Nordens største metal 3D-printer blev indviet: ’Nu kan vi printe emner op til 1 ton’

Solen skinnede, champagnepropperne sprang og overalt på Lindø Industripark vejrede Dannebrog, da FORCE Technology ved MADE Open Lab indviede deres nye store 3D-printer foran knap 150 deltagere, der fik set, hvilke nye muligheder de innovative faciliteter giver danske produktionsvirksomheder.

Det handler om størrelse.

Og i et lille land som Danmark vækker det begejstring, at vi nu har nordens største metal 3D-printer. Engang blev der lettet på hatten, når emner på størrelse med en kaffekop kunne fremstilles via AM – men nu er teknologien modnet, og ja – vokset:

”Vi er stolte af at åbne faciliteten i dag, efter vi har arbejdet på det i tre år. Med nordens største 3D-metalprinter er det nu muligt at printe emner op til 1 ton,” sagde adm. direktør Øjvind Andersen Clement, FORCE Technology, inden han klippede den røde snor over.

Det skete i forbindelse med MADE Open Lab om ’3D-print til agilt industrielt brug i stor skala’, hvor FORCE Technology indviede deres nye faciliteter under stor bevågenhed fra både lokale indbyggere og medier.

Det største tilløbsstykke var den nye Multiprocess Large Scale 3D-printer, som kan printe emner op til tre gange én meter. 3D-printeren har kostet i omegnen af seks millioner kroner plus en masse forarbejde fra FORCE’s stab, der næsten ikke kunne få armene ned:

”Det har været helt fantastisk at indvie denne nye facilitet. Det er noget, jeg har ventet på i en del år, så det er en stor forløsning. Det er en stor festdag for os,” sagde Peter Tommy Nielsen, der leder FORCE Technologys 3D-print afdeling.

Om den nye 3D-printer

  • Navn: L3DP – Multiprocess Large Scale 3D-printer
  • Størrelsen: 8x7x4 meter med en KUKA-robot, der kører på seks meter skinner
  • Pris: Omkring seks millioner kr.
  • Funktion: Kan printe emner op til tre gange én meter og op til 1 ton
  • Materialer: Printeren håndterer både pulver og trådmaterialer
  • Svejsning: Det er over 1.500 grader varmt, der hvor maskinen svejser.

Kilde: FORCE Technology

Oplægsholdere

Ved MADE Open Lab 3D-print til agilt industrielt brug i stor skala

  • Associate Professor, PhD Giuliano Bissacco, DTU
  • Adm. direktør Lasse Staal, Addifab
  • Senior Director, Business Transformation Jan Johansson, Terma A/S
  • Afdelingsleder Peter Tommy Nielsen, FORCE Technology.

Udstillere på MADE Open Lab

  • Alexiou & Tryde
  • Damvig A/S
  • Voxen Technology
  • 3D Printhuset
  • Teknologisk Institut
  • Addifab ApS
  • FORCE Technology.

Den nye maskine vil gavne danske produktionsvirksomheder, da de får adgang til en stor maskine midt i Danmark

Peter Tommy Nielsen, leder af FORCE Technologys 3D-printafdeling

En del af den grønne omstilling

Nu bliver det meget billigere og nemmere at reparere og genbruge eksisterende komponenter – og ikke mindst at skabe nye komponenter:

”Man kan bygge et emne op fra bunden – og med den her teknologi, så kan man bl.a. spare en masse materiale: Eksempelvis startede man tidligere med et råemne på 220 kg., og så fræsede man materialet væk, så det vejede 8 kg. Nu kan man printe den del sådan, at der er brugt for bare 9 kg. materiale. Det har et stort potentiale både økonomisk, da materialet er dyrt, men også fra en grøn betragtning,” forklarer Øjvind Andersen Clement.

Formand for uddannelses- og forskningsudvalget i Folketinget Bjørn Brandenborg var også på talerstolen, hvor han roste det nye center – og tiltaget med at indtænke cirkulær økonomi:

”Det er et fremragende eksempel på, at forskning skal ud i det virkelige liv. Det skal fastholde, at industrien i Danmark er med helt fremme. Testfaciliteterne på Lindø understøtter den grønne omstilling,” sagde han blandt andet fra talerstolen.

Tilgængelig for alle

Danske virksomheder kan nu få adgang til at bruge printeren og teste nye løsninger, og der er allerede mange projektansøgninger i indbakken, lød det fra Peter Tommy Nielsen.

”Den nye maskine vil gavne danske produktionsvirksomheder, da de får adgang til en stor maskine midt i Danmark. Det er noget, man normalt skulle rejse langt efter, f.eks. til Tyskland eller Norge. Størrelsen er også særlig, da det ikke er tilgængeligt andre steder – og slet ikke med alle de procesmuligheder, som vi har her,” forklarer han.

FORCE har haft fokus på at finde en løsning, hvor man kan printe billigt og hurtigt, da omkostningerne i deres erfaring er afgørende for, om virksomhederne vælger at 3D-printe. Interesserede virksomheder kan desuden få hjælp af specialister til at oprette en god business case.

Peter Tommy Nielsen, leder af FORCE Technologys 3D-printafdeling, introducerede deltagerne ved MADE Open Lab til den nye store metal 3D-printer på Lindø.

Indsigt i nye AM-muligheder

Eftermiddagens Open Lab bød også på oplæg fra faglige eksperter og virksomheder. Terma, der har haft operationelt udstyr på Lindø fra 2019 og som er danmarks største forsvarsvirksomhed, gav f.eks. deltagerne indblik i, hvordan de anvender AM-teknologier.

Med AM fremstiller Terma komplekse emner, som f.eks. en kompressor i brændkammerat på et fly. Via den nye produktionsproces med AM-emner til Boing 787-fly, skar virksomheden 75 procent af tiden og omkostningerne ned.

Der er dog udfordringer ved at 3D-printe eller anvende Laser Cladding i luftfartsindustrien, da der stilles store krav til materialeegenskaberne, herunder f.eks. aerodynamikken. Problemet er, at materialerne skal være identiske i emnet alle steder for at leve op til kravene, og her kan det være svært at verificere, at alt er ens.

Fra 1 ton til 50 gram

Mens den nye metal 3D-printer på Lindø kan fremstille store emner, så præsenterede Addifab, hvordan deres unikke Freeform Injection Molding kan fremstille emner på helt ned til 50 gram. Her fik deltagerne altså en helt anden vinkel på 3D-print i industrielt setup.

Addifab bevæger sig i spændingsfeltet mellem 3D-print og plastsprøjtning – men har et helt nyt paradigme for, hvordan en produktion skal se ud. De arbejder for at forbedre produktionsprocessen for alt – lige fra medicinudstyr til luftfart-komponenter, og det sker via deres særlige 3D-print-proces, der er sammenlignelig med dem, der er fremstillet ved almindelig sprøjtestøbning.

Addifab demonstrerede på dagen, hvordan de arbejder med printermateriale, der er meget termisk stabilt, og opløseligt. Det er en fordel at arbejde med et opløseligt sprøjtestøbeværktøj, fordi det gør det muligt at fjerne alle design-begrænsninger – og det åbner op for at anvende nye materialer. Dem fik deltagerne ved Open Lab både set og rørt ved.

Samarbejde er nøglen

Med indvielsen af de nye faciliteter dækker FORCE Technology og Teknologisk Institut, der begge er GTS-institutter i MADE, nu tilsammen hele bredden af 3D-print og AM-teknologier i hhv. stor og lille skala.  

Og vejen from mod indvielsen er blevet banet af et tæt samarbejde mellem virksomheder og GTS-eksperter:

”MADE er en meget væsentlig samarbejdspartner i relation til avanceret produktion i Danmark mellem industrien og forskningskompetencer. Det været afgørende for FORCE at anvende samarbejdet i MADE, hvor vi har fået vigtig input – både i forhold til kravspecifikationer til udstyret og væsentlig sparring fra industrien i forhold til, hvad 3D-printeren skal kunne arbejde med,” forklarer Øjvind Andersen Clement.

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video