Dansk SMV vil 3D-printe nye værktøjer af nedslidte produkter

Den danske SMV Thürmer Tools blev af EU-initiativet C-Voucher udvalgt til at have et vindende projektforslag, der går ud på at udvikle en cirkulær tilgang til metal 3D-printet værktøj. Udtjent værktøj skal omdannes til metalpulver, som så kan blive til nye emner. Dermed sluttes ringen og forsyningskæden bliver bæredygtig.

Nedslidte værktøjer bliver til nye.

”Vi er nødt til at prøve alt muligt skørt af, som kan virke umuligt. For to år siden grinte folk af os, når vi sagde, at vi havde en idé om at skabe bæredygtig, global produktion. Nu kan vi se, at det er fremtiden.”

Sådan forklarer Erick Thürmer, der er CEO i den danske SMV Thürmer Tools A/S, om deres idé, som EU-initiativet C-Voucher udråbte som en af de seks vindere blandt mere end 90 virksomheder, der havde indsendt projektforslag til ansøgningsrunden i marts 2020.

MADE-medlemmet er specialiseret i at fremstille værktøj og gevind og har ambitioner om at lukke hullet i forsyningskæden, så næsten intet materiale går til spilde i produktionen af professionelle produkter. Helt konkret vil Thürmer Tools omdanne udtjente værktøjer til metalpulver, som så anvendes som materiale i en metal 3D-printer. Dermed bliver ’gammelt’ pulver til nye produkter – til gavn for både industri og samfund.

Bag om Thürmer Tools

  • Grundlagt i 1898
  • Fremstiller værktøj og er specialiseret i gevind
  • Familieejet virksomhed med ni medarbejdere
  • Medlem i MADE siden 2015
  • Placeret i Gilleleje

Projektet C- VoUCHER

  • C-VoUCHER er støttet af EU’s Horizon 2020 program, Grant Agreement no. 777773
  • C-VoUCHER er et akronym for Circularize ValUe CHains across European Regional Innovation Strategies.
  • Fokus er på SMV’er i Europa og på at få dem til at udvikle forsyningskæder baseret på cirkulær økonomi.
  • MADE er en af de danske projektpartnere sammen med Vejle Kommune, Green Ship of the Future, Lifestyle & Design Cluster.
  • Derudover bidrager ARLA, DTU og FORCE Technology via MADE

“Mit hjerte banker for det her projekt, og vi stræber efter at have en cirkulær økonomi i alle aspekter. Vores målsætning er at producere, bruge og genbruge. Derfor var det en stor gave at blive udnævnt C-Voucher og modtage støtte til at gå videre med et projekt, som normalt ville være lidt uden for vores område,” fortæller en tydeligt begejstret direktør.

Sidste år importerede Thürmer Tools 17 ton værktøj, der bliver smidt ud af forbrugerne efter brug. Det er dette brugsmønster, de ønsker at ændre, så størstedelen af materialet kan genanvendes.

”Hvis vi kan være med til at ændre brugsmønsteret, så vi kan få det bruge værktøj retur og genanvende dele af det, så vil det være et kæmpe skridt i den rigtige retning,” siger Ingeborg Rosenvinge, Head of R&D i Thürmer Tools.

Erick Thürmer, CEO i Thürmer Tools.

Vi vil gerne inspirere andre til at gøre noget tilsvarende – og ligesom os, prøve noget som ikke er gjort eller set før. Vi er nødt til at opfinde produkter, der kan blive eksporteret. Vi er i en recession, som vil vare i meget lang tid.

Erick Thürmer, CEO i Thürmer Tools

Internationalt samarbejde

MADE er partner i C-Voucher og har bl.a. med DTU og FORCE Technology som bidragsydere været ansvarlig for at definere og strukturere, hvilke udfordringer C-Voucher initiativet kan hjælpe med at løse. Desuden repræsenterer MADE produktionssektoren med særligt henblik på at præsentere og fremme problemstillinger, muligheder og løsninger, relateret til cirkulær økonomi inden for produktionsområdet.

“Vi fik kendskab til C-Voucher via MADE. Vi havde gennem længere tid været på udkig efter bæredygtige produktionsløsninger – og det var noget, der førhen var umuligt. Nu er der nye muligheder for implementering ude i horisonten,” siger Adam Kazmierczak, Head of Technology i Thürmer Tools.

Adam Kazmierczak, Head of Technology i Thürmer Tools.

Hvad får vinderne?

  • Ved pitch-konkurrencen i marts 2020 deltog 13 SMV’er. Her blev seks udvalgt som vindere og iblandt dem var to danske virksomheder: Thürmer Tools og REXCON.
  • Hver vindervirksomhed begynder nu et ni måneders Circularity-forløb med en Designer-in-Residens, Business mentor support samt en voucher til teknologikøb.

Et vigtigt pejlemærke for fremtidens produktion

”Når MADE deltager i EU-projekter, får MADE-medlemmer en let adgang til at høre, hvordan de også kan deltage i internationale projekter. Når Thürmer Tools via C-Voucher får ekstra support til at teste og indføre en cirkulær og økonomisk bæredygtig proces, kan det også gavne og inspirere andre i industrien,” siger Merete Nørby, international chefkonsulent i MADE.

En del af projektets målsætning har fra start været at fremme lokal, bæredygtig produktion – og det er der en øget opmærksom på nu, hvor pandemien har ændret hverdagen, vurderer direktøren i Thürmer Tools:

”Vi vil gerne inspirere andre til at gøre noget tilsvarende – og ligesom os, prøve noget som ikke er gjort eller set før. Vi er nødt til at opfinde produkter, der kan blive eksporteret. Vi er i en recession, som vil vare i meget lang tid. 3D-print kan være med til at genstarte og booste dansk eksport. Op mod 65 procent af alt, hvad der anvendes i den private sektor og industri, er produceret i Kina. Det handler om at fremme fleksibiliteten og sikre overlevelse for virksomheder ved at få produktionen tilbage til Danmark,” siger Erick Thürmer.

Netop derfor betyder støtten fra C-Voucher meget for virksomheden fra Gilleleje, der i første omgang ikke regner med, at projektet vil genere en masse profit, men i stedet være et vigtigt pejlemærke for fremtidens produktion.

Netop derfor betyder støtten fra C-Voucher meget for virksomheden fra Gilleleje, der i første omgang ikke regner med, at projektet vil genere en masse profit, men i stedet være et vigtigt pejlemærke for fremtidens produktion.

Når tilstandene har normaliseret sig, så er næste skridt for Thürmer Tools er at sikre, at kvaliteten på de genbrugte værktøjer er i orden. Indtil da vil virksomheden koncentrere sig om at få styr på al papirarbejde og gøre klar til at teste løsningen inden implementering.

Den danske SMV arbejder videre med projektet de næste otte måneder og samarbejder med europæiske virksomheder, men som de fleste andre i industrien er Thürmer Tools ramt af begrænsninger pga. COVID-19. Derfor kan det være, at projektet udskydes lidt, da en mulig underleverandør f.eks. fortsat arbejder hjemmefra, og samtidig er grænserne lukkede.

Gennem et MADE Demonstrationsprojekt har Thürmer Tools arbejdet med flowsimulering af kølekanaler i deres skærende værktøjer. Se filmen, hvor de fortæller om deres resultater.

Vil du også have international sparring?

MADE annoncerer løbende internationale projektmuligheder for danske virksomheder.

”Hvis du som enten større eller mindre virksomhed selv har en udfordring, som du gerne vil løse i samarbejde med internationale partnere og/eller finde EU støtte til at løse, er du altid velkommen til at kontakte MADE. Selv om du ikke har en konkret udfordring, men måske snarere en generel interesse i EU-samarbejde, kan du også tage en snak med os og komme med på listen over EU-interesserede,” siger Merete Nørby, international chefkonsulent i MADE.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel