Skal vi købe robotten? Maskinfabrik tog virtual reality til hjælp for at svare på det spørgsmål

Som ejer og direktør i Engskov Maskinfabrik stod Jes Gravesen over for noget af en udfordring, da en ordre på flere tusinde store emner landede på hans skrivebord.

For alt imens han gerne ville takke ja til ordren, stod han med en produktion, der allerede var presset på kapaciteten, og som han i forvejen havde svært ved at finde den rette arbejdskraft til.

Løsningen kunne være en robotcelle til at håndtere flere af de delprocesser, som ville være en del af produktionen af den store ordre.

Men for den klassiske maskinfabrik fra Ringsted åbnede det i første omgang kun flere spørgsmål, end det besvarede: Hvilke processer ville en robot kunne håndtere? Har vi kompetencerne og ressourcerne til at håndtere en industrirobot i vores produktion? Hvilken robot ville vi skulle vælge, og ville det overhovedet kunne betale sig?

– Vi vil gerne have flere robotter ind i virksomheden, men vi har manglet både viden og de rette kompetencer internt til at kunne vurdere, om det var den rigtige vej at gå. Vi vil ikke bruge 1 mio. kr. på en robot bare for at eksperimentere med det, forklarer Jes Gravesen.

Testede løsning i VR

Mange af uklarhederne om perspektiverne i en robotløsning kunne til gengæld blive ryddet af vejen ved at prøve at teste en hel robotløsning af i virtual reality. Det fik virksomheden hjælp til fra Teknologisk Institut i et MADE Demonstrationsprojekt.

– Vi brugte virtual reality til at gå ind og kigge på, hvad der ville være den rigtige løsning. Vi har set på, hvordan processerne kunne opbygges, hvilken robot det skulle være, hvor stor robotten skulle være og set helt ned i små detaljer, såsom hvordan fiksturer til emner skulle være opbygget. Alt det har vi kigget på, fortæller Lars Knudsen, faglig leder hos Teknologisk Institut, og peger på en af de andre meget håndgribelige fordele ved at teste sin løsning af virtuelt i et computerprogram:

– Man bliver ikke slået ned af robotten. Selvom man står midt inde i robotten og kigger på processen derfra, så er det omkostningsfrit. Det er det ikke i det virkelige liv.

FAKTA

Engskov Maskinfabrik

  • Engskov Maskinfabrik er stiftet i 1960 og er som underleverandør til industrien specialiseret i at fremstille store og komplicerede emner i metal.
  • Virksomheden har hovedkontor og produktion i Ringsted samt et datterselskab i Polen.
  • Jes Gravesen er direktør og ejer af Engskov Maskinfabrik.
På MADE Open Lab om automation i slutningen af august fortalte Lars Knudsen fra Teknologisk Institut, sammen med Engskov Maskinfabrik, om erfaringerne med at bruge virtual reality til den specifikke robotopgave hos Engskov.

Flere delprocesser i samme celle

Kravene til robotcellen var, at den skulle kunne håndtere store metalemner og en række forskellige delprocesser – fra svejsning over boring til popnitning. Især sidstnævnte viste sig væsentligt sværere end forventet.

Ikke desto mindre gav de forskellige test og forsøg i det virtuelle rum en sikkerhed for, at det faktisk kunne betale sig at investere i den rigtige, fysiske robotcelle, fordi den ville kunne håndtere de nødvendige processer på en tilfredsstillende måde.

– Vi vil også blive i stand til at levere en mere ensartet kvalitet, dokumentere kvaliteten bedre og ville skulle lave færre destruktive test, påpeger Jes Gravesen som nogle af de andre fordele ved en robotløsning, som hele forløbet har åbenbaret.

Virksomheden står nu på tærsklen til at gå videre med projektet og tage det sidste, afgørende skridt: Købe robotten og få den op og køre i virkeligheden.

– Projektet har været en stor øjenåbner for os. Vi vil videre af den her vej og blive klogere på automation, så vi er klædt på til næste automationsprojekt, vi skal have ind i huset. For det her bliver ikke det sidste, fastslår Jes Gravesen.

Jes Gravesen er direktør og ejer af Engskov Maskinfabrik.

Vi vil gerne have flere robotter ind i virksomheden, men vi har manglet både viden og de rette kompetencer internt til at kunne vurdere, om det var den rigtige vej at gå. Vi vil ikke bruge 1 mio. kr. på en robot bare for at eksperimentere med det

Jes Gravesen, direktør og ejer, Engskov Maskinfabrik

MADE Demonstrationsprojekt er muliggjort ved finansiering fra Industriens Fond

.

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video