Den digitale tvilling er ved at blive voksen – til gavn for dine produkter, processer og produktion

I årevis har tv-kokkene vist os, at man kan komme lidt hurtigere i mål med en opgave, hvis man har snydt lidt hjemmefra. Nu er turen kommet til ledere, ingeniører og teknikere i produktionsvirksomhederne.

Med en digital tvilling af produktionen har man nemlig muligheden for at foretage alle de nødvendige forberedelser, gøre sig de vigtige erfaringer og lave de dumme fejl, før man står på produktionsgulvet, og det er alvor.

En digital tvilling er – som det ligger i ordet – en digital efterligning eller kopi af et produkt, en produktion eller en proces.

Anvendelsesområderne for teknologien er uanede. Af samme grund har digitale tvillinger i både 2018 og 2017 været en del af analyse- og konsulenthuset Gartners top ti over strategisk vigtige trends inden for teknologi, side om side med eksempelvis kunstig intelligens og blockchain.

– Når man har en digital tvilling, kan man snyde, ligesom en tv-kok. Man kan spole tiden frem og tilbage, man kan køre en hel uges produktion over ti minutter og teste ekstreme scenarier i sin produktion. Det er de frihedsgrader, du har med en digital tvilling, fremhævede Preben Hjørnet, stifter og CEO hos robotvirksomheden Blue Workforce, på MADE Innovationskonference om digitale tvillinger i midten af juni.

Debatten om fremtidens medarbejderkompetencer i industrien blev åbnet, da erfaringerne fra et uddannelsesprojekt om digitale tvillinger mellem Aalborg Universitet, University College Nordjylland og flere virksomheder blev præsenteret.

Ikke noget helt nyt

På konferencen var der eksempler på, hvordan digitale tvillinger i dag bruges i alt fra optimering af robotløsninger til design af logistiske funktioner, f.eks. baggagehåndteringsanlæg.

Som det blev påpeget af blandt andet Jesper Henri Hattel, professor ved DTU Mekanisk og arbejdspakkeleder i MADE, er den digitale tvilling som sådan ikke noget nyt inden for produktion.

I årevis har man haft digitale modeller af sine produkter, kunnet opsamle og registrere data såsom temperatur og tryk og kunnet lave forskellige simuleringer af sin produktion.

Det nye er, ifølge Jesper Henri Hattel, at digitale modeller af produktion og processer bliver mere og mere udbyggede og virkelighedstro, blandt andet takket være data i 3D-format. Derudover smelter flere typer af simulering sammen. Fremtidens digitale tvilling kan både bruges til at simulere opbygning og design af produktion, men også af processerne i produktionen.

Når man har en digital tvilling, kan man snyde, ligesom en tv-kok. Man kan spole tiden frem og tilbage, man kan køre en hel uges produktion over ti minutter og teste ekstreme scenarier i sin produktion

Preben Hjørnet, stifter og CEO, Blue Workforce

Oplægsholdere

på MADE Innovationskonference

  • Christian Schlette
    Lektor, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet
  • Preben Hjørnet
    CEO, Blue Workforce
  • Bent Aksel Jørgensen
    CEO, Xcelgo
  • Carsten Bro
    Digitalization Sales Specialist, Siemens
  • Charles Møller
    Professor, Aalborg Universitet
  • Jørgen Søgaard Jakobsen
    Studieleder, University College Nordjylland
  • Jesper Henri Hattel
    Sektionsleder og professor, DTU Mekanik
  • Lars Christian Jacobsen
    Team Lead – Simulation, Virtual Reality & Optimization, NIRAS
  • Simon Egenfeldt-Nielsen
    CEO, Sentio Simulations
Som professor ved DTU og arbejdspakkeleder i MADE forsker Jesper Henri Hattel i digitale tvillinger og avancerede simuleringer af produktionsprocesser.

Alsidige tvillinger

Udover at kunne bruges til at lave optimeringer, forbedringer og omstillinger af produktion og processer er digitale tvillinger også oplagte at bruge til assistance- og serviceopgaver, til træning af medarbejdere og til uddannelsesformål.

Her kan teknologien afløse de tunge lærebøger, ringbind med manualer og endimensionelle tegninger med mere intuitive, grafiske og brugervenlige computermodeller af produkter og produktion, hvor det er nemt at flytte elementer rundt og se konsekvensen af bestemte handlinger.

På konferencen hørte deltagerne om et uddannelsessamarbejde koblet til MADE og baseret på netop digitale tvillinger. Projektet har involveret studerende fra Aalborg Universitet og University College Nordjylland, casevirksomheder som Danfoss og Strøm Hansen og leverandører af software i form af Xcelgo og Teknologisk Institut.

De studerende har således brugt softwaren til at udvikle digitale tvillinger af produktionsceller hos casevirksomhederne og brugt dem til at designe og optimere driften af produktionen.

Innovationskonferencen om digitale tvillinger blev holdt på Lindø Industripark.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel