“Det her er rigtig, rigtig svært at automatisere” – men en gruppe virksomheder tager udfordringen op

Hvordan kan en robot få fingre i smidige og uregerlige gummilister? Teknologisk Institut har sammen med AVS Danmark og SICK testet en løsning for VELUX i et MADE Samarbejdsprojekt. Se her, hvordan det gik.

Den vrider og snor sig rundt om sig selv, og ikke to opfører sig på samme måde. Gummilisten i VELUX’ vinduer er en besværlig størrelse. I dag tager det to personer at isætte den i siderne på et vindue, så det tætnes.

“Jeg vil næsten sige, at hver gummiliste har sit eget liv,” siger seniorspecialist ved Teknologisk Institut Martin Mølbach Olsen.

I et MADE Samarbejdsprojekt med SICK og AVS Danmark har han hjulpet VELUX med at finde en måde at håndtere den type drilske emner.

Elefanten skal brydes op

“Hos VELUX har vi et stort fokus på kvaliteten af vores produkter. Placeringen af pakninger og gummilister har stor betydning for, hvordan vores vinduer performer hos kunderne. Hvis vi kan automatisere ilægningsprocessen, er det muligt for os at sikre den høje kvalitet, vi er kendt for, samtidig med at vi kan sikre vores konkurrenceevne,” siger Sigurd Lazic Villumsen, Innovation Manager hos VELUX, der understreger, at tætningen er afgørende, når “man laver et kæmpestort hul i taget for at installere et VELUX-produkt”.

I projektet testede Teknologisk Institut en automatiseret løsning til at opsamle gummilisterne – eller ‘pakningerne’, som de også kaldes – fra en kasse for derefter at placere dem i vinduesrammer og til sidst trykke dem ind i rillen hele vejen rundt om vinduet.

Testopstilling

I testopstillingen som ses til højre, blev der benyttet:

En Fanuc M-900iA/350 robotarm.

Et multiværktøj monteret på robotten bestående af:

  • Et Zivid M70 3D Camera
  • En OnRobot 2FG7 gripper
  • En SICK Profiler 2 sensor
  • Et specialdesignet hjul til irulning af gummilisten
Testopstilling hos Teknologisk Institut.

Testopstilling hos Teknologisk Institut.

VELUX troede, at den sidste del ville være sværest at automatisere, men ’irulningen’ har vist et overraskende stort automatiseringspotentiale. Her spotter et 3D-kamera hjørnerne på gummilisten, hvorefter et hjul ruller listerne i med hjælp fra en sensor fra SICK (der også deltog i MADE-projektet), til at måle afstand (se testopstillingen ovenfor).

”Der, hvor vi bliver overraskede er, at specielt irulning af pakningerne er mere robust, end vi havde regnet med. Det er noget af det, vi kan tage med videre, når vi skal kigge på automation længere hen. Vi kan måske tage den proces og isolere den og automatisere bare dele af det her,” siger Sigurd Lazic Villumsen i VELUX og tilføjer:

”I stedet for at se det som et kæmpestort problem, så begynder vi lige så stille at kunne bryde det ned.”

Problemet viste sig at være et andet

At samle pakningerne op fra en rodet kasse viste sig ikke at være muligt, ligesom det var svært for robotarmen at rette gummilisten ud, som ellers har tendens til at sno sig.

”Dét kun at bruge én robotarm er ikke løsningen. Man kan også sige, at i dag er det to mennesker med hver to arme, altså det er reelt set fire arme, der er til at sætte den i,” siger Martin Mølbach Olsen fra Teknologisk Institut om testopstillingen.

Ifølge ham kan en mulig løsning måske være at tilføje en robotarm mere. Derved har problemet forskudt sig.

I virkeligheden har vi flyttet fokus en lille smule væk fra det, som vi troede var det sværeste og hen til noget andet

Sigurd Lazic Villumsen, Innovation Manager, VELUX

”I virkeligheden har vi flyttet fokus en lille smule væk fra det, som vi troede var det sværeste og hen til noget andet,” kommenterer Sigurd Lazic Villumsen og fortsætter:

”Når vi åbner sådan et projekt, giver det os mere viden, så vi kan finde ud af: Hvilke ting kan vi implementere nu? Og hvad er det, vi skal arbejde lidt mere dedikeret på for rent faktisk at kunne lykkes med det i fremtiden?”

Her understreger Sigurd Lazic Villumsen, at også gode diskussioner med SICK, AVS Danmark og Teknologisk Institut gennem projektet gør alle bedre rustet til at tage næste skridt i retning mod at automatisere selv de mest besværlige processer.

”Når vi kan have den der åbne dialog, så er det også dér, hvor vi begynder at finde ud af, hvordan en automationsløsning vil kunne komme til at se ud i fremtiden.”

Ønsker I også et MADE-projekt?

Sidder I som produktionsvirksomhed også med et ønske om at udvikle eller teste et koncept?

Eller er I teknologileverandør af løsninger, og ønsker at teste dem sammen med produktionsvirksomheder og en GTS?

I MADE skræddersyer vi løbende projekter, hvor både produktionsvirksomheder og leverandører kan få hjælp til at løse fælles udfordringer eller optimere produktionen gennem anvendelse af nye teknologier og metoder.

Kontakt chefkonsulent i MADE Sandrina Lohse-Larsen, hvis I vil høre mere om mulighederne.

Sandrina Lohse-Larsen

Chefkonsulent

Mobil:+45 3055 1472
Mail: slohselarsen@made.dk

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video