En ny virkelighed disrupter måden vi arbejder på: Teknologi sparer virksomheder for millioner

Et nyt redskab fra den danske scale-up Unity Studios hjælper den globale virksomhed Haldor Topsøe med at give kunderne en øjeblikkelig, digital guide, der samtidig er en gevinst for operatørerne i virksomhedens egne fabrikker. De to MADE-medlemmer deler viden og eksperimenterer for sammen at opdage, hvordan nye teknologier som mixed reality kan forandre og forbedre hverdagen. I forskningsplatformen MADE FAST undersøger de, hvordan fremtidens produktion kan se ud. Bogstavelig talt.

Slut med hjælp udefra, nu bliver virksomheder i stand til selv at vedligeholde og forme fremtidens fabrikker og uddanne medarbejdere.

Et fleksibelt system, der giver frihed

I 00’erne skulle alle virksomheder have en hjemmeside.

De blev oprettet af webbureauer, og hver gang noget skulle ændres, så var virksomhederne afhængige af bureauets hjælp. Det var en langsom og dyr proces, der blev disruptet af bl.a. CMS-systemet WordPress.

Nu kunne virksomhederne selv foretage ændringer og skabe hjemmesider. Samme idé ligger til grund for startuppen Unity Studios’ nye platform Synergy, der er et lignende system til XR-teknologier. XR er et paraplybegreb, der tillader, at man omtaler flere aspekter af både VR, AR og mixed reality under ét.

”I stedet for at vi hver gang skal bygge et skræddersyet VR-koncept til virksomhederne, så kan de med Synergy selv uploade 3D-modeller til en sikker backend og en intuitiv frontend. Det er en helt ny måde at arbejde på,” forklarer Unity Studios’ CEO Mads Troelsgaard.

Om Synergy

  • Et slags CSM-system til XR-teknologier udviklet af Unity Studios
  • Synergy er cloudbaseret og består af tre applikationer: VR, mixed reality til HoLolens og AR-applikation til iPads/iPhones. Alt indhold er delt mellem de tre platforme.
  • Platformen har sikkerheden i top og er baseret på Microsofts Azure-teknologi.
  • Kan bruges til onboarding, give support, oplære/efteruddanne operatører og meget andet.

Kilde: Unity Studios

Hvis man kan få produktionen op at køre på få minutter eller timer på afstand fremfor at sende en dansk ekspert til sitet, som kan tage flere dage, så er der potentiale for at spare mange millioner.

Mads Troelsgaard, CEO i Unity Studios

SMV’en fra Aarhus er MADE-medlem og en del af arbejdsprogram 5 i MADE FAST. De skaber state-of-the-art løsninger inden for virtual reality og augmented reality og vil også udvikle nye trænings- og uddannelseskoncepter baseret på de nye teknologier. Med de nye koncepter håber Unity Studios at kunne mere end halvere træningsomkostninger og minimere den tid, det tager at træne operatører i fremstillingsindustrien. Med teknologien kan nye medarbejdere på meget kort tid eksempelvis lære at betjene en maskine.

”Potentialet er kæmpestort. På kryds og tværs af de her teknologier, AR og VR, kan operatører, medarbejdere og kunder få en helt anden rumlig forståelse. Det gør en verden til forskel,” siger Mads Troelsgaard.

Den intelligente brille spare industrivirksomheder millioner, da den kan sikre hurtig og effektiv hjælp ved dyre maskinnedbrud.

Guide indiske operatører fra Danmark

Unity Studios’ nye platform benytter bl.a. Microsofts HoloLens-teknologi, men hvad er det egentlig for et redskab?

”Det handler om at bringe folk i virksomheden tættere sammen for nemmere at kunne samarbejde ved hjælp af de nye XR-teknologier på tværs af landegrænser. Det har fået et stort rygstød her under COVID-19,” fortæller Mads Troelsgaard.

En af de virksomheder, der har kastet sig over den nye teknologi og nu afprøver Synergy-platformen, er MADE-medlemmet Haldor Topsøe, der er et af verdens førende firmaer inden for heterogen katalyse.

Haldor Topsøe har testet løsningen i efteråret og har det første år ti superbrugere i gang.

”Vi ser store muligheder i at kunne levere et redskab sammen med vores produkt, i form af HoloLens til vores kunder, der giver dem en øjeblikkelig 3D guide til installationer, arbejdsprocedurer og links til teknisk assistance, samtidig med at vores egne operatører kan få den samme hjælp fra vores forhandlere. Hele vores værdikæde vil drage fordel, hvis vi hjælper hinanden med at udnytte mulighederne,” siger Karen Krogh, Business Developer in Smart Manufacturing i Haldor Topsøe.

Løsningen hjælper produktionsvirksomheder med at spare tid, så hvis der f.eks. opstår fejl i maskinen, så kan operatørerne tage brillen på og få øjeblikkelig vejledning – fremfor at vente på support. Det er afgørende, da nedetid i produktionslinjen er dyrt for alle industrivirksomheder:

”Haldor Topsøe kan f.eks. scanne deres fabrik med HoloLens-teknologien i Indien, så kan virksomheden få en ekspert til at deltage via VR, og eksperten kan gå rundt med en Haldor Topsøe medarbejder lokalt som en Avatar og derigennem guide til en løsning af opgaven. Eksperten på afstand kan se det, som medarbejderne på gulvet kan se. Via en iPad kan medarbejderen se, hvorvidt det f.eks. er muligt at tilføje en robotarm på fabriksgulvet,” siger Mads Troelsgaard og tilføjer:

”Hvis virksomheder kan få produktionen op at køre på få minutter eller timer på afstand fremfor at sende en dansk ekspert til sitet, så er der potentiale for at spare mange millioner.”

Når jeg viser HoloLens brillerne til en af vores operatører, så generer det en masse nysgerrighed, og det inspirerer dem til at blive en del af vores digitale rejse og samarbejde med os på helt nye måder.

Karen Krogh, Business Developer in Smart Manufacturing i Haldor Topsøe

Mulighederne skaber nysgerrighed

For Haldor Topsøe har det været positivt at mærke, hvordan fabriksoperatørerne har taget de nye muligheder til sig i udviklingsfasen:

”Når jeg viser HoloLens brillerne til en af vores operatører, så generer det en masse nysgerrighed, og det inspirerer dem til at blive en del af vores digitale rejse og samarbejde med os på helt nye måder. Selv om vi stadig er på et tidligt stadie, så har det været meget interessant at samarbejde digitalt i forbindelse med workshops i Danmark og Tyskland. Vi har fået ny indsigt i, hvordan vi kan arbejde i den nye, digitale verden,” vurderer Karen Krogh fra Haldor Topsøe.

Haldor Topsøe ser stor værdi i at involvere operatørerne i udviklingen og implementeringen af teknologien og have et fleksibelt værktøj, der kan arbejdes med på mange måder. Unity Studios ser også en fordel i at bruge egne ambassadører:

”Hvis produktionsvirksomheder skal sikre en god implementering, så er det ikke optimalt med eksterne konsulenter, men med brug af interne medarbejdere der driver projekter – som f.eks. Karen i Haldor Topsøe. Det er hende, der motiverer kollegaerne med budskabet om, at det her kan rykke. Vi uddanner typisk fem superbrugere i en virksomhed på en halv dag,” forklarer Mads Troelsgaard og tilføjer:

”VR-headsæt koster kun 3.500 kr. HoLoLens koster 25.000 kr., men virksomheder kan også komme i gang ved kun at bruge smartphones, så har de bare andre og færre funktionaliteter tilgængelige”.

MADE giver indsigt i problemer, der skal løses

Både Unity Studios og Haldor Topsøe er aktive i forsknings- og innovationsplatformen MADE FAST.

Her bliver der forsket og delt viden på tværs af brancher, og der er et stort potentiale i at udvikle nye teknologier som f.eks. augmented reality, virtual reality og mixed reality. Hvis Danmark skal vækste og have verdensklasseproduktion, så er det afgørende at fremme de bedste færdigheder.

Som et eksempel vil den danske SMV Wexøe udvikle en digital brugsanvisning i form af et sæt intelligente briller, der udvider synsfeltet og sikre hjælp tæt på problemet.

Fællesskabet i MADE giver Unity Studios inspiration til at opfinde morgendagens løsninger:

”Kaj Grønbæk, professor ved Aarhus Universitet, inviterede os med i et teknologipartnerskab, og vi er som lille SMV beærede over at være en del af fællesskabet. MADE FAST arbejder med ny teknologi, ligesom vi gør. I MADE får vi viden og indsigt i konkrete udfordringer i industrien fra de øvrige MADE-medlemmer. Det er de problemer, som vi ønsker at løse med vores softwareløsninger,” forklarer Unity Studios’ direktør.

Læs mere

En digital brugsanvisning udvider synsfeltet og sikrer hjælp tæt på problemet

Få overblik over MADE FAST

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Video
Video
Artikel
Artikel