På vej mod renere løsning: SMV har halveret behovet for smøremiddel

AH Metal Solutions vil fremstille metalkomponenter helt uden brug af smøremiddel. Erfaringer fra et MADE Materiale Demonstrationsprojekt viser, at SMV’en fra Allerød er godt på vej mod en forsimplet og mere miljøvenlig produktion.

Det skal være slut med at bruge syntetiske olier som smøring i produktionen.

AH Metal Solutions, der udvikler metalkomponenter til alt fra medicinsk udstyr, bil- og elektronikbranchen, vil helt fjerne behovet for smørelse.

I et MADE Materiale Demonstrationsprojekt med Teknologisk Institut og FORCE Technology undersøgte SMV’en fra Allerød, hvordan det kunne lade sig gøre.

Det skete med udgangspunkt i produktionen af skærme til såkaldte MEMS-mikrofoner (MEMS: MicroElectroMechanical Systems), hvor smøremiddel er nødvendigt, når emnerne trækkes ud af et plademateriale i rustfrit stål. Smøremidlet er afgørende for at processen kører, men samtidig bruger virksomheden tid på at rense emnerne.

I MADE Demonstrationsprojektet blev der eksperimentet med tynde belægninger, som blev påført stanseværktøjet for at reducere behovet for smøring.

Skematisk MEMS-skærm (t.v.) og de fysiske emner (t.h.).
Elektron mikroskopibilledet til venstre viser indlejringer af smøremiddel i et emne fra en den oprindelige proces. Billedet til højre er en forstørrelse af indlejringen og illustrerer udfordringen med rengøring af emner før de skal overfladebehandles. Områder med indlejringer medfører en dårlig kvalitet af den efterfølgende overfladebelægning.

Foruden en stor tids – og omkostningsmæssig besparelse ville en smøringsfri løsning også medføre en miljømæssig gevinst, da de gængse smøremidler, der anvendes i industrien, er syntetiske olier, med en negativ miljømæssig effekt.

Teknologisk Institut og FORCE Technology testede tre forskellige belægninger i AH Metal Solutions’ produktion, og én af dem klarede det udfordrende miljø og viste sig meget lovende:

”Det var overraskende nok ikke den hårdeste belægning, der klarede sig bedst, men faktisk den med lavest friktion. Test hos AH Metal Solutions viste, at med denne belægning på værktøjet var det muligt at fremstille 50.000 emner med brug af halvdelen af det smøremiddel, der normalt anvendes,” siger Kristian Rechendorff, projektleder og seniorkonsulent på Teknologisk Institut.

Et stort skridt i den rigtige retning

Resultatet vækker begejstring hos SMV’en, da de testede emner også opfylder de ønskede kvalitetskrav vedr. værktøjslevetid og -vedligehold. ”Det er stort skridt i retningen af vores endelige mål om at fjerne smøremiddel fra produktionen af MEMS-skærme og dermed kunne levere rene emner direkte fra vores produktion til vores underleverandører, der overfladebehandler emnerne,” siger udviklingsingeniør hos AH Metal Solutions, Rune J. Christensen.

For at nå helt i mål i forhold til en smøre-reduceret produktion kræver det yderligere forsøg med større serier og tests helt uden smøring. ”Hvis produktionen kan køre uden smøring, vil det medføre betydelige besparelser på både smøring og rengøring af emner. Desuden vil belægningsteknologien, med stor sandsynlighed, kunne overføres til andre emner i AH Metal Solutions’ produktion, hvor renhed er en udfordring, så potentialet er stort,” konkluderer Rune J. Christensen.

Om AH Metal Solutions

AH Metal Solutions er en dansk produktionsvirksomhed grundlagt i 1975 og med base i Allerød. Gennem de seneste 10 år har virksomheden satset intensivt på viden og innovationsdreven udvikling af præcisionsværktøjer til fremstilling/formgivning af metalkomponenter til alt fra medicinsk udstyr, bil- og elektronikbranchen.

AH Metal Solutions producerer årligt omkring 2 milliarder emner.

MADE Demonstrationsprojekt

Produktionsklyngen MADE – Manufacturing Academy of Denmark tilbyder demonstrationsprojekter:

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kroner i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.

Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter både inden for materiale og produktion.

MADE Demonstrationsprojekter er støttet af Industriens Fond.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel