Uddannelsesblog

De spirende MADE FAST- forskere: Visuelle byggeklodser styrer fremtidens robotter

Alberto Sartori

MADE FAST-ph.d.

Organisation: Syddansk Universitet – SDU Robotics Forskningsområde: Agile produktionssystemer

I MADE’s uddannelsesblog deler skribenter erfaringer og holdninger til digital læring. Blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning og repræsenterer således ikke MADE’s standpunkter

Vi har hevet fem spirende MADE FAST-forskere ud af laboratoriet for at sætte deres projekter under luppen.

En af dem er ph.d.- studerende Alberto Sartori fra Syddansk Universitet, der arbejder med automatisering af robotter for The LEGO Group og KUKA. Målet er at minimere programmeringstiden for robotterne, der samler og adskiller tunge plaststøbeforme i produktionen.

[data-toogle=”tab”]

Glem snørklede sætninger med symboler, der gør dig rundtosset: I fremtiden skal de fleksible robotter programmeres via visuelle byggeklodser i et unikt interface, der gør indkøringen hurtigere. Det er Alberto Sartoris ambition at sige farvel til de skrevne koder, som kun eksperter former og omformer.

For at nå derhen anvender han data og digitale tvillinger – som er en kopi af den virkelige verden – for at digitalisere viden om produktionsopgaver i et såkaldt ’network of services’. Robotterne skal her kunne benytte og tilgå evner, som vi mennesker besidder, ved at vælge de kompetencer, der er brug for til en opgave. Eksempelvis kan viden om, hvordan en skruemaskine virker, indlejres ved ét tryk på skærmen.

Det her projekt kommer fremstillingsindustrien til gavn på mange måder: Programmerings-oplevelsen bliver f.eks. forenklet ved at anvende visuelle bokse i stedet for at skrive koder

Alberto Sartori, Ph.d.- studerende

Hvad går projektet ud på?

“LEGO’s demonstrator – der består af en arbejdscelle med to KUKA-robotter – er omdrejningspunktet i MADE FAST-projektet. Den bliver anvendt af operatører til at samle og adskille tunge sprøjteforme af plastik i forbindelse med vedligehold.”

”Holdet på SDU Robotics arbejder på en løsning, der simulerer, programmerer og kontrollerer robotsystemet via innovativt software – baseret på en digital tvilling af systemet og visuel programmering. Robotterne programmeres ved visuelt at arrangere en række bokse, hvor hver boks repræsenterer en evne, som f.eks. bevægelse eller at sensoraflæsning. I forskningen fokuserer jeg på, hvordan afbildningen af de her evner kan organiseres i et netværk.” Hvorfor er det vigtigt?

Hvorfor er det vigtigt?

“Fordi løsningen vil minimere den tid, det tager at programmere og integrere robotter med andre sensorer eller enheder. Da alle evner er præsenteret som bokse i et unikt interface, så bliver det nemmere at integrere forskellige komponenter.”

Hvad er din rolle i projektet?

“Jeg arbejder på at implementere en arkitektur, der tager højde for evner (Service Oriented Architecture, red.), der vil sætte turbo på programmeringen og delvist automatisere robotsystemer – begyndende med montageopgaver. Dermed er det muligt via simulering at teste komplekse montageopgaver med stor produktvariation.”

Bag om projektet

  • Del af den strategiske indsats ’Agile produktionssystemer’ i MADE FAST
  • Titel: Agile service-based programming of multi-robot systems
  • Periode: September 2020 til September 2023
  • Partnere i projektet: The LEGO Group, KUKA og SDU.

Hvor langt er projektet, og hvad er næste skridt?

”Jeg arbejder i øjeblikket med at formalisere definitionen på evner, der bliver anvendt i LEGO’s demonstrator. Det vil gøre det muligt at strukturere komplekse netværk, hvor de her evner indgår, så de kan blive anvendt af robotterne. Jeg samarbejder med KUKA for at lære, hvordan man kan styre robotterne på en fleksibel måde ved at integrere den samme software, som vi bruger i simuleringerne.

“Næste skridt er at definere og designe de nødvendige egenskaber til LEGO’s demonstrator. Efterfølgende skal løsningen kobles til det fysiske system og robottens evner testes.”

Her ses LEGO-demonstratoren, som projektet tager udgangspunkt i. Oven for ses den fysiske udgave og neden for den digitale model.

Hvad betyder det for dig at være med i MADE FAST?

”I MADE FAST bliver jeg inspireret af partnerne i projektet – og interaktionen mellem virksomhederne er en stor fordel for mig: Jeg får feedback fra eksperter på området, der har erfaring med at udvikle applikationer til den virkelige verden.”

”LEGO giver os casen at arbejde med og bidrager med værdifuld feedback på designet, mens KUKA deler ud af deres ekspertise inden for forskning og udvikling, hvor de viser de nyeste teknologier udviklet af forskere.”

Hvordan skal projektet hjælpe industrien?

”Det her projekt kommer fremstillingsindustrien til gavn på mange måder: Programmerings-oplevelsen bliver f.eks. forenklet ved at anvende visuelle bokse i stedet for at skrive koder.”

Relaterede blogindlæg

Uddannelsesblog
Uddannelsesblog
Uddannelsesblog
Uddannelsesblog
Uddannelsesblog
Uddannelsesblog