Ved at gå i spåner over fejl? MADE-netværk deler erfaringer og gådefulde udfordringer  

Der bliver delt anekdoter om gådefulde materialeudfordringer i produktionen, diskuteret kunstig intelligens og talt LEAN på MADE netværksmøde hos Rynkeby Maskinfabrik, hvor virksomheder deler viden om, hvordan de kan optimere spåntagning.

Røde mursten danner en lang bygning. Den gør ikke det store væsen ud af sig og kunne snildt være alt muligt andet end en 128 år gammel maskinfabrik. Men det er dét, den er: Rynkeby Maskinfabrik.

I dag kører en håndfuld biler fra hele landet ind på fabrikkens parkeringsplads. Selvsamme biler har stået side om side ved andre fabrikker i Jylland og på Sjælland, men nu rammer de Fyn lidt syd for Kerteminde. Deres ejermænd er en del af et MADE-netværk om spåntagning – de kommer fra industrier, hvor der fræses og bores, og der rent ud sagt skabes bunker af spåner.

Maskinen rykkede sig minimalt over flere døgn

I netværket bliver de klogere på, hvordan de kan optimere spåntagning og diskutere de store spørgsmål indenfor spåntagning. Som udefrakommende kan det være svært at forestille sig, præcis hvad den slags store spørgsmål går ud på, men dagens besøg giver flere gode eksempler.

”Pludselig fejlede maskinen og kunne ikke bore i pladen. Ingen forstod hvorfor, den vil bare ikke lave hullerne,” deler Per Sørensen, der er Technology Manager i LEGO System, med gruppen.

Han forklarer, at efter lang tids granskning fandt hans team ud af, at maskinen, der lavede hullerne, trods fastspænding over flere døgn rykkede sig minimalt, og begyndte at bore skævt. Det var her problemet lå.

Også MADE chefkonsulent Helmut Schwartz, der er med på dagens møde, deler erfaringer fra hans tid som fabrikschef:

”Overfladerne var bare dårlige og ingen forstod, hvad der var sket. Alle processer var præcis de samme og alle test viste, at materialet havde samme egenskaber. Det tog to år at komme frem til, at leverandøren af metallet leverede metal med lidt mere svovl, og det havde skabt helt mikroskopiske huller i et bestemt lag af røret.”

Sådan bliver der delt anekdoter på kryds og tværs på dagens besøg.

Netværket genstartes – skal du være med?

Da der har været stor interesse for netværket, åbnes netværket nu for nye deltagere og forsættes i 2024.

Temaerne tilpasses deltagernes interesser og følger de nyeste innovations tendenser inden for spåntagning. Vær med til at forme fremtiden og booste din virksomheds succes.

Hvis du vil have yderligere informationer og ønsker at tilmelde dig netværket, hvor ligesindede deler nyeste viden inden for bearbejdning, så kontakt Helmut:

Helmut Schwartz

Chefkonsulent i MADE.
Mobil: +45 4226 0359.
Mail: hschwartz@made.dk

Grundviden og fortrolighed

Besøget er det femte af sin slags siden netværket blev etableret:

”Vi har delt viden om, hvordan man arbejder med skæring og ting, der slår sig. Det ikke nødvendigvis noget, jeg går hjem med det samme og bruger 1:1, men det bygger på min grundforståelse af tingene, og på et eller andet tidspunkt ved jeg, at jeg kommer til at stå i en situation, hvor jeg kan bruge det,” siger Per Sørensen, der er Technology Manager i LEGO System.

”Der er mange, der får rigtig meget ud af det. Jeg vil gerne bygge videre på den fortrolighed, vi har bygget op,” uddyber Michael Petersen, der er Technical Application Specialist ved V. Bech Tools og tilføjer:

”Nu kender vi jo hinanden og kan få nogle endnu bedre snakke.”

Satte gang i tanker og projekter

For V. Bech Tools har netværket helt konkret også givet et afsluttet projekt støttet af Innovationsfonden nyt momentum. I projektet testede V. Bech Tools sammen med DAMRC, Teknologisk Institut, Aarhus Universitet og maskinfabrikken Kamf fra Aarhus udvikling af skærende værktøjer til bearbejdning af rustfri materialer.

Ifølge V. Bech Tools sparkede en snak i netværket om netop bearbejdning af rustfri materialer gang i at tage resultaterne fra projektet op igen i en langtidstest.

Snakken i netværket gik også på et andet projekt, hvor DAMRC med støtte fra Industriens Fond har undersøgt, hvad det gør ved blokke af råmateriale, når man køler dem ned efter en behandling. Her kom gruppen ind på netop hviletider og temperaturer, og hvordan disse parametre kan spille en et puds, så behandlede produkter får nye mål efter transport og liggetid hos kunden.

Flere i netværket beskriver, den type episoder og en nævner også, at han har arbejdet et sted, hvor de har haft metalemner ude og stå i kulden i Finland i flere år, for at det satte sig og fik den rette fasthed. Derfor var interessen for DAMRC’s projekt om netop kuldepåvirkning stor på mødet.

På tur rundt i 128 års historie

Fabrikschef i Rynkeby Maskinfabrik Morten Rasmussen samler den lille skare af spåntagningseksperter for at tage dem med rundt i fabrikkens grå haller.

”I starten blev alle maskinerne drevet af hestekræfter. Nu har vi netop investeret i vores tredje robotcelle til fødning af maskiner,” fortæller han.

Gruppen ser nysgerrigt til imens der drejes, fræses, slibes og laves 3D-opmålinger. Rynkeby Maskinfabrik er specialiserede i mindre serier af højkomplekse emne, hvor der ikke er plads til den mindste fejl i opmåling og bearbejdning.

Flere mumler imponeret over Rynkeby Maskinfabriks produkter og maskiner:

”Det er utroligt avancerede og dyre emner, man altså ikke lige ser hver dag. Det kræver enorm præcision,” siger Helmut Schwartz til sin sidekammerat på rundturen.

Hvordan bruger I kunstig intelligens?

Efter rundturen fortsætter snakken i mødelokalet om, hvilke emner gruppen også gerne vil blive klogere på sammen.

Her går snakken blandt andet på et meget varmt emne i dagens Produktionsdanmark: Kunstig Intelligens – eller mere populært: AI (Artificial Intelligence).

”Hvilke muligheder er der for at bruge AI i CAM?” spørger Per Sørensen fra LEGO ud i gruppen.

Mads Lykke Hilligsøe, Teknisk direktør i EasyPartz har allerede gjort sig nogle erfaringer med netop det i virksomheden, der specialfremstiller mekaniske komponenter:

”Vi arbejder med det,” fortæller han og tilføjer, at de benytter AI-programmet FUSION.

Besøget er imidlertid gået langt over tid og derfor må Per og Mads aftale, at tales ved om Mads’ erfaringer med FUSION. Mødet bryder op, og bilerne på parkeringspladsen, der har ventet tålmodigt, vender nu atter snuden mod alle hjørner af det danske land.

Dette MADE-produktionsnetværk var finansieret af Uddannelses og Forskningsstyrelsen.

Rynkeby

I mere end 120 år har Rynkeby Maskinfabrik A/S leveret og udviklet unikke løsninger til kunder.

På fabrikken foretages der avanceret bearbejdning af produkter og i dag leverer virksomheden spåntagning til mere end 50 forskellige brancher

Maskinbyggeren Jacob Rasmussen grundlagde Rynkeby Maskinfabrik i 1895.

Gennem tiden har fabrikken vokset til omkring 40 ansatte og 6000 kvadratmeter under tag.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel