Vinder af Alexander Foss MADE Award 2015

“Vi står på skuldrene af mange års tidligere arbejde ved DTU Compute og DTU Mekanik. Med forskningen i MADE samler vi kompetencerne og arbejder på tværs af discipliner. Styrken i MADE er, at de industrielle parter giver os udfordringer fra den virkelige verden. På universiteterne kender vi ikke altid til de problemer, en ny teknologi kan løse i et produktionsmiljø,” lyder det fra ph.d.-studerende Eyþór Rúnar Eiríksson fra Danmarks Tekniske Universitet, vinder af Alexander Foss MADE Award 2015.

Eyþór Rúnar Eiríksson vandt prisen for sit tætte arbejde med industrien, hvor han har udviklet en metode til kvalitetskontrol af 3D print. Med den nye teknologi kan virksomheder opnå samme viden, som hvis de CT-scannede et emne, der var 3D printet – også selv om produktet er i metal.

”Min forskning er et skridt mod en fuld implementering af 3D print i produktionen. I dag er kvaliteten af det rå output ikke på et niveau, der kan bruges direkte, men nu kan vi øge kvaliteten af 3D print ved at observere printprocessen, mens den sker. Det giver os vigtige informationer om hvert lag, så vi løbende kan tune hvert et parameter. Med 3D print er der mange parametre, der har indflydelse på kvaliteten. Specielt hvis den skal måle sig med traditionel sprøjtestøbning.”

Mulighederne med 3D print er store. Ifølge en rapport fra Teknologisk Institut bruger kun fire procent af danske virksomheder teknologien til udvikling eller fremstilling af nye produkter. Teknologien kan bl.a. bruges til at lave hurtige prototyper eller fremstilling af værktøj, men muligheden er der også for at kunne tilbyde kunderne produkter, der er unikke. Det sker i nogle brancher allerede i dag. Det er f.eks. muligt at 3D printe individuelle høreapparater, der passer perfekt ved at 3D scanne øret. Udfordringen ved de unikke produkter er, at standardisering og kvalitetskontrol bliver sværere.  

Metalstøbeforme 3D printes

”Virksomheder, der arbejder med plaststøbning, vil være endnu bedre til at kunne omstille sig til et konstant skiftende markedet. Her passer mulighederne med 3D print godt ind. Virksomhederne vil ikke printe detaljeret plaststykker til masseproduktion – det kræver for høj en præcision og tager for lang tid. De arbejder i stedet på at kunne bruge 3D print til at udvikle deres støbeforme. En støbeform er dyr og tager flere uger at lave,” forklarer Eyþór Rúnar Eiríksson.

Mange større virksomheder har brugt 3D print teknologien i flere år, og flere af MADE medlemmerne forsker også i udviklingen af nye 3D print løsninger. Eyþór Rúnar Eiríksson har udviklet et generisk sensorsystem, der kan installeres i 3D printere, der printer i metal. Systemet gør det muligt at monitorere printprocessen, samtidigt med at det består af ”off-the shelf” løsninger, og derfor er billigere for virksomheder at implementere.

”Det er muligt at printe en metal støbeform i dag. 3D print giver designfriheder, vi ikke har set tidligere. Det er f.eks. muligt at printe forme med optimeret interne kølekanaler, så varmen bliver ligeligt fordelt. Det gør det muligt at spare tid i støbningsprocessen og dermed spare penge. En støbeform skal være i høj kvalitet, og det er der, min forskning kommer ind. ”

Det er ikke praktisk at CT-scanne metalstøbeforme. Men da 3D print laver et tyndt lag ad gangen, er det muligt at modellere en 3D version af både de ydre og indre dimissioner. Udfordringen for visionsystemet er, at der i et produktionsmiljø er støv og vibrationer, som har indflydelse på processen. Samtidigt skal kameraet kunne fungere i 100 grader celsius og med gnister fra svejsning af metallet.

Fra 3D print til augmented reality

I det sidste halvår af 2015 var Eyþór Rúnar Eiríksson på udvekslingsophold ved det prestigefyldte universitet Massachusetts Institute of Technology – MIT. Her arbejdede han også med sensorer, denne gang med fokus på, hvordan det kunne bruges i augmented reality.

”Mit arbejder på MIT udforskede koncepterne omkring computervision, augmented og virtual reality, samt Internet of Things. Sammen med en gruppe forskere vil vi gøre det let at komme i gang med at bruge disse teknologier. De har udviklet en løsning, hvorved man let kan optimere forskellige produkter ved hjælp af augmented reality.”

Den nye teknologi, som Eyþór Rúnar Eiríksson har støttet, hedder Reality Editor og gør det muligt at ”redigere virkeligheden.” Med en tablet peger man kameraet mod f.eks. en smart-lampe og forbinder den ved at tegne med fingeren til f.eks. smart-kaffemaskinen. Dermed vil det være muligt at få de to produkter til at ”tale sammen”, så når man tænder lyset, går kaffemaskinen i gang.

”Det hele sker med bare et swipe med fingeren. Det betyder, at almindelige mennesker kan lave forbindelse mellem tekniske apparater, som ellers ikke er muligt i dag. Det gør det muligt, at du selv kan indstille dit miljø til at reagere på dine handlinger. Det sker pga. de valg, som brugeren selv bestemmer, og ikke noget der er forudbestemt. Dermed bliver den fysiske verden lige så fleksibel som internettet. ”

Som vinder af Alexander Foss MADE Award 2015 fik Eyþór Rúnar Eiríksson et rejselegat på 70.000 kroner som han bl.a. har tænkt sig at bruge på at tage tilbage til MIT igen sammen med sin arbejdspakkeleder Henrik Aanæs. Eyþór Rúnar Eiríksson bliver færdig med sin ph.d. i 2017, men har allerede opnået at se forskning blive til brugbar viden i industrien, både med 3D print og med augmented reality.

”Mit håb er, at det i fremtiden bliver muligt for forbrugerne at købe personlige og unikke produkter, som de selv har designet eller optimeret, uden at det har indflydelse på kvaliteten. Det stiller krav til virksomhederne om, at de skal følge med de nyeste teknologier. Der vil 3D print spille en kæmpe rolle.”

 

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.