Fleksibel automation vækster: ”Om 12 år bliver der solgt flere cobots end robotter”

Deltagerne ved MADE’s Open Lab i Odense fik set, rørt og mærket cobots og delt viden om nye muligheder for fleksibel automation. Deltagerne fik oplevet de nyeste trends inden for kollaborative robotter – cobots.

De har sugekopper, hjul og laserskarpe øjne. Og så kan de løse mange forskellige opgaver.

Ved MADE’s Open Lab på Teknologisk Institut fik deltagerne oplevet de nyeste trends inden for kollaborative robotter – cobots. De nye muligheder for fleksibel automation er i den grad ved at ændre arbejdspladsen:

Hvis udviklingen fortsætter, så bliver der om 12 år solgt flere cobots end robotter.

Søren Peter Johansen, faglig leder på Teknologisk Institut

De udstillede

  • Beckhoff Automation ApS
  • EffiMat Storage Technology A/S
  • Enabled Robotics
  • Mobile Industrial Robots A/S
  • Nord Modules A/S
  • Omron Automation
  • Technicon ApS
  • Universal Robots A/S
  • 4TECH Robotics Aps

”Det ser fantastisk ud, når vi ser på udviklingen med cobots i Danmark sammenlignet med andre lande. Cobots udgør 3 procent af produktionen på verdensplan, men er i stor vækst. Hvis udviklingen fortsætter, så bliver der om 12 år solgt flere cobots end robotter,” sagde Søren Peter Johansen, faglig leder på Teknologisk Institut, der gav oplæg om udfordringer, behov og sikkerhed. Han gav deltagerne indblik i, hvilke udfordringer og behov fleksible kollaborative robotteknologier adresserer, samt hvilke sikkerhedsaspekter, der skal tages højde for. Desuden præsenterede han forskellige typer af samarbejde mellem menneske og maskine, og hvordan graderne af interaktion stiller sikkerhedskrav.

Oplægsholdere

  • COO, Jens-Ole Rosenlund, Juliana Drivhuse
  • Technology Contributor, Sigurd Lazic Villumsen, Velux
  • Professor, Christian Schlette, Syddansk Universitet
  • Søren Peter Johansen, faglig leder på Teknologisk Institut

Eksperten fra Teknologisk Institut kom også med et par gode råd til virksomheder, der er i tvivl om, hvordan de kan bruge cobots: Delagtiggør medarbejderne og træn dem i brugen af cobots, prøv forskellige løsninger af og del jeres erfaringer i f.eks. ERFA-grupper. Som virksomhed kan det derudover være en gevinst at spotte ildsjælene, der vil gå forrest, vurderede Søren Peter Johansen.

Vil du vide mere om cobots og høre om deres oprindelse og aktuelle trends? Så klik her og lyt til første afsnit i MADE’s nye podcast-serie, hvor stifteren af Universal Robots, Esben Østergaard, bl.a. deler ud af sin viden.

Søren Peter Johansen, faglig leder på Teknologisk Institut, giver her indsigt i, hvordan der er forskellige former for interaktion mellem cobots på arbejdspladser, og hvad det betyder for sikkerhedskravene.

Bedre kundeoplevelse takket være robotter

Juliana Drivhuse fortalte, hvordan de fik bugt med deres kvalitetsudfordringer ved at introducere to fleksible robotter i produktionen.

”Over 50 procent af vores reklamationer kom fra manglende eller forkerte fittingsdele, og det kunne være uoverskueligt for slutbrugerne at modtage delene i plastikposer,” forklarede Jens-Ole Rosenlund, Julianas COO.

SMV’en fra Odense, der fremstiller kvalitetsdrivhuse, ønskede at give kunderne en anden oplevelse og samtidig minimere fejl. Derfor implementerede de to robotter: Den ene plukker fra lagerreolen, og den anden håndterer kassen.

”Ud fra vores stikprøver er kundeoplevelsen blevet markant forbedret. Vi har også fået en lang række andre fordele: Mange af de lidt kedelige opgaver er blevet minimeret – vi fodrer bare robotten, så vores medarbejdere kan foretage sig andre mere spændende opgaver,” lød det fra en stolt Jens-Ole Rosenlund, der tilføjede:

”Vi fik øget produktiviteten: Det er en halv person, der skal passe maskinerne, hvor det før var tre-fire medarbejdere, der tog sig af at plukke og pakke. Derudover sparer vi også mange penge på at have minimeret reklamationer betragteligt. Det har været en øjenåbner for os at komme i gang med robotter, og vores drøm har vist sig at kunne gå i opfyldelse.”

Juliana Drivhuse vurderer, at tilbagebetalingstiden på automationsløsningen ser god ud og er på bare få år, da virksomheden håndterer ca. 50.000 kasser om året.

Der er potentiale for også at introducere cobots i fabrikken, der ikke står bag hegn, og det taler fint ind i den tendens, som Teknologisk Institut fremhæver:

”Vi har fortsat mange trælse opgaver i pakkeriet, så der er fortsat et stort potentiale for os,” lød det afslutningsvis fra Julianas COO, der vil følge udviklingen inden for cobots tæt.

Nyeste tendenser blev illustreret

Foruden de faglige oplæg, var der ved MADE Open Lab mulighed for at besøge mange stande, hvor virksomheder demonstrerede, hvordan cobots ændrer arbejdspladsen.

En lang række MADE-medlemmer viste nye muligheder for fleksibel automation:

Omron Automation demonstrerede bl.a. selvkørende robotter, som VOLA har fået indført på fabriksgulvet som nogle af de første i verden.

Nord Modules A/S fremviste topmoduler, der fungerer som schweizerkniv for mobile robotter, således at de kan tilpasses efter produktionsbehov. De fleksible moduler kan f.eks. sørge for, at hele paller kan transporteres rundt.

Enabled Robotics illustrerede en vision baseret picking-teknologi, der mindsker fejlplukninger, ved at tage billeder af emnerne, inden de bliver behandlet af en cobot med en særlig gribearm. Så kan selv et emne, der sidder skævt eller står skråt blive plukket korrekt og effektivt.

Universal Robots A/S, verdens største producent af cobots, præsenterede deres nye UR16e cobot, der kan håndtere emner på op til 15 kg og med en præcision på 0,05 mm. for setuppet.

Læs mere

MADE Podcast: Historien bag din nye robotkollega

Selvkørende robotter i VOLAs nye fabrik: ”Det findes ikke noget andet sted i verden”

Din forlængede arm: Cobots ændrer arbejdspladsen

Sådan gavner robotter Novo Nordisk

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video