Test af digital tvilling i undervisning inspirerer: ”Det vil jeg helt sikkert gerne have mere af”

Hvordan kan en digital tvilling forbedre læring? Det blev testet på professionshøjskolen UCN, som en del af indsatsen MADE Learning Factory. Industritekniker Jimmi Boelt Andersen kendte ikke til digitale tvillinger før kurset, men er nu ivrig efter at arbejde med værktøjet hos pumpeproducenten Svanehøj.

14 borde er linet op på professionshøjskolen UCN. Med saks og lim begynder en meget simpel produktion af skilte. På modulet ”Værdikæder i Praksis” (se faktaboks) sender kursister skiltene videre mellem hinanden fra station til station. Men hvor mange skilte skal sendes videre til sidemanden ad gangen, er stationerne placeret smart, og hvor stort er lageret?

I stedet for at forklare kursisterne, hvor deres løsninger måske halter, har underviseren postdoc Lasse Christiansen i en test fået et nyt våben: Den digitale tvilling.

”Så skal de ikke bare tage det, som jeg siger, for gode varer – de kan se de faktiske forbedringer i konkrete tal og i en autentisk demonstration,” fortæller han over Teams, hvor han sidder iført en norsk sweater i hjemmekontoret, der er proppet til randen med bøger.

Netop kombinationen af det analoge og digitale har tidligere i testen vist sig, at være det virksomheder foretrækker.

Inspirerer til hvordan man kan demonstrere idéer

En anden fordel ved at bruge en digital tvilling er, at man hurtigt kan komme gennem mange bud på løsninger. Spørger en kursist indtil, hvorfor det er bedre at sende et emne i stedet for fem emner ad gangen mellem stationerne, kan den digitale tvilling demonstrere, at det skaber en større ventetid ved stationerne og spytte de tørre data ”40 % reduktion i produktivitet” ud.

Ifølge Lasse Christiansen står det analoge stærkt, når man diskuterer noget, man ved noget om i forvejen, imens det digitale er stærkt i demonstrationen af noget nyt.

Det genkender Jimmi Boelt Andersen, der er industritekniker hos pumpeproducenten Svanehøj Danmark A/S, som deltog i modulet. Ifølge ham har demonstrationerne i den digitale tvilling lært ham meget:

MADE Learning Factory

Professionshøjskolen UCN er en af tre erhvervsrettede videregående uddannelsesinstitutioner, som samarbejder med MADE om at udvikle fleksibel læring i avanceret produktion til industriens medarbejdere.

Det sker i regi af MADE Learning Factory 

Vil du vide mere om UCN’s læringsfabrik? Kontakt Programleder Anders Vestergaard: anve@ucn.dk

”Det vil jeg helt sikkert gerne have mere af”.

Samtidig inspirerer demonstrationen – for ikke kun kursister, men for eksempel også ledere kan have behov for mere end en PowerPoint eller en ubehjælpsom tegning på en tavle, for at blive overbevist om værdien af ændringer:

”Det kan nogle gange være svært at få idéer igennem, hvis de kræver drastiske ændringer i fabrikken at teste – der vil det være nemmere at vise med en digitale tvilling. Det er et rigtig godt værktøj,” siger Jimmi Boelt Andersen.

Industritekniker Jimmi Boelt Andersen i produktionshallerne i Svanehøj Danmark A/S.

Værdikæder i praksis

Værdikæder i Praksis er et modul på akademiuddannelsen “Innovation, produkt og produktion” på UCN. Modulet er målrettet ansatte i produktionsvirksomheder, der gerne vil vide mere om innovation i forhold til kundebehov og anvendelse af digitale muligheder for optimering og automatisering af processer.

Svanehøj Danmark A/S

Svanehøj Danmark designer, producerer og servicerer specialiserede deepwell-pumper og andre kritiske komponenter til håndtering af alle typer af væsker og flydende brændstof, herunder fremtidens klimaneutrale electrofuels. Virksomheden beskæftiger i dag ca. 230 medarbejdere på flere lokationer rundt om i verden.

Håber at bruge en digital tvilling selv

Inden Jimmi Boelt Andersen startede på kurset, vidste han ikke, hvad en digital tvilling var. I dag håber han at kunne bruge en til at undersøge, hvad det betyder for Svanehøjs værdikæde, når fire gamle maskiner snart skal udskiftes med en ny Doosan Puma 3100ULY drejebænk i fremstillingen af pumpeaksler.

Ifølge Jimmi Boelt Andersen er det bedste, han har taget med hjem fra værdikædekurset viden om software og Industri 4.0 – en meget relevant viden for en virksomhed som Svanehøj, der står overfor en kæmpe transition med et mål om 50 % øget produktivitet med hjælp fra nye robotter og LEAN.

Jimmi Boelt Andersen foran produktionens nyindkøbte DOOSAN Puma.

Målet med UCN’s kursus ”Værdikæder i praksis” er netop at få viden om værdikæder og brug af digitale værktøjer – herunder digitale tvillinger – ud i brug på kursisternes produktioner, som planen er på Svanehøj. Og vejen fra skolebænk til produktionsgulv bliver ifølge Lasse Christiansen mindre med en digital tvilling:

”Der er en genkendelighed, som leder til refleksion over, hvad der sker hjemme på ens egen produktion. Sammenkoblingen fra undervisning til fabrik bliver nemmere.”

Den sammenkobling gælder altså både i anvendelse af viden om værdikæder og viden om digitale værktøjer – f.eks. en digital tvilling.

Der er en genkendelighed, som leder til refleksion over, hvad der sker hjemme på ens egen produktion. Sammenkoblingen fra undervisning til fabrik bliver nemmere

Lasse Christiansen, Underviser og Postdoc på UCN

Endnu tættere på virkeligheden

Men – for der er altid et men, når vi tester ny teknologi. Trods begejstring kan den digitale tvilling bruges smartere i undervisningen, ifølge Jimmi Boelt Andersen, som gerne selv vil have softwaren ind under neglene.

”Den burde dog bruges på en anden måde – hvilket vi også talte om på holdet. På kurset blev den brugt til at man kunne se effekten af ens skiltefabrik, men jeg savnede selv at have fingrene nede i det,” siger Jimmi Boelt Andersen og fortsætter:

”I stedet kunne man bruge den i en vekselvirkning mellem selv at teste idéer af i den digitale tvilling og ændre på skiltefabrikken, så man brugte det på samme vis, som man ville i sin egen virksomhed.”

Planen er også at justere. UCN vil gerne gøre den digitale tvilling endnu mere virkelighedstro, bruge den i andre kurser, og sidst men ikke mindst, er muligheden for at kursister selv skal til at rode med Visual Components, som UCN bruger til at kode den digitale tvilling, bestemt heller ikke udelukket.

Det er lidt af en mundfuld, som skal tilpasses – men det skræmmer ikke. Med et stort smil siger Lasse Christiansen:

”I dagligdagen får man ikke lov til kontinuerligt at trykprøve ting. Der er det en fordel, at vi i MADE har fået lov til at teste og kontinuerligt lære – her om hvordan en digital tvilling bedst bruges”.

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video