Ansøg nu: Hvem fortjener en kvart million kroner og hyldest?

Otto Mønsteds Fonds Den Lyse Idé 2021 hylder idéer, der kan skabe værdi for det danske samfund. To idéer fra forskere med stort forretningsmæssigt potentiale, præmieres med i alt 500.000 kr. Ansøg nu og frem til den 28. februar.

Giftbehandling og kunstigt edderkoppesilke.

De to ideer blev sidste år hyldet og modtog en halv mio. kr. i støtte ved Otto Mønsteds Fonds ’The Bright Idea’ – Den Lyse Idé.

Nu er det blevet tid til at indstille nye kandidater, der med innovative ideer vil booste samfund og erhvervsliv forretningsmæssigt. Én pris af 250.000 kr. gives til en idé i sit tidlige stadie, og én pris ligeledes på 250.000 kr. gives til den bedste idé i det sene stadie i kommerciel forstand.

Med prisen støtter fonden dansk industri, dansk handel og unge forskere. Vi ser meget på, om det er forskning, vi tror på, kan blive til et produkt og en virksomhed – og helst i Danmark

Bo Stærmose, formand for Otto Mønsteds Fond

Ansøg nu

Frem til d. 28. februar kan du indstille kandidater, og to vindere vil blive offentliggjort ved MADE’s Årsdag d. 19. maj 2021. Grundet Covid-19 vil formatet formodentlig være i form af et hybrid event, med  mulighed for både fysisk og digital deltagelse.

Det er muligt at indstille kandidater ud fra følgende kriterier:

 • Bachelor/kandidat/ph.d.-studerende, postdoc og forskningsteams (skal være drevet af studerende og/eller unge forskere), tilknyttet et af de 8 universiteter i Danmark.
 • En lys idé med et kommercielt potentiale, der har formået at kombinere høj forskningsfaglig indsigt med stærk forretningsforståelse.
 • Idéer som tidligere har modtaget større priser, kan ikke indstilles til Den Lyse Idé.

Ansøgere som tidligere har fået afslag, er berettiget til indstilling ved Den Lyse Idé igen her i 2021.

”Med prisen støtter fonden dansk industri, dansk handel og unge forskere. Vi ser meget på, om det er forskning, vi tror på, kan blive til et produkt og en virksomhed – og helst i Danmark,” forklarer Bo Stærmose, formand for Otto Mønsteds Fond.

Den Lyse Idé

 • Overrækkelsesdato: Tirsdag den 19. maj. 2020
 • Frist for indstilling:  Søndag den 28. februar 2021
 • Ansøg her
 • Spørgsmål til prisen kan rettes til: omf@omfonden.dk eller adm. direktør Nina Movin: ncm@ottomoensted.dk.

Sidste års vindere

Prisen for bedste videnskabsidé gik sidste år til Timothy Jenkins, postdoc på DTU – Technical University of Denmark, for at udvikle en metode til behandling af digoxinforgiftning, som er en almen bivirkning ved medicinsk behandling af hjerteproblemer med digoxin. Metoden forventes både at gøre behandlingen mere sikker og reducere antallet af dødsfald som følge af digoxinforgiftning.

I 2020 vandt Timothy Jenkins, postdoc på DTU Otto Møndsteds Fonds Den Lyse Idé for at udvikle en metode til behandling af digoxinforgiftning.

Irina Iachina, Syddansk Universitet – University of Southern Denmark, vandt inden for kategorien forretning for at have udviklet verdens muligvis bedste kunstige edderkoppesilke, som er et bæredygtigt materiale med hidtil usete materialeegenskaber og stor kommerciel værdi.

Edderkoppesilke er utroligt let og kan f.eks. anvendes som materiale i komponenter til luftfarts- eller automobilindustrien og erstatte materiale som kevlar, carbon eller polyester.

Edderkoppesilke er utroligt let og kan f.eks. anvendes som materiale i komponenter til luftfarts- eller automobilindustrien og erstatte materiale som kevlar, carbon eller polyester. Den idé vandt Irina Iachina, Syddansk Universitet prisen i 2020.

”Jeg tror, vi kommer til at se kunstigt edderkoppesilke anvendt i vores hverdag inden for de næste 5-10 år,” vurderede Irina Iachina ved sidste års prisuddeling, hvor hun også satte ord på, hvad det betød at vinde pengepræmien:

”Nu kan vi arbejde videre hen i mod målet om at stå med et færdigt produkt og forhåbentlig også en virksomhed på den lange bane. Det kan Bright Idea-prisen helt klart hjælpe med,” siger hun.

MADE’s direktør Nigel Edmondson er igen i år en del af juryen og glæder sig til at gennemgå de mange nye indstillinger og innovative ideer.

Præmiejuryen består af:

 • Kigge Hvid, partner, JA studio
 • Ole Kring, partner, VF Venture (Vækstfonden)
 • Bjarne Kjær Ersbøll, professor DTU Compute og medlem af Otto Mønsteds Fonds bestyrelse
 • Jesper Højberg Christensen, adjungeret professor på CBS
 • Nis Alstrup, lægefaglig direktør Aleris – Hamlet Hospitaler A/S
 • Karina Bergstrøm Larsen, direktør, Q Consulting
 • Christian Brix Tillegreen, Senior Business Developer, Bioinnovation Institute
 • Nigel Edmondson, adm. direktør MADE
 • Bo Stærmose, bestyrelsesformand Otto Mønsteds Fond

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel