Digitale hjælpeværktøjer tager træning og oplæring af produktionsmedarbejdere til næste niveau

Troels A. Rasmussen, ph.d.-studerende påInstitut for Datalogi, Aarhus Universitet, holdte oplæg om Augmented og virtual reality til fjernassistance af industrielle opgaver.

Glæden er stor, når man som dansk maskinfabrikant kan sende en stor eller avanceret maskine over landegrænsen og ud til en kunde ude i verden.

Men når maskinen skal sættes op og i gang med at producere, kan der komme skår i glæden. For det er her, mange udfordringer opstår.

Maskinerne skal installeres, idriftsættes og siden betjenes og løbende vedligeholdes af et hav af forskellige medarbejdere, der i princippet kan komme fra enhver del af verden og have enhver tænkelig baggrund.

Derfor er gevinsterne store, hvis man kan udvikle digitale hjælpeværktøjer, som gør maskiner mere intuitive at bruge. Eller hvis man kan bruge teknologier som augmented og virtual reality til at gøre instruktion og oplæring af medarbejdere nemmere og hurtigere.

Brugen af digitale hjælpeværktøjer og teknologier som augmented og virtual reality var i fokus på den sidste MADE Innovationskonference i 2018 på Teknologisk Institut i Aarhus.

For bare en håndfuld år siden var eksempelvis augmented reality milevidt fra at være moden til brug i industrien. Men siden er der sket en eksplosiv udvikling i blandt andet regnekapacitet, kamera og grafik i smartphones, tablets og specielle briller.

Det har gjort det muligt for en række virksomheder at få konkret værdi og forbedringer ud af augmented reality, påpegede Frode Halvorsen fra simuleringsspecialisten EDRMedeso på konferencen.

Nye anvendelsesmuligheder

I MADE samarbejder virksomheder, universiteter og GTS’er om at finde nye anvendelsesmuligheder for de nye teknologier som augmented reality. Især inden for oplæring, træning og instruktion er perspektiverne til at tage til at føle på.

Troels Rasmussen, ph.d. fra Aarhus Universitet og i MADE-forskningen inden for Digital Assistance Tools, fortalte således om sin forskning på området med fokus på, hvordan augmented reality vil kunne bruges til fjernassistance over store afstande.

– Det er både dyrt og tidskrævende at sende en ekspert fra Danmark til eksempelvis USA for at hjælpe med et problem på et produktionsanlæg, fastslog Troels Rasmussen og uddybede, hvordan augmented reality i fremtiden vil kunne afhjælpe den problematik:

Eksperten får billeder i realtid ude fra produktionsanlægget, som medarbejderen sender via eksempelvis en smartphone eller specielle briller. Herefter kan eksperten tegne instruktioner på sin skærm, som bliver vist for medarbejderen i 3D-format.

Oplægsholdere

på MADE Innovationskonference

  • Kaj Grønbæk
    Professor og institutleder, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet
  • Frode Halvorsen
    Vice President Technology, EDRMedeso
  • Allan Hansen
    Labchef Interactive Spaces Lab, Alexandra Instituttet
  • Lasse Vilhelmsen
    Data Scientist, Beumer Group
  • Troels A. Rasmussen
    Ph.d.-studerende, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet
  • Carsten Engelsfelt
    Business Development Manager, Enkotec
  • Thomas Juel
    CSO og partner, Cadpeople
  • Anders Lynggaard
    Managing Director, Virtual Manufacturing
  • Henrik Pedersen
    Teamleader Visual Computing Lab, Alexandra Instituttet
Frode Halvorsen, Vice President Technology hos EDRMedeso, fortalte om industrielle anvendelser af AR/VR forbundet gennem IoT og simulering.

Kortere omstillingstid og færre fejl

På dagen stiftede deltagerne også bekendtskab med virksomheder som Enkotec og Cadpeople. Her var fokus ikke på augmented reality, men på henholdsvis digitale vejledninger til sømmaskiner og på virtuelle træningssimulatorer til vindturbiner.

Men det problem, som de forsøger at løse, er grundlæggende det samme: at gøre instruktion og oplæring inden for produktion både hurtig, tilpasset og intuitiv på én og samme tid. Med den overordnede gevinst for øje, at det bliver nemmere at ansætte nye medarbejdere, og at omstillingstid og mængden af fejl i produktionen minimeres.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel