3D-print får nye produkter og markeder til at se dagens lys

– Da 3D-print først kom frem, havde jeg det meget, som man havde det med internettet for 25 år siden: Det er da meget sjovt til hobbybrug, men det er ærgerligt, at man ikke rigtig kan bruge det til noget fornuftigt.

Sådan lød det fra Tobias Have, Vision System Designer hos virksomheden Videometer, da MADE og Dansk AM Hub holdt konference om 3D-print og AM-teknologi for en fyldt sal på DTU i slutningen af februar.

Meget ændrede sig for Tobias Have, da han og virksomheden – der udvikler og producerer måleinstrumenter og visionløsninger til en række industrier – for et par år siden deltog i et MADE Klyngeprojekt om 3D-print i produktionen, faciliteret af Teknologisk Instituts 3D-print-center i Aarhus.

I dag er 3D-print således ikke en hobbyaktivitet for Videometer, men en integreret produktionsteknologi på linje med de klassiske fremstillingsteknologier.

– Vi fik øjnene op for, at man med 3D-print blandt andet kan fremstille emner, som det ikke ville være praktisk muligt at fremstille med traditionel bearbejdning, fortalte Tobias Have fra Videometer, som derfor bruger 3D-print i dag til at fremstille prototyper såvel som komponenter til produkter.

Blandt andet har Videometer kunne udnytte 3D-print til at designe og fremstille ét emne, som har erstattet otte traditionelt fremstillede emner samt elimineret nogle yderligere processer.

Mere end optimeringer

Det var et af de gennemgående budskaber på dagen, at 3D-print og additive manufacturing ikke blot skal ses som teknologier, der gør eksisterende produkter bedre eller billigere.

Teknologierne er grundlag for at skabe produkter eller endda forretninger, som ikke er mulige uden brug af 3D-print.

Mads Kjøller Damkjær, CEO hos Dansk AM Hub, brugte i sit oplæg virksomheden Align Technology som et eksempel. For dem har designfriheden og de lave opstartsomkostninger ved 3D-print været en forudsætning for, at de kan designe tandbøjler, der bliver tilpasset til hver enkelt kunde ned i hver eneste detalje.

Mads Kjøller Damkjær fremlagde også resultater fra Dansk AM Rapport, som er Dansk AM Hubs første kortlægning af det danske landskab for additive manufacturing.

Her fremgår det også, at de virksomheder, som bruger AM og 3D-print, oplever, at de i højere grad kan imødekomme kundespecifikke behov, men også at det er med til at forbedre samarbejdet med kunderne.

På dagen var der flere konkrete eksempler på, hvordan succes med 3D-print har krævet et tæt samarbejde mellem virksomheder, forskere og specialister fra GTS-institutter eller nichevirksomheder.

3D-printpionéren Damvig A/S har eksempelvis, gennem et MADE Demonstrationsprojekt, brugt FORCE Technology til at finde ud af, hvorvidt man kan lægge en metallisk overflade på et 3D-printet emne i nylon. Resultater fra det projekt blev fremlagt på dagen.

Deltagerne fik også indblik i, hvordan Danfoss gennem et AM Inspire-forløb hos Dansk AM Hub har givet sine gode råd, erfaringer og viden om 3D-print videre til den mindre maskinfabrik Johs. Pedersen.

På scenen var også Plus Pack, der producerer fødevareemballager som alunimumsbakker.

Den fynske virksomhed har både brugt MADE, Dansk AM Hub, FORCE Technology og Damvig til at udforske 3D-prints muligheder. I løbet af ganske få måneder har de fået introduceret og implementeret 3D-print i virksomheden og har fundet ud af, at de med 3D-printede værktøjer i nylon kan lave prototyper markant hurtigere end tidligere og med større mulighed for kundetilpassede løsninger.

Oplægsholdere

  • Guido Tosello
    Lektor, DTU Mekanik

  • Bastian Fietje
    Strategisk projektleder, Plus Pack

  • Simon Klint Bergh
    Medstifter og partner, 3D Printhuset

  • Mads Kjøller Damkjær
    CEO, Dansk AM Hub

  • David Fischer
    R&D Software Director, 3Shape

  • Steffen H. Schmidt og Jesper Knudsen
    Hhv. Sr. Specialist Additive Design & Manufacturing, Danfoss Drives A/S og Head of Technical Department, Johs. Pedersen

  • Francesco Biondani
    MADE Postdoc, DTU Mekanik

  • Peter Tommy Nielsen og Trine Nybo Lomholt
    Hhv. Teamleder og specialist, FORCE Technology

  • Flemming Gravesen
    3D-print-konsulent, Damvig

  • Tobias Have
    Vision System Designer, Videometer

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel