Din forlængede arm: Cobots ændrer arbejdspladsen

Der var engang, hvor robotter var bag indhegning – langt fra mennesker.

I dag kan vi se, røre, arbejde side om side og endda udvikle følelser for højteknologiske maskiner.

”Odense – stedet der snart er mere kendt fra kollaborative robotter, end for H.C. Andersen – er et oplagt sted at dele viden om cobots,” sådan indledte Henrik Jacobsen, projektchef i Teknologisk Institut, MADE’s eftertragtede Open Lab-event om den kollaborative arbejdsplads.

Et eventyr er defineret ved at være opdigtet, men det er ikke fiktion, at din næste ’kollega’ muligvis er en cobot. Teknologien bliver mere og mere udbredt og findes snart i alle størrelser og former, og det er ved at forandre arbejdspladserne og dermed industrien. Det var budskabet fra oplægsholderne ved eventet, hvor der blev delt erfaringer, viden og netværket mellem industrien, universiteter og GTS’er.

Stort potentiale for virksomhederMange SMV’er var mødt op for at se, hvilke innovative robotløsninger, der kan gavne produktionen og styrke konkurrencedygtigheden på en sikker og effektiv facon. Der kan være spændende potentialer at hente ved brug af kollaborative teknologier for både de største og mindre virksomheder i Danmark, der arbejder med højkvalitetsprodukter, små stykserier, hyppige skift, og med krav om stor fleksibilitet.

Efter oplægsdelen om formiddagen fik deltagerne set og mærket en række cobots i Teknologisk Instituts tre robothaller, herunder 3D-printede gribearme til robotter, droner samt avanceret udstyr, der giver cobots menneskelignende sanser, så de kan navigere på en arbejdsplads helt tæt op ad mennesker.

Vi er klar til teknologien
Det er tid til at investere i kollaborative robotter, hvis vi i Danmark vil være konkurrencedygtige, lød det fra Carl Mahler, organisationssekretær hos Dansk Metal.”Vores medlemmer er klar til ny teknologi, og de vil gerne fastholde arbejdspladser. Vi har sagt til vores medlemmer utallige gange: Cobots er en ny kollega, der er med til at løfte produktiviteten i virksomheden. Når vi vil hjem og have velfærd, så kan vi sætte robotløsningen til at fortsætte med at arbejde, tjene penge, hæve produktiviteten og højne konkurrencedygtigheden. Det ensidige, gentagne arbejde skal væk,” sagde fagforeningens repræsentant fra talerstolen.

Automatisering med kollaborative robotter hører ikke morgendagen til, og det er Danmarks største virksomhed ligeledes et godt eksempel på. Novo Nordisk, har i to år arbejdet på højtryk for at indarbejde cobots i produktionen. Det koster ikke det halve kongerige, men sparer den globale medicinalvirksomhed for penge og ikke mindst værdifuld tid i produktionslinjen.

Vores cobots løser opgaver, hvor vi har haft en manuel proces, som er nedslidende og meget gentagende arbejde, f.eks. med at tage en masse prøver. Det er de områder, vi først ser på. Ved en eksisterende produktionslinje, hvor det førhen ikke har været muligt at installere en robotløsning, kan vi nu bruge cobots. Det er billigere, og de fylder mindre,“ sagde Thomas Bach Nielsen, senior manager og leder for Novo Nordisk Robotics.

De viste løsninger

  • 4TECH ApS
  • DanRobotics A/S
  • EffiMat Storage Technology A/S
  • Enabled Robotics ApS
  • Omron Electronics A/S
  • Robot Nordic ApS
  • Universal Robots A/S
  • Teknologisk Institut

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel