”Kickstartprojektet blev det  perfekte afsæt for at igangsætte innovation”

62 små eller mellemstore virksomheder har de seneste to år gennemført et MADE Kickstartprojekt, hvor de på få timer har fået hjælp til hurtigt at afdække deres behov. ”Det blev et perfekt afsæt for os,” lyder det fra DECPT, der har gennemført et projekt og arbejder videre på at fremstille fremtidens camouflage-løsning.

For små eller mellemstore virksomheder kan det være uoverskueligt at komme i gang med innovation – eller få be- eller afkræftet ideer. 

 
MADE Kickstartprojekter blev lanceret i 2021 for at åbne døren på klem for reelle løsninger. Det er korte projekter målrettet SMV’er der nemt ønsker en forsmag på, hvordan de i MADE kan få hjælp til at udvikle nye løsninger og implementere nye teknologier.  

Kickstartprojekter blev lanceret i samarbejde med de regionale erhvervshuse og vidensinstitutioner, og i 2021 og 2022 blev hele 62 projekter afviklet. 

Vi fandt hurtigt ud af, at der var et stort behov på tværs af brancher for at få hjælp udefra uden at skulle igennem en lang og besværlig ansøgningsproces. Mange fik på få timer ny viden og et skub til at gå videre med deres løsningside i andre projekter i MADE eller via deres lokale erhvervshus

Sandrina Lohse-Larsen, chefkonsulent i MADE. 

Synlig effekt for camouflage-producent

Én af de virksomheder, der har gennemført et MADE Kickstartprojekt, er DECPT fra Nivå, der udvikler termisk og visuelt slørende camouflage-folie til pansrede køretøjer.  

SMV’en, der er en spin-off fra Inmold, havde brug for hjælp til at udvikle en prototype, der levede op til kravene fra Forsvaret til camouflage. Materialet skal holde til meget, f.eks. specifikke temperatur, UV-resistens og fugtighed.  

”Kickstartprojektet blev det perfekte afsæt for at igangsætte innovation som nyetableret virksomhed. Vi fik sparring fra Teknologisk Institut, der hjalp med at udpege nogle materialekandidater, der var værd at teste,” siger Jeanette Hvam, direktør i DECPT.

Her ses en af DECPTs prototype proces af folie til militært brug, f.eks. til pansrede køretøjer. Prototypen her er ikke helt dækket af nanostrukturer og skal efterbehandles for at få sine termisk og visuelt slørende egenskaber.

Efter kickstartprojektet videreførte DECPT arbejdet med at teste materialevalg og nye produktionsmetoder via et MADE demonstrationsprojekt, der løber frem til august 2023. 

Det blev en direkte forlængelse af samarbejdet med GTS’en Teknologisk Institut, der nu havde indgående kendskab til SMV’en og dens udfordringer og produktionsmetoder. Projektet blev nøjagtig den dør på klem ind til nye muligheder, der var behov for:  

”Det giver rigtig god mening som SMV at få afdækket nogle behov. Økonomien kan godt presse, så det er vigtigt at gøre sine fejltrin så hurtigt som muligt – og så billigt som muligt. Kickstartprojekter hjælper med at træffe valg på et oplyst grundlag,” siger Jeanette Hvam, direktør i DECPT. 
 
Idéen er, at det skal være nemt for virksomheder at komme i gang – og her blev DECPT positivt overrasket: 

”Ansøgningsprocessen var helt fantastisk – jeg har aldrig oplevet så nemt og hurtigt at få midler til at få viden ind i vores virksomhed. Når vi søger selv små EU-puljer, så tager det nogle gange et halvt til et helt år, før der kommer tilbageløb. Her tog det én uge,” forklarer Jeanette Hvam, direktør i DECPT. 

Erhvervshus Hovedstaden, der var med til at udpege Teknologisk Institut som sparringspartner for DECPT, ser også stor værdi i formatet: 

”MADE Kickstartprojekter er et virkelig godt springbræt for alle produktionsvirksomheder som ønsker optimering eller vækst, fordi man hurtigt kan komme i gang med noget, eller teste noget, som man har i tankerne, men som man ikke helt ved, om man har tid eller penge til at igangsætte nu og her,” siger Pia Stougaard Trostmann, senior forretningsudvikler i Erhvervshus Hovedstaden. 

Sådan søger du et kickstart projekt

Udfyld spørgeskemaet, hvor du bl.a. beskriver din virksomheds udfordring, aktiviteter i projektet og successkriterier. 

Det kan være udfordring med teknologi eller materialer, hvor et MADE Kickstartprojekt kan være med til at afdække innovationsindsatsen. 

Når du har indsendt spørgeskemaet, vil du kort tid efter blive ringet op af MADE, hvorfra den videre dialog går. 

Hvad er dit budskab til andre produktionsvirksomheder, der overvejer et MADE Kickstartprojekt? 

”Gå i gang, der er intet at tabe. Det er nemt og ikke tidskrævende. Det giver ikke mening at lade være,” siger Jeanette Hvam. 

Lyder kickstartprojekt interessant for din virksomhed? Så læs mere her – vi modtager løbende ansøgninger. 

Kickstartprojekt 

SMV’er kan via kickstartprojekter få en forsmag på, hvordan de i MADE kan få hjælp til at udvikle nye løsninger og implementere nye teknologier. Det sker i alle landets regioner.  

Kickstartprojekter er et samarbejde med de regionale erhvervshuse og vidensinstitutioner. Hør, hvordan projekter på kort tid kan gøre en stor forskel. 

Kickstartprojekter sker i samarbejde med DAMRC og GTS’er, der bliver matchet med virksomhedernes konkrete udfordringer. 

Kickstartprojektet er medfinansieret af den Europæiske Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. 

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Video
Artikel