Esben Østergaard: “Der er kommet en kollektiv bevidsthed om, at produktion er ekstremt værdifuldt”

Han var med ved det første bestyrelsesmøde i foreningen MADE den 20. juni 2013. Den 22. maj 2019 sætter han sig til bords til sit foreløbig sidste bestyrelsesmøde i MADE.

Esben Østergaard, medstifter og tidligere CTO hos Universal Robots, udtræder af MADE's bestyrelse for at gøre plads til en ny SMV-repræsentant. I stedet bliver han en del af MADE's Advisory Board.

Siden Esben Østergaard blev en del af MADE's bestyrelse, har Universal Robots i runde tal tidoblet både sin omsætning og antallet af medarbejdere. En lignende kurve har MADE befundet sig på med omtrent en tidobling af antallet af medlemmer i foreningen, således at MADE i dag er det landsdækkende netværk for produktionsaktører og den nationale platform for forskning og innovation inden for produktion.

– Jeg var lidt af en akademisk nørd og vidste ikke meget om produktion, da jeg startede i MADE, men jeg lavede dog robotter, fortæller Esben Østergaard om sin første tid i MADE's bestyrelse for seks år siden.

Han uddyber, at en central placering i MADE var attraktiv for både Universal Robots og Esben Østergaard af flere grunde.

Det gav synlighed over for nøgleaktører i dansk produktion, men vigtigst af alt havde han en stærk, personlig gejst for MADE-projektet. Den samme gejst, som havde ført ham til at skabe Universal Robots i 2005 sammen med to af sine studiekammerater fra Syddansk Universitet, Kasper Støy og Kristian Kassow.

– Jeg tror meget på, at meget af den fundamentale værdiskabelse i samfundet sker gennem produktion af varer. Produktion er nøglen til den rigdom og velstand, vi har i vores samfund i dag, fastslår Esben Østergaard og fortsætter:

– Det er på fabriksgulvet, at værdien bliver skabt. Alt andet er bare lidt mere sekundært og bygger oven på, at vi har produktion. Grunden til, at jeg lige nu har en stol at sidde på og kan drikke en kop varm kaffe fra en smart kaffemaskine, det er takket være et godt produktionsapparat. Der er noget virkelig sundt for menneskeligheden, for verden og for Danmark i at være gode til produktion.

 

Viden flytter med produktion

Hele MADE-samarbejdet blev i høj grad grundlagt som en fælles reaktion fra virksomheder og videninstitutioner. Det skete efter flere år med outsourcing af produktion og de vidtrækkende konsekvenser, det var begyndt at føre med sig for Danmark.

– Der var en periode, hvor der i Danmark og en række andre vestlige lande var en udbredt holdning om, at produktion skulle så langt væk som muligt, og at vi i stedet skulle leve af viden, husker Esben Østergaard og fortsætter:

– Nu ved vi fra en lang række analyser, at der i gennemsnit går otte år, fra produktionen flytter ud, til vidensmiljøer og videnarbejdspladser flytter med ud. Og hvad skal vi så leve af, hvis vi heller ikke har viden tilbage?

– Så den rigtige måde at vedligeholde viden og leve af viden på, det er ved at eksportere produkter med viden bygget ind i. Derfor er MADE et sindssygt vigtigt initiativ for Danmark og Danmarks muligheder for at forblive et af de rigeste lande i fremtiden, siger Esben Østergaard.

 

Dansk twist på produktion

Han glæder sig over, at det i dag – blandt andet takket været MADE-initiativet – er lykkedes at vende holdningen til produktion.

– For 10-15 år siden var fabriksgulvet ikke et sted, man havde lyst til at komme i sit jakkesæt og med sine kunder. Og man havde slet ikke lyst til, at ens børn skulle komme til at arbejde på en fabrik. Men det er heldigvis ved at ændre sig. Der er kommet lidt af en modbølge, blandt andet med de her makerspaces. Nu er det akademiske nørder, der er begyndt at producere med 3D-print og alt mulig andet. Pludselig er det total cool at arbejde i et værksted. Så holdningen til produktion er ved at ændre sig, måske fordi der er kommet en kollektiv bevidsthed om, at det er ekstremt værdifuldt, siger Esben Østergaard.

Han kommer nu til at følge MADE mere fra sidelinjen, men stadig som en vigtig sparringspartner for MADE’s bestyrelse i sin rolle som Advisory Board-medlem.

Han forudser, at det også i de kommende år bliver en nøgleopgave for MADE at få viden og produktion til at gå endnu mere hånd i hånd i Danmark. Vel at mærke i en verden, hvor kampen om at huse produktion er intensiveret, og hvor det ifølge Universal Robots-medstifteren er afgørende, at Danmark differentierer sig.

– Vi skal have et dansk twist på produktion. Vi er et lille land og skal satse lidt mere på nicheprægede produkter og mere højteknologisk produktion, som vi i forvejen er gode til i Danmark med de mange højteknologiske virksomheder, vi har.

– Og så tror jeg stadig meget på min Industri 5.0-tankegang – at vi skal løfte de mennesker, som arbejder i produktionen, så meget som muligt. Give dem så gode værktøjer som muligt og bruge dem som vidensmedarbejdere inden for deres område. Det vil være ekstremt godt for Danmark, siger han.

Siden lanceringen af MADE er der igangsat over 100 forskningsprojekter i samarbejde mellem industrien, universiteter og GTS-institutter.

Her udvikles, afprøves og implementeres nye løsninger inden for en række teknologiområder og temaer – robotter, virtual reality, dataopsamling, sensorteknologi, digitale forsyningskæder og meget mere. Den type samarbejde om viden og teknologi til produktion, skal Danmark og MADE fortsætte sin satsning på, mener Esben Østergaard.

– Vi skal have mere viden og automation ind i dansk produktion. Og noget af det, som MADE står for, er at bygge bro mellem forskning og produktion, få viden bygget ind i vores produktion og produkter, hvilket gør, at vi kan være konkurrencedygtige i Danmark. Det synes jeg faktisk er lykkedes ret fantastisk med MADE. Nu skal MADE bare være endnu større, for der er virkelig meget brug for det her initiativ, siger han.

Værdifuldt mødested og netværk

Samtidig er der gennem MADE opbygget et landsdækkende netværk for produktionsaktører, hvor omdrejningspunktet er månedlige, temaspecifikke arrangementer såsom konferencer og virksomhedsbesøg.

– Det er en meget værdifuld del af MADE, for vi har på den måde lavet et community, hvor virksomheder møder hinanden omkring nogle problemstillinger, de er interesserede i. Og i kaffepauserne kan de snakke med ligesindede, få inspiration til at løse problemstillinger og lave aftaler med hinanden. Det er sindssygt værdifuldt og værdiskabende for Danmark at have sådan et netværk for produktionsvirksomheder og videninstitutioner inden for produktion, understreger Esben Østergaard og pointerer, at der her gemmer sig en særlig dansk styrkeposition:

– Vi har det rigtige land til den slags. Vi har tillid til hinanden og en god base for at samarbejde på tværs af virksomheder, videninstitutioner og også offentlige organer. Det er unikt i Danmark.

Blå bog

  • Født: 1974

  • Ph.d. i robotteknologi og kunstig intelligens fra Syddansk Universitet

  • Sammen med to medstuderende fra SDU, Kasper Støy og Kristian Kassow, stiftede han i 2005 Universal Robots, som han var CTO for indtil marts i år

  • Modtog i 2018 den prestigefyldte pris Joseph F. Engelberger Award, også betegnet som Nobel-prisen inden for robotteknologi

  • Er i dag selvstændig med sin egen virksomhed

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel