Mølbro øjner potentiel konkurrencefordel med slidstærke landbrugsmaskiner

Mølbro Production A/S fik i et MADE Demonstrationsprojekt hjælp til at udvikle stærke overflader på landbrugsmaskiner, så de bedre kan modstå slitage. Forsøg tyder på, at unikke produkter kan leveres, og SMV’en fra Sorø forbereder sig på et dybdegående arbejde omkring ny fremstillingsmetode og nye materialer.

Hvordan forlænger man levetiden på landbrugsmaskiner, der bliver udsat for stor slitage på markerne?

Det undersøgte Mølbro Production A/S, der producerer sliddele til landbrugsmaskiner som f.eks. harver og plove, i et MADE Demonstrationsprojekt.

Maskineriet bliver udsat for stor slitage på markerne, derfor har Mølbro i mange år selv overfladebehandlet mange af deres komponenter med hardfacing, hvor de gør overfladen hårdere vha. svejsning. Det øger slidstyrken, holdbarheden og dermed levetiden af sliddelene i landbrugsmaskinerne.

For at kunne fastholde positionen som en af verdens førende leverandører til landbrugssektoren, ønsker Mølbro at tilbyde produkter med forbedret slidstyrke på deres diske til rulleskær til såmaskiner.

MADE Demonstrationsprojekt

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kroner i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.

Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter.

Eksperter finder ny teknik til overfladebehandling

Det ville være nærliggende at anvende den samme form for overfladebehandling, som de plejer hos Mølbro, det er bare ikke teknisk muligt at påføre det forstærkende lag med svejsning som hidtil anvendt.

Mølbro Production A/S deltog i de første måneder af 2021 i et MADE Demonstrationsprojekt i samarbejde med FORCE Technology. Her så parterne på fortsat at anvende coating materialet, som Mølbro allerede bruger, nu skulle det dog påføres på en ny måde.

Hos FORCE Technology blev der udført forsøg med at påføre den nye overflade ved hjælp af lysbuesprøjtning, som er en ’særdeles produktionsvenlig og effektiv teknik’, vurderer ekspert.

”Lysbuesprøjtning er meget hurtigere end traditionel hardfacing, som foregår ved påsvejsning. Samtidigt overflødiggøres efterfølgende varmebehandling som ellers er en nødvendighed,” siger Peter Tommy Nielsen, afdelingsleder i FORCE Technology.

Evaluering og tykkelsesmåling af påsprøjtet lag.

Forsøgene med overfladebehandlingen ser lovende ud, og Mølbro har opnået værdifuld læring i processen.

”Demonstrationsprojektet har givet os mulighed for at afprøve, hvad der for os er en ny fremstillingsteknologi. Produktionshastigheden er høj, og vi har arbejdet med hardfacing på nogle komponenter, som normalt ikke coates, da vi arbejder med helt andre teknikker hos Mølbro”, fortæller Carsten Jensen, fabriksdirektør hos Mølbro Production A/S.

Sådan ser det ud, når rulleskær fra Mølbro Productions bliver lysbuesprøjtet.

Om Mølbro

Mølbro har siden 1947 udviklet, designet og produceret sliddele til plove, harver og andre beslægtede jordbearbejdningsredskaber

Deres design og produktion giver sliddelene en længere levetid.

Om hardfacing

Hardfacing er en teknik, hvor man påfører komponenter et mere slidbestandigt materiale og derved forlænger komponentens levetid.

Produktionsmetoden åbner op for helt nye muligheder

Der er produceret en række testemner, baseret på Mølbros egne materialer, som blev afprøvet hos landmænd i udlandet.

”Fieldtests viste, at vi umiddelbart ikke opnår levetidsforlængelse af komponenterne. Men produktionsmetoden hos FORCE Technology er dog så interessant, at vi vil undersøge, om et skift af materiale kan give den ønskede effekt,” slutter Carsten Jensen.

Parallelt med testen fik Mølbro afklaret produktionsøkonomi og investeringsbehov, så vejen for implementering af teknologien i produktionen i Sorø nu er banet.

”Materialet, der er brugt i projektet, er designet til hardfacing. Næste projekt handler om at screene materialer og afgøre, hvilket der præsterer bedst i forhold til blandt andet økonomi,” siger Peter Tommy Nielsen, afdelingsleder i FORCE Technology.

Andre nyheder

Video
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel