprojektet vise, at vores fræserobot leverer ensartet og fejlfri geometrisk forbedring af svejsesømme i monopæle, overgangsstykker og tårne til opførelse af havvindvindmølleparker – og det vil den forresten gøre 20 gange hurtigere og ned til 20 % af prisen sammenlignet med nuværende manuel praksis,” lyder det begejstret fra Morten Flatau.

Ansøg om kickstartprojekt

Det er gratis at deltage i et kickstartprojekt – virksomheden investerer blot med sin egen tid i form af en enkelt arbejdsuge.

Målgruppen er SMV’er, der har et betydeligt uudnyttet innovationspotentiale, og som har ambitioner om deltagelse i innovationsaktiviteter men meget begrænset erfaring.

Vi behandler ansøgninger løbende.

Hvis du har spørgsmål til kickstartprojekter, er du meget velkommen til at kontakte:

Chefkonsulent Helmut Schwartz, MADE
+45 4226 0359

Chefkonsulent Henning Ole Hedeland, MADE
+45 2112 0242

Chefkonsulent Preben Dahl Johansen, MADE
+45 2130 5009

Direktør i DAMRC, og projektleder på Kickstart Klaus Bonde Ørskov,
tlf. +45 3051 60 85.

Kickstartprojekter er finansieret af en bevilling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Den Europæiske Regionalfond.

Maxars’ fræserobot under prøvekørsel af prototypeversion af den hydrauliske stabilisator.

Maxars’ fræserobotter skal hjælpe med at sikre, at vi får meget mere havvind i 2030. Lige før jul skrev den danske regering under på Europa-Kommissionens Wind Charter, der betyder opførelse af havvindmølleparker svarende til op til 2.700 af Vestas allerstørste offshore vindturbiner hvert år.

”Maxars har udviklet en vild, innovativ maskine, der aldrig er set før. Den kan automatisk fræse svejsninger i fundamenter og tårne til havvindmøller og vil være en sand game changer,” vurderer Henning Ole Hedeland, der er MADE’s chefkonsulent i Aalborg.

Demonstrationsprojektet skal være med til at kvalificere fræserobotten, så den er tættere på at være markedsmoden med løsningen. Og potentialet samt efterspørgslen for produktvitetsforbedring er enorm:

”Produktion af fundamenter og tårne til 2.700 af Vestas’ største turbiner kræver ca. 10 mio. meter svejsning. Det vil have en stor betydning, at vi kunne levere på ét af de svage led i fremstillingen her, nemlig ved at gå fra manuel til automatisk efterbehandling og styrkeforøgelse af svejsninger,” vurderer Morten Flatau.

”Vi har nu et projekt og en teknologi, som giver os en lang række fordele både ift. øget produktivitet og reducerede omkostninger. Fræserobotter vil bidrage til at øge produktiviteten i vindmøllebranchen – noget som er helt afgørende for at nå de kapacitetsniveau, som kræves for at producere den enorme antal havvindmøller, som skal bruges de næste de næste mange år,” siger Morten Flatau.

”Vi kommer ikke uden om Industri 4.0”

Innovationsdøren er blevet åbnet helt op for Maxars – da de udover demonstrationsprojektet er blevet vejledt af Erhvervshus Nordjylland til at søge hjælp i den nordjyske innovationshub AddSmart, hvor de får ny viden om Industri 4.0-teknologier, digitalisering og internationalt samarbejde herom og er blevet screenet for mulige optimeringer.

”Vi kommer ikke uden om, at vores robotteknologi skal indgå i en Industri 4.0-sammenhæng. Det er ikke nok at tænke CNC-fræsning, vi skal også producere og levere de data til os selv og til interessenter, som dokumenterer kvalitet og skaber fuld sporbarhed,” siger Morten Flatau.

Maxars

Maxars fra Pandrup i Nordjylland fremstiller unikke produktionsudstyr og produkter som f.eks. avancerede valselinjer, automatiske sorteringsanlæg samt produktspecifikke arbejdsborde.

De opererer i mange forskellige brancher, bl.a. elektronikproduktion, vindmølleproduktion, handikapudstyr og satellitudstyr.

SMV’en har gennemført et MADE Kickstartprojekt, hvor de fik hjælp til at optimere deres nye bearbejdningsmaskine, og nu er de aktive i et MADE Demonstrationsprojekt vedr. fræserobotter.

Innovationskraften skal øges

En aktiv og intensiv erhvervsfremmeindsats skal medvirke til at realisere de potentialer, der findes blandt små og mellemstore virksomheder og øge deres innovationskraft. Med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har MADE skabt mulighed for at bringe gode løsninger tættere på markedet. I den sammenhæng spiller identifikation og opdyrkelse af erhvervspotentiale en vigtig rolle, sådan som det er tilfældet hos Maxars.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel