”Det var nemmere end forventet”: Newtec har fået 3D-print ind under huden via et MADE Demonstrationsprojekt

Den danske maskinproducent Newtec har i et MADE Demonstrationsprojekt sammen med Teknologisk Institut testet metal 3D-print af på to spændende applikationer: en dyse i rustfrit stål og en sorteringsrulle i titanium. For Newtec var erfaringerne fra projektet overraskende – det viste sig nemlig, at metal 3D-print både er billigere og længere fremme, end man havde forventet. Erfaringerne har da også allerede vist sig brugbare i andre dele af Newtec.

Den danske virksomhed Newtec i Odense producerer veje-, pakke- og sorteringsmaskiner til især frugt- og grøntsagsindustrien. Newtec indgik i et MADE demonstrationsprojektet, for at få ny viden om 3D-print.

”Vi valgte at søge et MADE Demonstrationsprojekt, da det gav os muligheden for at arbejde med metal 3D-print for første gang,” fortæller Bjarke Jensen, som er Research Scientist hos Newtec.

Til 3D-print af metalemnerne samt rådgivning og sparring omkring udviklingen fik Newtec hjælp fra Center for Industriel 3D-print på Teknologisk Institut.

”Teknologisk Institut har hjulpet Newtec med at 3D-printe i metal, og de har fået ekstra viden omkring teknologien – f.eks. hvad den kan, og hvordan man designer til den, men også hvordan efterbehandlingen ser ud, og hvordan kvaliteten er,” fortæller Sigurd Vigen Pedersen, konsulent på Teknologisk Institut og Newtecs kontaktperson i MADE demonstrationsprojektet.

Om Newtec

  • Newtec er en dansk maskinproducent, der producerer veje-, pakke- og sorteringsmaskiner til især frugt- og grøntsagsindustrien
  • Virksomheden blev grundlagt i 1976, har base i Odense, og er repræsenteret i over 40 lande verden over
  • SMV’en er en del af forksnings- og innovationsplatformen MADE FAST, hvor de er med til at udforme nye, agile produktionssystemer.
Newtec i Odense har fået ny viden om 3D-print i et MADE Demonstrationsprojekt.

MADE Demonstrationsprojekt

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kr. i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.

Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter.

Ved at blive koblet op sammen med Teknologisk Institut, FORCE Technology eller Alexandra Instituttet får man adgang til de teknologier, den viden og de kompetencer, som er nødvendige i forhold til at løse den konkrete udfordring i virksomheden.

To fluer med et smæk

MADE demonstrationsprojektet har givet os værdifuld indsigt i metal 3D-print og dets muligheder

Bjarke Jensen, Research Scientist hos Newtec

Der var to applikationer, som Newtec ville afdække i MADE demonstrationsprojektet. Den første applikation var en dyse, og ifølge Bjarke Jensen var det helt oplagt at fremstille dysen med 3D-print grundet dens koniske form.

”Projektet, hvor dysen skal bruges, er et udviklingsprojekt, og der er stadig noget vej endnu, før vi har et reelt produkt. Men MADE demonstrationsprojektet har givet os værdifuld indsigt i metal 3D-print og dets muligheder,” siger Bjarke Jensen.

Den anden applikation var en stor sorteringsrulle med riller, og her var fokus på test af materialer. Selve rullen var ikke nødvendigvis den mest oplagte at lave med 3D-print, da emnet var stort, men med en beskeden investering fik Newtec mulighed for at teste titanium som materiale til en vigtig komponent på en af på deres maskiner. Her blev 3D-print således anvendt som et prototypeværktøj, og det gav indblik i mulighederne for brug af titanium samt hvilke overfladebehandlinger emnet kan få for at blive mere modstandsdygtigt i produktionen.

”I projektet med rullen har vi fået mulighed for at teste et nyt materiale, som på anden vis ville have krævet en stor investering. Om det udmønter sig i noget konkret, er for tidligt at sige, men vores tests gav lovende resultater,” lyder det fra Bjarke Jensen.

3D-print er billigere – og længere fremme – end forventet

En af de helt store erfaringer, som Newtec tager med sig fra projektet, er, at metal 3D-print er længere fremme, end de havde regnet med.

”Vi blev overraskede over, at teknologien allerede er så langt fremme, som den er. Ydermere var det nemmere end forventet, men også billigere end forventet. Vi havde ikke regnet med, at den 3D-printede dyse ville være billigere end en tilsvarende stump lavet på traditionel vis,” siger Bjarke Jensen.

Med 3D-print er dyserne blevet væsentligt billigere, end hvis Newtec skulle designe og producere den optimerede dyse på konventionel vis. Hvor der før var fem parter, som skulle samles, er der nu kun én optimeret part, som har fået tilføjet køleribber og et bedre luftflow – det resulterer i en betydelig tidsbesparelse i montagen. 3D-print har dermed været en essentiel teknologi i dette projekt, som har resulteret i gode, praksisnære og anvendelige resultater.

”Det har været værdifuldt at have en tæt dialog med Newtec i design- og optimeringsprocessen. På den måde har vi kunnet udnytte mulighederne med 3D-print til fulde, men også sørge for, at emnet er så simpelt som muligt at fremstille – dvs. med minimal efterbearbejdning,” siger Sigurd Vigen Pedersen.

Positive erfaringer til fremtiden

Newtec arbejder nu videre med dysen, og sorteringsrullen kræver nogle flere tests.

”Dysen opfylder det formål, den skal lige nu, og projektet har vist, at metal 3D-print er en brugbar teknologi – også omkostningsmæssigt. Især hvis man laver nogle lidt obskure former. Ved rullen er der stadig lidt arbejde forude, men de forskellige coatings ser superinteressante ud, og det samme gør materialet,”, fortæller Bjarke Jensen.

Newtec vil på baggrund af resultaterne i MADE demonstrationsprojektet se på, om de med 3D-print kan udvikle lettere komponenter til virksomhedens kameraer, der sidder på sorteringsmaskinerne.

Erfaring mindsker barriererne

MADE demonstrationsprojektet har givet Newtec et indblik i mulighederne med metal 3D-print, og allerede nu kan virksomheden se andre projekter og emner, som kan drage nytte af teknologien.

”I sidste ende handler det for os om at tilføre merværdi til vores kunders produktion og levere den bedste kvalitet med omkostningseffektive maskiner og løsninger, der bliver ved med at fungere mange år frem. Med eget laboratorie sikrer vi, at selv de mindste komponenter er kvalitetssikret og fødevaregodkendt i forhold til eksempelvis materiale og overfladebehandling,” uddyber Bjarke Jensen.

”Som en følgevirkning af resultaterne i MADE Demonstrationsprojektet har vi netop drøftet muligheden for at gå videre med metal 3D-print i en helt anden sammenhæng, hvor vi skal have en vægtbesparelse på nogle dele i vores kameraer, som vi selv udvikler og producerer til vores optiske sorteremaskiner. Desuden snakkede jeg for nylig med en af vores andre konstruktører, som overvejede metal 3D-print til en lille komponent, fordi den er så bøvlet at fremstille på konventionel vis. Så det, at vi har fået de her ting under huden, gør at aktiveringsbarrieren er blevet betydeligt mindsket for os,” slutter Bjarke Jensen.

Om projektet

  • Titel: ’Metal 3D-printede komponenter til næste generations pakke- og sorteringsmaskiner’
  • Projektet løb fra: 22. september 2020 – 30. april 2021
  • Projektparter: Teknologisk Institut og Newtec.

Virksomheder i MADE der arbejder med 3D-print

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel