Ingen løsning på markedet: DAMPA finder opskrift til ny robotløsning

DAMPA har forgæves afsøgt markedet efter en robot til at automatisere deres fabrik i Tommerup. I et MADE Demonstrationsprojekt har Teknologisk Institut fundet opskriften til en løsning.

Operahuset har dem. Københavns Lufthavn har dem. Adskillige krydstogtskibe på verdenshavene benytter dem.

DAMPAs akustikløsninger til lofte og vægge bliver brugt af førende arkitekter og designere til både bygninger og skibe verden over.

Produkterne produceres på DAMPAs fabrik i Tommerup på Fyn, hvor 35 medarbejdere flytter og håndterer en stor del ved håndkraft. Virksomheden er derfor interesseret i at få robotter ind til både at styrke konkurrenceevnen og forbedre arbejdsmiljøet.

“Det her med at komme i gang med en digitaliseringsproces er for os en nødvendighed, så vi kan konkurrere med resten af verden inden for det her produkt”, siger Kenneth Andersen, der er fabrikschef hos DAMPA og tilføjer:

“Og så har vi også et stort ønske om hele tiden at forbedre arbejdsmiljøet for vores medarbejdere – og det kan robotteknologi ved at reducere manuelle, rutineprægede arbejdsgange”, understreger han.

Men kan det overhovedet lade sig gøre at få en robot til at løse de konkrete arbejdsopgaver hos DAMPA? Mere specifikt har de et ønske om at automatisere ilægning af isolering i akustikkassetter.

De har afsøgt markedet og ikke været i stand til at finde en løsning, så den nød ville de knække i et MADE Demonstrationsprojekt med Teknologisk Institut.

En skarp løsning

Seniorspecialist Martin Mølbach Olsen fra Teknologisk Institut i Odense kastede sig over udfordringen og fandt i sidste ende et løsningsforslag, som kombinerede en robot, et presseværktøj og en nålegriber, som skyder et antal nåle med forskellige vinkler ned i isoleringen og fikserer isoleringen til griberen.

Se her, hvordan løsningsforslaget til DAMPA ser ud.

“Det overraskede os, hvor hurtigt det var at løse. Omvendt er vi også blevet opmærksomme på nogle begrænsninger for robotten, som vi ikke var klar over”, siger Michael Grønbech, der er teknisk direktør hos DAMPA.

“Så vi har fået en masse viden og gode input til, hvordan man kan videreudvikle konceptet, og hvilke problemstillinger vi skal tage højde for, når vi går videre med det”, tilføjer han.

Demonstrationsprojektet gav DAMPA et meget bedre billede af, hvad der kan lade sig gøre med robotter, og hvad der ikke kan lade sig gøre. Og Michael Grønbech går nu rundt og “scanner fabrikken” derhjemme, fortæller han, og får øje på processer, som med fordel kunne udføres af en robot.

MADE Demonstrationsprojekt

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kr. i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.

Ved at blive koblet op sammen med Teknologisk Institut, FORCE Technology, Alexandra Instituttet eller DAMRC får man adgang til de teknologier, den viden og de kompetencer, som er nødvendige i forhold til at løse den konkrete udfordring i virksomheden. Det kan både være inden for materiale eller produktion.

Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter. Næste frist er 1. april 2024.

MADE Demonstrationsprojekter er muliggjort med støtte fra Industriens Fond og medfinansieret af den Europæiske Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Andre nyheder

Video
Artikel
Video
Artikel
Artikel
Artikel