3D-print-teknologien er blevet moden – nu er flaskehalsen mangel på viden og kompetencer

Det startede med, at man kunne 3D-printe små figurer, prototyper i plast og nogle specialiserede high-end-produkter.

I dag er 3D-print-teknologien i den grad blevet moden og både økonomisk og teknologisk blevet et reelt alternativt til traditionelle fremstillingsmetoder, også for små og mellemstore virksomheder.

Ifølge Wohlers Report, der hvert år kortlægger de globale trends inden for 3D-print, er den globale omsætning i 3D-print-produkter og -ydelser steget med ca. 20 pct. om året de seneste år og rundede i 2017 7,3 mia. dollar – knap 50 mia. kr.

Tilsvarende er der i Danmark dukket en række initiativer, centre og innovative virksomheder op, som beskæftiger sig med 3D-print eller specialiserede ydelser inden for 3D-print.

– I dag er flaskehalsen ikke teknologi. Det er manglen på viden og kompetencer, som lige nu er den største flaskehals for at udbrede 3D-print, lød det fra Jeppe Byskov, sektionsleder hos Teknologisk Instituts Center for Industriel 3D-print, da MADE holdt Open Lab om mulighederne med 3D-print i metal på den første dag i november.

De mange initiativer – herunder projektet AM-LINE 4.0 og etableringen af Center for Industriel 3D-print i Aarhus – skal bidrage til at løse den problemstilling og klæde danske virksomheder på til at anvende 3D-print industrielt.

Kræver ny organisering

På arrangementet i Aarhus fortalte Jesper Freltoft, Vice President hos Terma, om de erfaringer, som producenten af komponenter til fly- og forsvarsindustrien har gjort sig med 3D-print i metal.

Teknologien giver uanede designmuligheder og kan eksempelvis gøre komponenter lettere rent vægtmæssigt, men Terma har også oplevet markante udfordringer med 3D-print til produktion.

En af udfordringerne er at overskue det store væld af forskellige 3D-print-teknologier, fortalte Jesper Freltoft.

En anden er, at produktion med 3D-print stiller nye krav til hele produktionsprocessen og et nøje tilrettelagt samspil mellem forskellige specialister og fagområder, der involverer både produktdesign, materialer, printteknologi, efterbearbejdning og kvalitetssikring.

FAKTA

Oplægsholdere på MADE Open Lab om 3D-print i metal

  • Jeppe Byskov
    Sektionsleder, Center for Industriel 3D-print, Teknologisk Institut
  • David Bue Pedersen
    Seniorforsker, DTU Mekanik
  • Karen Eriksen
    Manager, O. Storm Sørensen Broncestøberi
  • Jesper Freltoft
    Vice President, Terma

3D-print til bronzefigurer

De forskellige faser og overvejelser i produktion med 3D-print fik deltagerne på dagen et indblik i, da der blev åbnet for rundvisning i det nye Center for Industriel 3D-print. Her var der både anledning til at møde eksperterne på området og høre fra små og store virksomheder, som har kastet sig ud i at 3D-printe i metal.

Store virksomheder som Danfoss satser betydeligt på 3D-print både i forhold til prototyper, værktøjer og slutprodukter.

I den anden af skalaen kunne deltagerne på dagen møde O. Storm Sørensen Broncestøberi, der har 12 ansatte og kun lige er taget afsted på sin 3D-print-rejse.

I et MADE Demonstrationsprojekt får virksomheden således i øjeblikket hjælp til at 3D-scanne forskellige gravstensfigurer med henblik på at 3D-printe de forme, som figurerne støbes i bronze i.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel