Unge forskere vinder 500.000 kroner for ideer med bæredygtighed og robotter

To unge forskere modtog ved MADE Virtuel Årsdag 2021 en halv mio. kr. som vindere af Otto Mønsteds Fonds pris ’Den Lyse Idé’. De vandt for deres innovative ideer, der kan bane vejen for et grønt fyrtårn for Danmark inden for tekstilgenbrug og give robotter bedre øjne.

Konfetti, statuetter og brede smil bandt sløjfe om MADE Virtuel Årsdag 2021 d. 19. maj.

Her hyldede deltagere foran og bag skærmen to unge forskertalenter, der med lysende idéer kan bidrage til at fastholde Danmarks førende rolle indenfor bæredygtighed og robotter.

Oplev – eller genoplev MADE Virtuel Årsdag 2021

’Den Lyse Idé 2021’ blev uddelt i to kategorier – henholdsvis årets bedste Late-stage idé og Early-stage idé. Vinderne af de to kategorier modtog hver 250.000 kroner for deres idéer, som klassificeres i en modnet og tidlig fase af deres udvikling. Pengene er en økonomisk håndsrækning til at videreudvikle deres idéer

Erhvervsmanden Otto Mønsted blev en af danmarkshistoriens mest betydningsfulde, fordi han evnede at udvikle innovative produkter til både national og international kommerciel succes. Helt i den ånd har Otto Mønsteds Fond nu for tredje gang uddelt prisen ’Den Lyse Idé’ som en hyldest til to af landets store forskningstalenter.

Nyt lasersyn til robotter og selvkørende biler

I kategorien Early-stage blev vinderen Yong Liu, Ph.d.-studerende på DTU, for hans opfindelse af en OPA-chip til LIDAR-systemer, der fungerer som bl.a. afstandsbedømmende ’lasersyn’ til anvendelse indenfor robotter, selvkørende biler, droner og sensorer i almindelighed.

Yong Lius OPA-chip viser potentiale til at være en både billigere, mindre og mere robust enhed med flere anvendelsesmuligheder end det, man kender i dag.

Se Young Lius ansøgningsvideo. Han vandt i kategorien Early-stage.

Juryens begrundelse: ”Prismodtageren har med sin opfindelse løst en række fundamentale problemer med LIDAR, som forventes at være en nøglekomponent inden for robotter, selvkørende biler og sensorer i almindelighed. Opfindelsen muliggør en væsentlig reduktion i både størrelse og pris samt sikrer en større robusthed. Opfindelsen vil således, når den er produktionsmodnet, være et væsentligt bidrag til at Danmark vedbliver med at være verdens førende robotklynge og en stor underleverandør til bilindustrien,” skriver Otto Mønsteds Fond i en pressemeddelelse.

Tekstilgenbrug kan blive et grønt fyrtårn i Danmark

Årets bedste Late-stage idé gik til ingeniørstuderende Emma Hostrup fra Aarhus Universitet og stifter af Textile Change, som har udviklet en teknologisk løsning, der kan separere, affarve og genanvende tekstilaffald til nye, rene, tekstil-råmaterialer.

Teamet bag Textile Change har med deres opfindelse skabt mulighed for at løse et grundlæggende miljøproblem for tekstilindustrien, der indtager andenpladsen som verdens mest forurenende industri. Metoden spås derfor at have stort industrielt og kommercielt potentiale, når EU i 2025 forbyder afbrænding af tekstiler.

Se Emma Hostrup ansøgningsvideo. Hun og teamet vandt i kategorien Late-stage.

Juryens begrundelse: Prismodtageren har gennem et vedholdende arbejde fundet en teknologisk løsning, der kan separere og genanvende tekstilaffald til nye, rene, tekstil-råmaterialer, hvilket løser et væsentligt miljømæssigt problem. Teknologiens evne til at separere cellulose- og polyesterfibre samt bearbejde produkter, der indeholder elastan og andre polyuretanbaserede fibre, imponerer. Textile Change løser derved et grundlæggende miljøproblem og har mulighed for at etablere et grønt fyrtårn i Danmark med stort industrielt potentiale i Danmark,” skriver Otto Mønsteds Fond i en pressemeddelelse.

Teamet i Textile Change er, foruden Emma Hostrup, diplomingeniørerne i bioteknologi Simon Hundahl Rossen og Ditte Højland, begge fra Aarhus Universitet.

Ideer skal skabe positive forandringer

”Det er fantastisk at følge de mange lyse idéer, der udvikles på landets universiteter og have muligheden for at kunne støtte de bedste. Dette kan, som i år, være enten idéer i det tidlige stadie eller idéer, hvor der er etableret et testanlæg eller en prototype og de første kunder er fundet. Her ved vi i begge tilfælde, at pengene gør en forskel i at få et spirende potentiale til at vokse sig stærkt og bidrage til Danmarks udvikling og handel, som var noget af det Otto Mønsted brændte så stærkt for,” siger Nina Movin, adm. direktør i Otto Mønsteds Fond og A/S.

’Den Lyse Idé 2021’ blev uddelt af fondens bestyrelsesformand Bo Stærmose ved MADE Virtuel Årsdag 2021. den 19. maj.

”Vi tænker uddelingen af Den Lyse Idé som et skub i den rigtige retning på et tidspunkt, hvor det er relativt svært at finde finansiering for selv de allerbedste idéer med et åbenlyst potentiale. Senere, i takt med at projekterne modnes, bliver vinderne forhåbentlig i stand til at tiltrække investeringer i en højere vægtklasse. Lige nu tror vi på, at en præmiesum fra fonden bringer årets vindere tættere på det mål og på sigt bliver virksomheder, der vokser og skaber positive forandringer i vores samfund og nye arbejdspladser,” siger Bo Stærmose, bestyrelsesformand i Otto Mønsteds Fond.

Præmiejuryen

Alle årets indstillinger er vurderet af en præmiejury bestående af:

  • Kigge Hvid, partner, JA studio
  • Ole Kring, partner, VF Venture (Vækstfonden)
  • Bjarne Kjær Ersbøll, professor DTU Compute og medlem af Otto Mønsteds Fonds bestyrelse
  • Jesper Højberg Christensen, adjungeret professor på CBS
  • Nis Alstrup, lægefaglig direktør, Aleris-Hamlet og medlem af Otto Mønsteds Fonds bestyrelse
  • Karina Bergstrøm Larsen, direktør, Q-Consulting
  • Christian Brix Tillegreen, Senior Business Developer, Bioinnovation Institute
  • Nigel Edmondson, adm. direktør, MADE
  • Bo Stærmose, bestyrelsesformand i Otto Mønsteds Fond.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel