100 nye virksomheder er kommet i gang med 3D-print i metal: Vejen er banet for et industrielt gennembrud

AM-teknologien skal være indprentet i SMV’ers bevidsthed, når de overvejer at købe en ny fræser eller drejebænk. Det er ideen bag AM-LINE 4.0, der er sat i verden for at udbrede kendskabet til teknologien over fire år. I 2019 var initiativet - som Teknologisk Institut er projektleder for - med til at hjælpe 100 nye virksomheder, og de industrielle parter i AM-LINE melder også om stor tilfredshed her halvvejs i projektets levetid.

De færreste danske produktionsvirksomheder anvender Additive Manufacturing (AM) eller 3D-printteknologien og kender gevinsterne ved fremstillingsmetoden.

”Kun få procent bruger det for alvor – og vi oplever at mange ikke tager sig tiden til at opbygge erfaring indenfor 3D-print,” siger Jeppe Byskov, der er souschef i ”Center for Industriel 3D-print” på Teknologisk Institut.

Det skal der ændres på, og derfor etablerede man i januar 2018 AM-LINE 4.0 for at højne opmærksomheden og nedbryde eventuelle barriere:

”AM-LINE 4.0 er med til at bane vejen for det industrielle gennembrud for 3D-print i Danmark. Konkret betydet det, at der arbejdes med at nedbryde de barrierer der står i vejen for at bredere brug af industriel 3D-print i Danmark,” forklarer Jeppe Byskov.

Stor efterspørgsel på metal 3D-print

Ved halvvejsstatus i projektets levetid (2018-2022) er de involverede parter tilfredse med udviklingen og de opnåede milepæle:

Hvor mange nye virksomheder har taget produktionsteknologien til sig?

Hvad er AM-LINE 4.0?

  • AM-LINE 4.0 er et fireårigt projekt, der blev lanceret 1. januar 2018.
  • Innovationsfondens investering: 35 mio. kr.
  • Samlet projektbudget: 88 mio. kr.
  • Varighed af projektet: 4 år (1/1-2018 – 31/12-2021)
  • Partnere: Grundfos, Danfoss, DTU, Adimant, Scada Minds, Niras, MADE, TWI, SLM Solutions og Teknologisk Institut.

”Det er svært at sige præcis, hvor mange nye virksomheder, der har taget produktionsteknologien til sig, men Teknologisk Institut har hjulpet over 100 nye virksomheder i 2019 på baggrund af AM-LINE 4.0-aktiviteter. Vi oplever desuden en markant stigning i efterspørgslen på metal 3D-print,” forklarer Jeppe Byskov og understreger, at håbet er at få endnu flere ind i folden.

En undersøgelse fra 2018 viser nemlig, at kun 3 % af danske fremstillingsvirksomheder bruger metal 3D-print – mens hele 29 procent har produkter, hvor 3D-print i metal kan anvendes.

Som en del af AM-Line er der blevet etableret et nyt demonstrations- og videncenter for industriel 3D-print i metal, der skal gøre det attraktivt for mindre danske virksomheder at anvende 3D-print i deres produktion – og der er blevet delt erfaring med flere tusinde personer i industrien siden opstarten.

AM-LINE-projektet er enormt vigtigt for Grundfos. Jeg tror på, at det her kan være med til at transformere og ændre den måde, vi tænker produktion på i fremtiden

Thorsten Otte, Additive Manufacturing Manager i Grundfos

Nøglen til nye produkter

Resultater ved halvvejsstatus

  • Over 10.000 emner er blevet fremstillet i 3D-print-projektet
  • Der er delt viden med over 2.000 personer i dansk industri – alene i 2019
  • Opbygning af 3D-print faciliteter, så alle nu har et sted i Danmark at gå hen med produktionen
  • Identifikation af 25 emner til metal 3D-print for at understrege, at metal 3D-print er en konkurrencedygtig fremstillingsteknologi
  • Opbygning af en Digital Tvilling så det nu er muligt at simulere processerne, før der bliver trykket på den fysiske startknap i produktionslinjen.

Én af de produktionsvirksomheder, der arbejder strategisk med teknologien, er Grundfos, der er partner i projektet.

”Vi udvikler teknologien for at anvende den i produktionen, så det bliver en fremtidig produktionsteknologi til fremstilling af vores produkter,” siger Thorsten Otte, der er Additive Manufacturing Manager i Grundfos, der leder kvalitetssikringsaktiviteterne i AM-LINE.

Efter to år i projektet er der opbygget meget viden, som nu skal implementeres hos Grundfos og de andre industrielle parter for at sikre kvalitetsprodukter, der skaber værdi for kunderne. Det kræver, at AM skal kunne køre fra idé til færdigt produkt.

”AM-LINE-projektet er enormt vigtigt for Grundfos. Jeg tror på, at det her kan være med til at transformere og ændre den måde, vi tænker produktion på i fremtiden. Derfor er det vigtigt for os at indgå i sådan et samarbejde. Produktionsteknologi er meget væsentligt for os, fordi det kan være nøglen til nye produkter,” siger Thorsten Otte.

Han ser gerne, at flere SMV’er vil gå i gang med at implementere AM og 3D-print, da det ifølge ham vil komme alle til gavn.

”AM-LINE skal være med til at løse udfordringer, hvad angår design, data og kvalitetssikring. Hvis vi ser Produktionsdanmark i et bredt perspektiv, så er alt det her med viden- og kompetenceopbygning i den danske fremstillingsindustri afgørende for at udbrede teknologien. Der er ikke nok metalprintere i Danmark, hvis man vil anvende denne produktionsteknologi fremadrettet, så vi skal være med til at drive innovationen frem,” vurderer han.

AM-LINE 4.0 arbejder for at udbrede kendskabet til AM og 3D-print i metal. Efterspørgslen for den nye fremstillingsmetode er stigende.

Der skal fremstilles inden for landets grænser

Hvis projektet lykkedes med at udbrede kendskabet yderligere, så kan det være med til at fastholde produktionen i Danmark og dermed sikre konkurrencedygtighed og arbejdspladser.

”Det vil helt klart gavne Grundfos, men også SMV’er, hvis flere i industrien gav sig i kast med at 3D-printe i metal. Hvis vi gerne vil producere i Danmark, så er det også afgørende, at vores underleverandører begynder at bruge teknologien, fordi ellers ender vi med at skulle have 3D-printede metaldele fremstillet uden for Danmarks grænser. Og det ville jeg være ked af,” lyder det fra Grundfos’ Additive Manufacturing Manager.

Første trin mod målet er kendskab til mulighederne, når virksomheder investerer:

”Når SMV’er overvejer at købe en ny fræser eller drejebænk, så er det væsentligt, at de også har en metalprinter med i deres overvejelser,” siger Thorsten Otte.

Læs mere om, hvordan 3D-print vil vokse med raketfart.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel