En elektrokemisk metode fra 90’erne kan gøre lokal, grøn ammoniakproduktion mulig – direkte på danske marker, hvor ammoniak bruges til gødning. I MADE Podcast fortæller startuppen NitroVolt om udviklingen af metoden og en professor og landmænd sætter det nye bud på grøn ammoniak under lup.
Kan også afspilles via
Lyt til MADE Podcasts
Hele verdens luftfartsindustri.
Det er cirka den samme mængde af CO2, produktionen af et enkelt kemikalie udleder: Ammoniak.
Produktionen af ammoniak kræver et stort tryk og høje temperaturer og derfor store mængder af gas, men startuppen Nitrovolt udvikler nu på en grøn produktionsmetode, der kan blive en gamechanger.
Med den nye produktionsenhed NitroBox kan de via en elektrokemisk reaktor producere flydende ammoniak i små mængder. Nok til at dække behovet for et mellemstort landbrug – helt uden naturgas, helt uden røg.
Konkurrencekraft med grønne rødder
Og innovationer som NitroBox er ikke kun vigtige for klimaet – de kan blive strategisk vigtige for dansk industri og landbrug. Evnen til at producere gødning uafhængigt af globale gassystemer og geopolitiske kriser kan give en afgørende konkurrencefordel.
Samtidig kan kemikaliet få en endnu større betydning i fremtiden.
Ammoniak er også på radaren som grønt brændstof for store tankskibe. I øjeblikket tester Mærsk ammoniak som drivmiddel til fremtidens CO₂-neutrale skibsfart ligesom Det Internationale Energiagentur vurderer, at ammoniak i 2050 kan udgøre op mod halvdelen af brændstoffet i sektoren.
Og selv om NitroVolts teknologi måske ikke kan levere ammoniak til supertankere foreløbig, kan decentral produktion af ammoniak blive et vigtigt supplement.
En japansk opskrift – genopdaget i Danmark
I MADE Podcast dykker vi ned i, hvorfor ammoniak er et livsnødvendigt kemikalie samt teknologien bag Nitrobox.
Her fortæller stifter af NitroVolt Suzanne Zamany Andersen, hvordan startuppen udsprang af et lidt kuriøst fund: en næsten glemt japansk artikel fra 1990’erne, som nærmest ingen havde citeret.
Suzanne Zamany Andersen opdagede den japanske metode, da hun deltog i en forskningsgruppe på DTU, og metoden viste sig at være overraskende effektiv. Den blev afsættet for både ny forskning og en ny virksomhed. I dag samarbejder NitroVolt med internationale topuniversiteter og deltager i startupprogrammet Future Manufacturers – der er et samarbejde mellem Industriens Fond, MADE og DI Produktion.
I MADE Podcast hører vi, hvordan NitroVolt vil gå fra en celle, der kan producere mikrogram af ammoniak til et system, der kan producere 100-200 kg. om dagen i 2027.
Men i første omgang skal NitroVolt have deres første demonstrationsmodel færdig til test i år i dansk landbrug.
NitroVolt
- Grundlagt i 2017 af Suzanne Zamany Andersen, CEO og Mattia Saccoio, CTO
- Dansk virksomhed med base i Søborg
- Bruger elektrokemisk teknologi døbt “Nitrolyzer” til med luft, vand og elektricitet til at producere ammoniak i en containerenhed døbt “NitroBox”.
- Baseret på forskning fra DTU og har bl.a. deltaget i startupprogrammet Future Manufacturers for at videreudvikle deres produktionsteknologi.
- Har sikret sig 11 Letters of Intent fra danske landmænd og senest modtaget funding på knap 12 mio. danske kroner fra landbrugsstyrelsen til at bygge deres første demonstrator.
Future Manufacturers
Future Manufacturers er et samarbejde mellem DI Produktion, MADE og Industriens Fond, hvor hardware startups får hjælp til at gå fra prototype til produktion.
Julie Lykke-Nedergaard
Digital kommunikationskonsulentMobil: +45 41 359 760
Mail: jlnedergaard@made.dk